4006 Tübitak Bilim Fuarı İle İlgili 10 Altın Madde

4006 Tübitak bilim fuarı kapsamında okulunda proje yapacak olan öğretmen arkadaşlarım için güzel bir kaynak olması açısından bu yazıyı hazırlamak istedim. Daha önceki yazılarımı da mutlaka incelemenizde fayda var.


1)4006 bilim fuarı kapsamında hazırlanacak olan projeleri öğrencileriniz ile birlikte belirmeniz büyük önem taşıyor.Özellikle çok orijinal projeler çıkaracak olan öğrencilerimiz ile birebir ilgilenmekte büyük fayda var. Projeleri öğrencilere dağıtmadan önce ya da projeleri belirlemeden önce kesinlikle bilimsel süreçleri öğrencilere anlatarak onların nasıl adımlar izleyeceğini öğretmeniz gerekiyor.

2)Bilim fuarı kapsamında yapacak olduğunuz çalışmaları öğrencileri bölerek yapmanızda fayda var diye düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse 50 öğrenci ile çalışacaksanız 25 il bir gün diğer 25 ile diğer gün çalışmanız size büyük avantaj sağlayacaktır.

3) Tübitak bilim fuarı ne zaman başlıyor ?

Bu sorunun cevabı tübitak’ın kendi sitesinde mevcut. Ekim ayı içerisinde başvuruların alınacağı söyleniyor. Proje yürütücüsü olacak kişinin ise e-imza alması gerekecek. E-imzayı ise muhtemelen projeler sisteme girildikten sonra en son onay sürecinde alacaktır. Acele etmeye gerek yok yani.

Tavsiye Yazı >> Tübitak Afiş ve davetiye örnekleri

4) Bu yıl geçen yıl gibi %50 araştırma projesi olacaktır.

Tavsiye Yazı >>  Hazır Araştırma projeleri

5) TÜBİTAK Bilim Fuarları’nda kimler proje yürütücüsü olabilir?

Proje yürütücüsü olmak isteyen tüm branşlar yürütücü olabilir arkadaşlar. Bazı arkadaşlar matematik öğretmeni, biyoloji öğretmeni yürütücü olabilir mi şeklinde sorular soruyorlar. Tüm branşlar istediği zaman proje yürütücüsü olarak görev alabileceklerdir. Sadece okul müdürü ve müdür yardımcıları proje yürütücüsü olarak görev alamazlar.

6) Başvuru Nereden Nasıl Yapılacak?

Projeye başvurular bilimiz.tubitak.gov.tr üzerinden her okul için sadece bir kişi proje yürütücüsü olarak başvuru yapacaklardır. Proje başvuru tarihleri ilerleyen zamanlarda sizlerle paylaşılacaktır.

7) Başvuru Süreci ile Birlikte Bilim Fuarı Süreci Nasıl Olacak?

1. Sistem üzerinden ilk olarak başvuru yapılacaktır.

2. Başvuru sırasında TÜBİTAK tarafından görevlendirilen projelerin uygunluğu hakkında onay alınacaktır. Üniversitelerin akademisyenlerinden seçilen il temsilcileri ilk olarak yapacak olduğumuz projeleri onaylayacaklardır. (Geçen yıl bu şekilde olmuştu be senede böyle olacağını düşünüyorum)

3. Desteklenmesine karar verilen okullar tarafından sözleşmenin imzalanarak TÜBİTAK’a gönderilecektir. Bu kısım geçen sene biraz sorunlu olmuştu. Bundan dolayı bu yıl e-imza ile devam edilecek gibi duruyor. Bu süreçten sonra ise egzersiz için başvuru yapabilirsiniz arkadaşlar. Egzersiz açmak için mutlaka ilk olarak onay almanız gerekiyor. Onaydan sonra 6 saate kadar egzersiz açmanız mümkün.Onay almadan egzersiz açamazsınız.

4. 5000 TL’nin hesabına yatması.

5. Fuarın düzenlenmesi

6. Faturaların sisteme girilmesi.

Tavsiye Yazı >> TÜBİTAK 4006 Örnek Faturalar

7. Fuara ait sonuç raporunun doldurulması

Tavsiye Yazı >> Tübitak Sonuç Raporunun Yazılması

8. Projenin sonuçlanması

8) Bir projede en fazla kaç öğrenci/öğretmen yer alabilir? Bu soru her yıl en çok sorulan sorular içerisinde kendisine yer buluyor :) Bir proje en fazla 3 öğretmen (danışman) en fazla 7 öğrenci görev alabilecektir.

9) Projeleri Yapmadık Para Ne Olacak ?

Eğer projeleri yapmazsanız arkadaşlar hesabınıza yatan parayı geri iade etmek zorundasınız.

10) Genel Değerlendirme Yapalım

Fuar için mutlaka diğer öğretmenlerden yardımlar almalısınız. Etkinliğe katılan öğrencilerimizin ihtiyaçlarını belirleyerek ( kalem, kağıt, robot kiti vb.) bunları mutlaka fatura karşılığında temin etmeniz gerekiyor. Bu kısım çok önemli. Fatura dışında yazar kasa fişi vb. şeyler kabul edilmemektedir.

Fatura üzerinde de mutlaka proje numarası ve okulun adı geçmesi gerekiyor. Ayrıca bazı arkadaşlar okul müdürünün izni olmadan fuar düzenlemek istiyorlar. Okul müdürünün izni dışında fuar düzenleyemezsiniz. Okul müdürü mutlaka proje sürecine dahil olmalıdır. İlk defa proje de yapacak öğretmen arkadaşlar hiç çekinmeden sorularını sorabilirler. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur…

Son olarak araştırma projeleri örnekleri  sitemizde fazla fazla var. Ayrıca her bilim fuarı öncesinde de yeni projeler son hız eklenmeye devam ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder