BTR Olmak Ya da Olmamak

Bu yazı 19.08.2020 yılında YEĞİTEK'in yayınladığı yeni yazıdan sonra güncellenmiştir. Bu yazıyı okumadan önce resmi yazıların yer aldığı bilisimciruh.com/fp-btr-yillik-calisma-plani-resmi-yazilar bu yazıya bakıp sonra buraya gelmenizi tavsiye ederim :)



Fatih projesi bilişim teknolojileri rehber öğretmeni olacak olan ya da olmayı düşünen arkadaşları aydınlatmak için daha önce bir çok yazı yazmıştım. Edindiğim tecrübelere göre artık bu yazıyı güncelleme vakti de geldi.

Arkadaşlar FP-BTR ya da eski adıyla formatör olmak korktuğunuz kadar zor bir iş değil. Sisteminizi oturttuğunuz taktirde aslında yapacak işlerinizi çok basit bile diyebilirim. İsterseniz yapacak olduğunuz işlemleri madde madde sizlerle paylaşayım.

Bilişim Teknoloji Öğretmenleri'nin görevlerinden biri de BTR görevi. Aslında gönüllük işi ama bazen zorunlu olarak da bu görev verilebiliyor. Malum okulumuza atandıktan sonra bir çok BT öğretmeni BTR görevlendirmesini alıyor. Bazen öğretmenlerimiz arasında özellikle de bayan öğretmenlerimizi görevi alıp almama konusunda kararsızlık yaşıyor. Bence en mantıklısı bu görevi almak. Bu görev bizim görevimiz ve bölümümüze kesinlikle sahip çıkmalıyız ve Bilişim Teknolojisi alanına diğer branş öğretmenlerinin bakışını kesinlikle düzeltmeliyiz.

Bazen bizi tamirci !!!!! gibi görebilirler ama bize düşen doğru düzgün bir şekilde durumu diğer öğretmen arkadaşlarımıza izah etmek. Neyse çok uzatmayayım :)

Bazen çok değişik sorular ile karşılaşabiliyoruz. En çok sorulan soruların cevaplarını aşağıda paylaşıyorum :)

1) Stajyer öğretmen FP-BTR olamaz. Adaylığının kalkması gerekir. Bazı durumlarda atanılan il ya da ilçe de çok az bt öğretmeni olduğu zamanlar aday öğretmenlerden de btr yapıldığını biliyoruz ama bu tamamen atanılan yerin şartlarına göre değişiyor.

2)İlk olarak yapmanız gereken bir çalışma planı hazırlamanız. Çalışma planını örneğini aşağıda verilen bağlantı ile bilgisayarınıza indirebilirsiniz.Daha sonra bir image bulmanız gerekiyor. Tahta çöktüğü zaman hemen elinizde olan image sayesinde 10-15 dakika içerisinde tahtayı tekrar kullanılır hale getirebilirsiniz.

Akıllı tahtalar için image isterseniz kendiniz de alabilirsiniz. Ya da il,ilçe btr koordinatörü aracılığıyla da alabilirsiniz. Sizlere tavsiyem bir tahtaya temiz kurulum yapıp kendi yedeğinizi kendiniz almanız yönünde olacaktır. Daha önce hiç yedek alma, yedek yükleme gibi işlemler yapmadıysanız aşağıda yer alan yazıları inceleyebilirsiniz.

>> İlgili Yazılar: 




3) Akıllı tahtalar mutlaka bir kilit sistemi kurun. Eğer akıllı tahtalarda bir kilit sistemi olmazsa öğrenciler tarafından tahtalar tenefüslerde kullanılabilir ve tahtalara çeşitli zararlar verilebilir. Akıllı tahtalarda kullanabileceğiniz kilit programları için aşağıdaki yazıdan faydalanabilirsiniz. Ben daha önce ATAK kullanırken artık ekilit isimli programı kullanıyorum. İlgili yazı içerisinde farklı alternatifleri de bulabilirsiniz.

>> İlgili Yazı:


4) Öğretmenlerin akıllı tahtalarda en olmazsa programlarını mutlaka kurun. Bunlar;

* Libre Office
* VLC Media Player
* Anti-Virüs (Önerim: AVAST yada 360 Total Security)
* Fatih Kalem
* Antropi Teach
* MAKS (Mersin Akıllı Kilit Sistemi)

Bu programlar benim için olmazsa olmaz programlar diyebilirim ve her akıllı tahtada da mutlaka kullanırım.

5) Tahtaların en önemli sorunlarından birisi kesinlikle dokunmatik sorunu. Eğer tahtalarda bir dokunmatik sorunu varsa ya da tahtalarda çok fazla dokunmatik sorunu yaşansın istemiyorsanız aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm.

>> İlgili Yazı:


6)Akıllı tahtalarda en önemli sorun sistem çökmesidir. Bu durumda basit olarak elinizde olan image tahtaya yüklenir. Bu şekilde işinizi kolay ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.

7)FP-BTR olarak okulun web sitesinin güncellenmesinde de sorumlu olduğunuzu unutmayın. Ama şu da var. WEB sitesi komisyonu mutlaka olmalı.

Komisyonda bilişim teknolojileri öğretmeni, Türkçe öğretmeni ve sosyal bilgiler öğretmeni olabilir. Okul web sitesi tek başınıza sizin sorumluluğunuzda değildir. Ayrıca okul web siteleri de aldıkları tıklamaya göre ilçe, il ve ülke genelinde sıralamaya da sokuluyor. Okul web sitesinin sıralamasını arttırmak isterseniz sitenin çok ziyaretçi almasını sağlamalısınız.

>> İlgili Yazı:


8)FP-BTR olarak EBA’nın kullanımı konusunda hem öğrencilere hem de öğretmenlere rehberlik yapmak zorundasınız. Bu konu ile ilgili çeşitli afişler hazırlayıp okulun ilgili panolarına, kapılara asabilirsiniz. Ayrıca EBA kullanım afişlerini de aşağıda yer alan bağlantı ile bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

>> İlgili Yazı:


9) BTR öğretmenin 15 saati doldurmasına gerek yok. Bir çok öğretmen arkadaş 6 saat derse girip geri kalan saatlerini BTR ile dolduruyor. Ancak siz daha fazla da derse girebilirsiniz. Kısaca 6 saat +BTR ile de görev alabilirsiniz. 21 Saatten fazla dersiniz varsa sizi kendi okulunuz dışında btr olarak görevlendirmezler arkadaşlar. Bu kısmı çoğu kişi yanlış yorumluyor ve 21 saat ve üstü dersim varsa btr olamam diyor öyle bir şey yok. 21 saat ve üstü dersi olanları başka bir okulda görevlendirmiyorlar. Tabi istisnalar hariç...

Bununla ilgili kaynaklar mersin.meb.gov.tr/fatih/btr.aspx bakın açıkça yazıyor

21 saatten fazla ders görevi dolduran öğretmenlere okulu dışında Fatih Projesi BT rehberlik görevi verilmeyecektir.
Bu ne demek yani kendi okulunuz dışında fp-btr görevi vermiyoruz demek ama bazı arkadaşlar ısrarla 21 saat üstü dersin varsa btr olamazsın diyor. Linke belki bir şey felan olur diye 21 saat üstü btr olur yazını da ekliyorum :)


10) Pazartesiden cumaya sırasıyla 4-3-4-3-4 ek ders alırsınız. Yani bir haftada 18 ek ders almış gibi olursunuz. BTR olduğunuz zaman nöbet tutabilirsiniz. tek şart nöbet tuttuğunuz gün full derse girmeniz gerekir. Ayrıca BTR öğretmeni de kurs alabilir hiç sorun yok. Bazı idareler zorluk çıkarsa da böyle bir uygulama yok.

En basidini söylüyorum başka branşlardan btr olanlar çok rahat bir şekilde kurslarını açabiliyor bizim açmamızda da yasal olarak bir sorun bulunmamakta. Hafta sonu açılan kurslarda kaç saat dersimiz olursa olsun girdiğimiz kadar ek dersi alabiliriz. Örneğin 8 saat dersimiz var ve hafta sonu da 4 saat kurs açtık. Bu 4 saatin tamamını alabiliriz. Sorun yok. Ama 8 saat dersimiz var ve hafta içine kurs verdiler diyelim ki burada işler biraz karışıyor ve ders saatimiz 8 saat olduğu için 15'e tamamlamak  gerekiyor.

Aslında 15'e tamamlamak zorunda değiliz hatta bilisimciruh.com/2016/08/bt-rehber-ogretmenleri-bilisim-kurs burada yer alan yazımda da kaynakları ile belirttiğim gibi BTR mesai saatleri dışında hafta içi kurs açarsa da 15 saate tamamlamak gibi bir derdi yok ama bazı idare ve memler ısrarla kurs saati+ ders saatini 15'e tamamlamak istiyorlar. Hafta içi kurs açacak arkadaşlar yukarı da yer alan yazıları gösterdikleri taktirde hafta içi açtıkları kursların da ücretlerini tam olarak alabilirler.

Ama BTR olurken ders saatinin 15 altı ya da üstü gibi olma bir derdi yok arkadaşlar sadece kurs olacağı zaman bu şekilde bir sorun oluyor. Eğer 15 saat üstünde dersiniz yoksa kursunuzu hafta sonu açarsanız girdiğiniz dersin ücretini tamamen alabilirsiniz. Çünkü hafta içi kurs açtığınız zaman ders saatini 15 saat altı ise bazı kurumlar sorun çıkarıyor. Siz idare ile bu konuda sorun yaşıyorsanız en güzeli kursunuz hafta sonu açın çünkü bazı idarelere yazı da göstersen de laf anlatması çok zor oluyor maalesef.

11) BTR demek ayak işçisi demek değildir. Sadece akıllı tahtalardan ve bu tahtaların diğer öğretmenlere eğitmenliği ve EBA ile ilgili öğretmen ve öğrencilere rehberlik yapmaktan sorumluyuz. Varsa lab. onunla da ilgilenilebilir. Ancak BTR asla ve asla ayak işçisi değildir, buna izin vermeyin BTR olduk diye özellikle idarede yer alan bazı arkadaşlar kendi işlerini de sizlere yaptırmak istiyor lütfen bu konuda dikkatli olalım.

12) Kendi okulunuz BTR almıyorsa başka okullara da başvuru yapabilirsiniz. Çok fazla ihtiyaç var, isterseniz açıkta kalmazsınız.

13) BTR başvurusu için müdür beyle konuşursunuz okulunuzdaki memur il veya ilçe mem'e üst yazı ile birlikte sizin başvuru formunuzu taratarak yollar. Okulda tek bilişim öğretmeni sizseniz kesinlikle siz BTR olursunuz, başkası hakkınızı yiyemez.

14) BTR olanlar okulun ders saatleri süresince okulda durmak zorundadır.

15) İkili eğitim yapan okullarda sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı BTR görevlendiriliyor.

Burada hemen hemen her türlü görevlerimiz yazıyor. Bunun dışında da çok bir görevimiz yok zaten. Lütfen özellikle de bayan hocalarımız korkmadan BTR görevini alsınlar. Çünkü bölümümüzün ve BT öğretmenlerinin saygınlığı açısında bu çok önemli bir durum. Ayrıca BTR başvuru formunun word halini de buraya yüklüyorum. İhtiyaç duyan arkadaşlar indirebilirler. Sorularınızı yorum formundan hiç çekinmeden paylaşabilirsiniz.

Son olarak BTR ile ilgili bir kaç daha bilgi paylaşıp konuyu kapatıyorum. Sorusu olan arkadaşlar varsa yorum formunu ya da bilişimciruh facebook sayfasını kullanabilirler.



    Yorum Yap

75 yorum:

  1. Merhaba arkadaşlar. Okulumuz ikili öğretim 5. ve 6. sınıflarda toplam 40 saat bilişim dersi var. BTR başvurusu yaptım. 40 saat dersi 10 saat ben, 30 saat diğer arkadaş alarak paylaşabilir miyiz? Yoksa ben en az maaş karşılığı(15 saat) mi ders almak zorundayım ya da 20 20 olarak mı paylaşmalıyız. 10 saat almamın önünde kesin bir engel var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biriniz 10 saat alıp btr olursunuz diğeri de 30 saat alır. Eğer ikiniz de btr olmak istemiyorsanız o zaman 20 20 paylaşırsınız hocam fp btr olmak zorunda değilsiniz.

      Sil
  2. herşey için çok teşekkürler Sayın Ruh, çok faydalı oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. ATAK programına benzer olan "E-kilit" programını kullanıyorum, çok da memnunum. Sizlere de nacizhane tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. Hocam benim okulum tekli eğitim ve sabahtan akşama kadar eğitim var. Bu durumda ben okulda 54 saat kalmış olacağım sizin deyişinize göre. Bu haksızlık olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fp-btr görevlendirmesinde saat kavramı yoktur hocam. Dersinize girersiniz ve geriye kalan zamanda btr görevinizi yerine getirirsiniz. Diyelim ki okulunuz saat 8 de başlayıp 3 e kadar sürüyor. Siz de 8 den 3 e kadar okulda olmak zorundasınız. Dediğim gibi şu kadar saat derse giriyorum bu kadar saat btr olayım diye bir durum yok

      Sil
    2. O halde btr olmak çok mantıksız olacak hocam benim okulum 8 30da açılıp 17 30 da kapanıyor

      Sil
    3. Eğer dersiniz 20 saat ve üstü ise bence olmayın mesela benim 8 saat dersim var ondan dolayı oluyorum hocam

      Sil
    4. benimde haftada 8 saat dersim var.ikili öğretim yapılıyor okulda sabah ortaokul öğleden sonra ilkokul. bana sabahtan akşama kadar bekleyeceksin dediler.sadece ortaokulda btr görevi aldım. Nöbet görevi vermediler. yazınıza göre Nöbet görevi almam için derslerimi 1 güne toplamaları mı lazım? keşke bunların cevabının yazılı olduğu bir belge olsa. Kafam çok karışık idarenin bilinçsiz olması beni yoruyor. yazınız biraz bana yardımcı oldu ama gelin bunu idareye anlatın.Teşekkürler

      Sil
    5. Nöbet görevi için full dersinizin olduğu bir gün olması lazım full dersiniz olduğu gün btr göerviniz olmaz btr görevi olmadığı için nöbet tutabilirsiniz idareniz iş güzarlık yapmış üstünde durun hakkınızı alın derim

      Sil
  5. Hocam ben halk eğitimi merkezinde kadrolu bilişim öğretmeniyim ve başka bir okula btr görevlendirmesi istedim. gündüz kurs talebi olmadığı için akşamları bilgisayar kursu açılıyor. görevlendirildiğim okulda gündüz btr görevini yerine getiriyorum ama akşam kurslarının maaş karşılığı sayılacağını söylüyorlar. bu durumda btr olarak 35 saat + maaş karşılığı 20 saat; toplamda 55 saat çalışıp 18 saat ekders almış oluyorum :( bununla ilgili resmi yazı var mıdır acaba? bu konu hakkındaki önerileriniz???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam btr de saat kavramı yoktur ne kadar ders var girersiniz mesela benim okulumda (lise de olabilir ortaokulda fark etmez 15 saati doldurmak zorunda değilsiniz) 12 saat var bu derslere girerim geriye kalan zamanda btr yaparım geriye kalan zaman 40 olmuş 20 olmuş önemli değil btr görevlendirmesinde saat kavramı yoktur. Halk eğitimde de şöyle ki sizin gündüz kursunuz olmadığı için görevlendirildiğiniz okulun giriş çıkış saatlerinde okulda olmalısınız halk eğitimlerde de bildiğim kadarıyla maaş karşılığı ders girmek zorundasınız diye biliyorum kısaca hocam btr de olan derse girilir geriye kalan zamanda görev yapılır sizin gündüz dersiniz olmadığı için gün içi full görev yapıyorsunuz dersiniz de gece olunca garip bir durum olmuş açıkcası

      Sil
  6. Hocam dersim yok idare nöbet vermek istiyo verebilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Btr eğer full dersi yoksa nöbet tutmaz ama yeterli öğretmen yoksa verebilir

      Sil
  7. 30 saat dersim var. BT öğretmenimiz yok. Bu işlerden anlayınca yapmamı istediler. 30 saat derse girsem de yine 18 saat ek ders mi alacağım anlamına geliyor? 15 saat derse girsem de olur mu? Bir de okulda alanımda öğretmen sıkıntısı da var. 15 saate çeksem ücretli öğretmen almak zorunda kalıyorlar. Bu durumda ne olur? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Btr değilseniz 30 saat üzerinden ek derse alırsınız btr değilseniz yine bu işleri yapmak zorunda değilsiniz siz okulda varken size az ders verip ücretli çağırmazlar hocam benimde 30 saat dersim var btr değilim okulumuza btr olarak başka arkadaş geliyor sizin okulunuza da başka birisi gelebilir eğer gelen olmazsa btr olmadan o işleri yapıp yapmamak size bağlı

      Sil
  8. sayın hocam 14 saat dersim var 5 saat dyk, btr yim, eylül ayında haftaiçi olan dyk dan 1 saatimi maaş karşılığına kestiler, her il hatta ilçelerin farklı okulları bile bu durumu farklı uyguluyor, ilimde kestirmeyende var bu durumula ilgili bir görüş yazısı vb var mı? birde btr iken 18 saat ek ders alıyoruz ekstradan planlamadan 10a 1 den almamamız gerekiyor değil mi? teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam bununla ilgili maalesef net bir yazı yok genelde 15 saat den az ders varsa ve hafta içi kurs açarsanız en başta 15'e tamamlayıp öyle kurs ücreti ödüyorlar. Ben arkadaşlara genelde şunu tavsiye ediyorum eğer 15 saat den az dersiniz varsa hafta sonu kurs açın kafanız rahat olsun

      Ayrıca https://www.bilisimciruh.com/2016/08/bt-rehber-ogretmenleri-bilisim-kurs.html bu adreste yer alan yazılar iş görür mü bilmiyorum ama yukarıda yazdıklarım gibi oluyor genelde

      Sil
    2. btr sabit ek ders alır 18+nöbet 10 saat e 1 planlamadan maalesef alamaz sayın hocam

      Sil
  9. Ben sürekli ayak işine maruz kalıyorum adam gelip bana öğretmenlere duyuru yazar mısınız diyor??? hayır diyemiyorum saçma sapan işler bunu nasıl önlerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok basit hocam hayır diyeceksiniz eğer siz hayır demezseniz üstünüze daha çok gelirler

      Sil
  10. BTR öğretmeni ,meslek lisesinde koordinatörlük görevi alabilir mi? Ders saati 15:30'da bitiyor. Sonrasında ikişer saat koordinatörlük vereceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fp-btr mesaisi bittikten sonra belletmelik, kulüp vb görevler alabilir hocam https://www.bilisimciruh.com/2020/02/fp-btr-kulup.html buradaki yazıda da yazıyor net olarak yine https://www.bilisimciruh.com/2016/08/bt-rehber-ogretmenleri-bilisim-kurs.html burada yer alan yazıları da inceleyebilirsiniz

      Sil
  11. Hocam, benim de sıkıntım BTR değilim, ancak tüm öğrencilerin fotoğraflarını çekip düzenleyip e-okul'a yüklüyorum 3 senedir. tanıtım Afişi, broşürü, kermes ve özel günlerin davetiyelerinin tasarımı, okul tanıtım slaytı ve filmi gibi tüm işleri yapıyorum.. Elime yapışmaz diye başladığım bu serüvende çok şey öğrendim, ancak problem şu ki, kadro değşti okul büyüdü idareciler arttı. Halen e-okula resim yüklemem için pandemi süresinde bile beni arıyolar. okulda 3 tane mdr yrdsı varken. Enayilik mi yapıyorum diyorum kendime.. Bu benim görevim değil diyemiyorum, onlar da tecrübesiz olduğumu biliyorlar. Sizden ricam BT öğretmeninin görevi diye bir belge var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu işler sizin işleriniz değil idarenin işleridir. Hayatta eğer işiniz olmayan işleri yapmaya başlarsanız o işler sizin işiniz hale gelir hayır demeyi benim işim değil demeyi öğrenmenizi tavsiye ederim saygılar eğer hala sorun varsa aklınızda instagram üzerinden iletişime geçin cep numaramı vereyim konuşalım.

      Sil
  12. Hocam okulumuzda 58 saat ders var. 3 bilişim teknolojileri öğretmeni var. İkisi ders giriyor. Ben ise hiç ders girmiyorum ama btr görevi yapıyorum. Bu durum sıkıntılı değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntılı olduğunu sanmıyorum hocam ama siz btr görevi yapmak istemiyor ders istiyorsanız size ders vermek zorundalar ve dersleri eşit paylaştırmak zorundalar bilginiz olsun ama siz btr olmak istiyorsanız bir sorun yok bence.

      Sil
  13. Sadece 4 saat ders var okulda tek ogretmensin Btr alabilirmiyiz norm fazlası olurmuyuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. norm fazlası olursunuz ama seçmeli ders seçsin idareniz o zaman norm fazlası olmazsınız norm fazlası olarak bile btr görevi yapabilirsiniz sorun olmaz ama sizi en yakın atama döneminde başka okula atarlar norm fazlası olduğunuz için kısaca norm fazlası olsanız bile btr olabilirsiniz

      Sil
  14. Norm fazlası olmaktan kurtulamıyoruz yani btr olarak. Bana da teklif geldi 3 öğretmeniz ders saatleri az. Muhtemelen ben norm fazlası oluyorum btr olmak istesem yine de atamam olacak o zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. btr olmak norm sorununu çözmez hocam norm ders sayısı ile ilgilidir ders sayısı ne kadar çoksa norm fazlası olma durumumuz da o kadar az olacaktır

      Sil
  15. Değerli hocam öncelikle yazınız gayet açıklayıcı teşekkür ederim. Size sorum şu 15 saat dersim var. BTR başvurdum onaylandı. Malum uzaktan eğitim süreci devam edecek gibi. Ama bizim bu süreçte okulda olmamız gerekiyor anladığım kadarıyla. Okulda olacagimiz için ek ders ücreti alacak miyiz? Ek dersler ödenmeyecek uzaktan eğitim sürecinde diye bir bilgi dolanıyor ama size danışayım dedim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BTR onayınız geldiği andan itibaren ek ders alırsınız. BTR yönetmeliğinde çalışma saatleri şu şekildedir. Diyelim ki ders sabah 8 de başladı 2 de bittiyse btr görevi de 8 de başlar 2 de biter.

      Ama şu an uzaktan eğitim, eba destek noktaları gibi durumlar var ve kaç saat okula gidileceği idare ile görüşülüp ona göre belirleniyor.

      Kısaca btr onayı geldiyse ek ders alırsınız okulda ne kadar kalacağınızı da idare ile bir program dahilinde yapınız

      Sil
  16. Hocam okulda 8 saat dersim var. Kendi okulum dışında 2 okula Btr olarak görevlendrildim. İdarem 8 saati 2 güne verip 2 günde nöbet vermek istiyor. Bu durumla ilgili herhangi bir madde bulamadım. Yukarıda nöbet görevi derdinizi full olduğu güne verilir demişsniz. Bununla ilgili bir yazı var mı varsa linkini paylaşabilir misiniz? Bu arada okulda öğretmen sıkıntısı yok. Geçen yıl 1 güne sığabilen ders programı bu yıl oturmuyormuş o yüzden böleceklermiş. Bir öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersinizi iki güne verebilir hocam o konuda idare istediğini yapabilir ama genelde ders tek güne verilir 8 saat nöbet görevi de o güne verilir çünkü siz kendi okulunuzda btr olmadığınız için full ders olduğu için. Eğer iki güne 4+4 ders verecekse kalan ders saatlerinde de nöbet görevi yine verebilir çünkü kendi okulunuzda btr değilsiniz diye. Ama 2 nöbet konusunda btr yönetmeliğinde bir madde yok.

      BTR yönetmeliğinde btr olduğunuz gün nöbet alamazsanız. Örneğin ben A okulunda çalışıyorum 14 saat dersim var. Pazartesi gününe 8 saat ders salı gününe 6 saat ders verdiler diyelim ki ve kendi okulumda da btr oldum. Ben pazartesi günü nöbet tutabilirim (boşluk olmadığı için programda btr değilim çünkü o gün)diğer günler btr olduğum için nöbet tutamam

      Diyelim ki 14 saat dersim var ve başka okula btr oldum. derslerimi de pazartesi ve salı gününe yazdılar başka okulda btr olduğum için idare pazartesi ya da salı gününe nöbet yazabilir ama çift nöbet yazar ya da yazmaz bu idarenin elinde olan bir şey

      Size tavsiyem btr olacak olduğunuz okulları arayın ve böyle böyle deyin sizlere daha az geleceğim mağdur olacaksınız gibisinden konuşun. Onun dışında çok bir şey yapamazsınız hocam

      Sil
    2. Hocam merhaba arkadasimizin aynisi bana da olmustu. ben yonetmelikte tek gune sığdırmak zorunda diye biliyorum.

      Sil
  17. Hocam merhabalar, pandemi sürecindeyiz ve birçok arkadaşım uzaktan home office çalışıyor. Ancak idare 9-3hergün okulda olmamı istiyor, bu durumda yeni bt götevlerimize göre okulda Görevlendirme görünmüyor. Bu yazıya istinaden uzaktan çalışmak istiyorum yenilir mym? Acilll, bir de görev iptali yapacağım böyle giderse.. Bu mümkün mü, nasıl bir yol izlemeliyim???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BTR okul saatleri içerisinde okulda durmak zorunda. Esnek çalışma saatleri ile ilgili BTR ile ilgili net bir durum yok. Açık açık btr esnek çalışma saatlerine tabi yazmadığı için bu konuda iş idarecilerin elinde. Bir çok ilde arkadaşlar idareleri ile bir planlama yapıp buna göre hareket ediyor.

      Btr lerin çoğu zaten normal şartlarda 9-3 çalışıyor. Şu an bende 9*3 çalışıyorum. Şu anlık bu konuda yapılabilecek bir şey yok. BTR görevinden istifa etseniz bile çoğu zaman kabul edilmiyor bilginize

      Sil
  18. merhaba, ben okulumda btr görevi aldım fakat okulda 2 bilişimciydik ve ben norm fazlası oldum. okulumda btr görevim devam ederken başka bir okula bilgisayar öğretmeni olarak görevlendirildim. görevlendirme ile gittiğim okulun akıllı tahtaları vs. ile ilgilenmek zorunda mıyım? sonuçta oranın btr öğretmeni değilim, bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. btr göreviniz yoksa akıllı tahtalar ile ilgilenmek zorunda değilsiniz idareler genelde işlerine geldiği için tüm yükü bilişim teknolojileri öğretmenine yıkmaya çalışırlar btr değilseniz bu görev sizin değil

      Sil
  19. Merhaba. Okulumda(ortaokul) 16 saat bilişim dersim var. Ve baska bir liseye 8 saat görevlendirme verilcem. Görevlendirmeyi istememe hakkına sahip miyim? Ayrıca ikinci dönem kendi okulumda btr olursam. Başka okula görevlendirme verilmekten kurtulurmuyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21 saate kadar ders verebilirler. BTR olursanız başka okulda da btr olarak görevlendirilme durumunuz var. BTR olursanız başka okulda derse girme durumu olmaz ama

      Sil
  20. Merhaba , Aday öğretmenim şu an ve Btr de değilim. Okuldaki bilgisayarlardan akıllı tahtalardan ben mi sorumluyum ? Sorumlu değilsem elinizde olmadığıma dair resmî bir yazı var mı? Teşekkür ederim şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin sorumluluğunuzda olduğuna dair resmi yazı göstersin idareniz siz sizin sorumlu olmadığınıza dair niye yazı arıyorsunuz

      Sil
  21. iyi akşamlar.eylül atamasıyla atandım.haftalık 8 saat dersi var,görevlendirme de çıkmadı.aday öğretmen olduğum için okulumdaki akıllı tahtalardan,bilgisayralardan sorumlu muyum? okulda 2 yazıcı var ve her gün sorun çıkıyo,anlamadığımı söylediğim halde nasıl yapamzsınız önceki hocamız her şeyi yapıyodu deniliyo.

    YanıtlaSil
  22. Hocam btr olmak için okulumuzda akıllı tahta olması gerekiyor mu benim çalıştığım okulda akıllı tahta yok laboratuvar var. Lisede büyük bir okulda görev yapıyorum btr olabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okulunuzda 8 den fazla tahta varsa btr olabilirsiniz. Ayrıca ders saatinize göre sizlere ikinci bir okulda da btr görevi verilebilir

      Sil
  23. Hayırlı akşamlar Bilişimci Ruh. Ben fen bilimleri öğretmeniyim. 20 saat dersim var. BTR olarak görevlendirildim. BTR görevinin dışında girmiş olduğum haftada 5 saat ve 10+1 den 2 saat toplamda 7 saat ekders ücreti alabilirmiyim yoksa haftada 7 saat fahri mi derse girmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. btr sabit 18 saat ek ders alır 50 saat derse girse de 5 saat derse girse de sabit 18 saat ücret alır. Ayrıca nöbet ve kulüp ücreti de alabilirsiniz. Sınıf öğretmenliği görevi alamazsınız. Kısaca 18 saat sabit + nöbet+ kulüp alabilirsiniz.

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Hayıtlı günler.

      Sil
  24. Merhaba, okulumda 10 saat dersim var ve BTR'ye başvurmuştum. Çalıştığım ilde kendi okulum ve diğer 2 okula BTR görevlendirmesi yapıldı. Ders sayımız 21 saatten az olduğu için birden fazla kuruma görevlendirilebilirmişiz. Bu yasal mıdır? Ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba bilişimci ruh.Ben btr yim
    Okulda seyreltilmiş şekilde dersler işleniyor.Okulun pandemiden önceki saatleri 8.30-15.00 ama şu anda 12.20 de bitiyor.Ben şu an öğrenciler gittikten sonra 3 e kadar bekliyorum. Mevzuata göre benim ne zaman çıkmam lâzım.
    Ayrıca yukarıdaki yazılarınızı okudum çok faydalı elinize sağlık.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 12:20 de işiniz biter ders bitti mi btr de biter

      Sil
  26. Ben özel eğitim okulunda idreciyim Okulumda 2 tane btr olarak başka okullara görevlendirilmiş öğretmen var ikisinin de okulumda hiç dersi yok okula geldikleri dönemde varmış sonra talim terbiye kaldılmış bu öğrenciler benden 2 gün ders istiyor ama kendi branşlarında dersleri yok 5 gün boyunca görevlendirildikleri okula gönderiyorum doğrumudur

    YanıtlaSil
  27. Mrb hocam benim sorum şu halk egitimde görevliyim hiç kursum yok btr görevim olursa sorun olur mu

    YanıtlaSil
  28. Merhaba bizim okul ikili öğretim tek bt öğretmeniyim sabahçı ya da öğlenci olabiliyor muyum oluyorsam bunun kararını kim veriyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadronuz hangi kısımda ise o kısımda çalışıyorsunuz bazen idareler her iki bölüme yardımcı olmanız için 8-3 şeklinde çalışma isteyebiliyor

      Sil
  29. Merhaba Hocam. Yeni atandığım okulda sadece 6 saat dersim varmış. O da seçmeli olarak. Bu durumda norm fazlası değil ihtiyaç fazlası olacağım söylendi. Böyle olunca da Norm fazlası tayin hakkım olmadığı, görevlendirme alacağım söyleniyor. Bu ne kadar doğru bilginiz var mı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim bildiğim ikisi de aynı şey norm fazlası atamaları gelince sisteme bakın bence tayin hakkınız var

      Sil
  30. merhaba hocam. kendi okulumda 6 saat dersim var. 8 şube olmadığı icin kendi okulumda btr gorevi yapamıyormusum. Merkez ortaokula btr olarak gorevlendirildim. Bunun yanında merkez ortaokulundaki 10 saat bilisim dersi de verildi. Böyle birsey uygun mudur? Btr gorevi olan okulda tekrar ders gorevi verilemez diye biliyorum. İldeki btr sorumlusu 15 saati doldurmaniz gerekiyor diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim bildiğim btr kendi okulunda derse girer kendi okulu dışında sadece btr olabilir. BTR resmi yazısının 3.maddesine bağlı olarak dilekçe yazın. BTR resmi yazının 3.maddesine göre;

      Yegitek 30.12.2015 tarih ve 13507730 sayılı yazının 3. maddesi gereği, Görevlendirilen öğretmenler, mevzuatı gereği yürütmek zorunda oldukları ders görevini yerine getirdikten sonra kalan zamanda bu görevi yürütecektir. Görevlendirilen öğretmenin yerine ücretli veya başka bir öğretmen talep etme yoluna gidilmeyecektir. 21 saatten fazla ders görevi dolduran öğretmenlere okulu dışında Fatih Projesi BT rehberlik görevi verilmeyecektir.

      Buna göre;

      – Görevlendirilen öğretmenler, mevzuatı gereği yürütmek zorunda oldukları (yani okullarında kaç saat ders varsa) ders görevini yerine getirdikten sonra kalan zamanda bu görevi yürütecektir. Örneğin 6 saat varsa 6, 20 saat varsa 20 saat dersine girecektir.

      – 21 saatten fazla ders görevi dolduran öğretmenlere okulu dışında Fatih Projesi BT rehberlik görevi verilmeyecektir. Yani kendi okulunda FP-Btr görevi verilebilecektir.

      – Öğretmenin kadrosunun bulunduğu okulda aylık karşılığı ders görevi olmaması veya aylık karşılığı ders görevini dolduramaması durumunda öğretmen BT rehberliği görevini yapacaktır.

      – Kadrosunun bulunduğu okul haricinde başka bir okulda BT rehberliği için görevlendirilen öğretmenler, kadrosunun bulunduğu okulda ders görevini yerine getirecek, görevlendirildiği okulda sadece BT rehberliği görevini yürütecektir, bu okulda ayrıca ders görevi verilmeyecektir.

      Sil
  31. Merhaba, btr görevi yaptığım okulda 6 saat dere giriyorum. ilçede başka bir okulda ihtiyaç varsa ders için görevlendirme yapılır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. normalde yapılmıyor bazı il ve ilçeler kafalarına göre yapıyor işte.

      Sil
  32. Merhaba. Okulumda 14 saat dersim var btr olursam norm fazlası olur muyum yine de ?

    YanıtlaSil
  33. ikili öğretimde sabahçı olarak btr görevi aldım. öğleden sonra kurs açsam ücret alabilir miyim ?
    sınıf rehberliği verilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilişim tekn. öğretmenleri kurs açamaz başka braştan btr görevi aldıysanız kursa açabilirsiniz SINIF REHBERLİĞİ alamazsınız

      Sil
  34. Merhabalar. Okulumda 30 saat dersim var. Başka bir okula btr olamıyorum doğru mı anlamışım? Ya da kendi okulumda btr olmak istiyorum. 12 saat ders almam yeterli mi ya da 15 saat ders almak zorunda mıyım? Cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asli göreviniz derstir. kaç saat ders varsa girer geriye kalan zamanda btr olursunuz 30 saat dersiniz varsa (btr vermezler zaten)girersiniz geriye kalan zamanda btr olursunuz 6 saat gireyim 15 saat gireyim diye bir şey yok kaç saat dersiniz varsa girer isterseniz geriye kalan zamanda btr olursunuz

      Sil
  35. Hocam selamlar. Fen bilimleri ögretmiyim. BTR olarak görevlendirildim. Bransi Bilişim olmayan gorevlendirmelerde maaş karşılığı 15 saat derse girmek zorunlu mu.Dersleri almazsam yerime ücretli görevlendirilmesine gerek kalmıyor, diğer arkadaşlar derslerimi alabiliyor.

    YanıtlaSil
  36. Yazılarınızı okudum hocam fakat Bi maruzatımı belirtmek isterim, BT öğretmeni olarak btr görevini aldığımda okuldaki tüm öğretmenler bilgisayar kullanma özürlüsü oluyor nedense, işi ne yapsın mantığı otomatik yükleniyor sanırım hepsine onları tabiki de yapmak zorunda değilim geçiştiriyorum Bi şekilde ama idareden kaçış olamıyor. Hatta ısrarla katılmak istemediğim etkinlikler için dolaylı olarak tehditlerle(hazırlık sınıfında BTY dersini seçmeyiz gibi) yapıtırılan işler de oluyor. Hakkını savun hocam diyebilirsiniz emin olun birçok kez papaz olduğum oldu okul idaresiyle ve pes ettim artık dönem sonuna doğru. Tamirci gözüyle görülemdiğimiz Bi an yok ya da işi ne yapar bilgisayarcı(!) kafasını anlatırken bile sinirleniyorum. Velhasıl şuan ki dönemde okulda sanırım 10 saat dersim olacak ve ben btr olmamak için elimden geleni yapacağım(okul idaresi norm fazlası olursun u karşıma çıkarmazsa tabi) . BT öğretmeni olarak daha az hayal kırıklığı yaşarım diye düşünüyorum btr olmayarak...
    Not: içeriğiniz gayet yararlı hocam teşekkürler bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim hocam tamircilik işimiz değil. işimiz neyse onu yapalım iyi çalışmalar

      Sil
  37. Bu siteyi açıp bu kadar emek verenlerden Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  38. Btr olunca haftasonu da okulda bulunma zorunluluğu var mi

    YanıtlaSil