Bilgisayar (Bilişim Teknolojileri) 4006 Bilim Fuarı Araştırma-Tasarım Projeleri

TÜBİTAK bilim fuarı için bilişim teknolojileri konusunda araştırma projesi isteyen arkadaşlar için güzel bir fikrim var. Sizlerle bunları paylaşıyorum. Ayrıca araştırma projeleri dışında tasarım, robotik ve kodlama ile ilgili projeleri de ekleyerek yazımı güncellemiş bulunuyorum. Yeni projeleri de zaman zaman eklemeye devam edeceğim. Sizden ricam elinizde olan hazır projeleri bana göndermeniz ben de burada yayınlayarak her sense proje arayışında olan arkadaşlara yardımcı olmuş olurum. İletişim için facebook.com/bilisimciruh sayfasını kullanabilirsiniz.


**Far Sensörlü Araç**

Proje Türü: Robotik

Öğrencilerimiz ile bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde işlediğimiz konulardan birisi de robotik kodlama ve algoritma. Öğrencilerimiz ile geçen yıllarda yapmış olduğumuz TÜBİTAK 4006 projelerinden yola çıkarak ve aynı zamanda bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde gördüğümüz konulardan olan nesnelerin interneti konusundan öğrencilerimiz esinlenerek far sensörlü bir araç tasarlamak istemişlerdir.

Öğrencilerimiz ile ilk olarak problem tespiti yaptık. Öğrencilerimiz ile yapmış olduğumuz toplantılar sonucunda problem olarak günümüz araçlarda sıklıkla kullanılan far sensörünü kendimiz yapıp, bu özelliğe sahip olmayan araçlara entegre edebilir miyiz? Şeklinde oldu. Yapacağımız far sensörlü araç projesinde problemi belirledikten sonra öğretmen arkadaşların araçlarından yararlanarak öğrencilerin gözlem yoluyla bilgi edinmesi sağlanacaktır.

Bu işlem nasıl olacak? Aracında far sensörü olan öğretmen arkadaşlar ile aracında far sensörü olmayan öğretmen arkadaşlar okula belirli bir günde araçları ile geleceklerdir. Bu projede yer alan öğrencilere araçlar üzerinden far sensörünün mantığı nasıl çalışıyor uygulamalı olarak gösterilecektir. Bu şekilde öğrencilerimiz gözlem yoluyla proje ile ilgili verileri toplamış olacaklardır. Bu şekilde öğrenciler sistemin nasıl çalıştığını bizzat kendileri görecektir. Aynı zamanda öğrencilerin projede bilgi edinme kısmını (veri toplama) tamamlamaları için çeşitli videolar ve robotik ile ilgili dergilerden de faydalanmaları sağlanacaktır.

Bu konuda yayın yapan Youtube kanallarında yer alan videolar daha önceden evde indirilerek öğrencilere izletilecektir. Projemizde veri toplama sonlandıktan sonra öğrencilerimiz tarafından hipotezler kurulacaktır. Öğrencilerimizin hipotez kurma işleminde internet ve diğer kaynaklardan faydalanmasına izin verilecektir.

Hipotezler kurulduktan sonra öğrencilerimizin bilişim teknolojileri ve yazılım dersinden de bildiği Arduino, mblock, LED, direnç, LDR sensörü gibi kavramlar öğrencilere tekrar anlatılacak ve eksik kaldıkları yerler giderilecektir. Daha sonra Arduino ile yapılan çeşitli örnek projeler öğrencilere gösterilerek öğrencilerin konu ile ilgili daha derinlemesine bilgiler edinmesi sağlanacaktır. Özellikle araçta bulunacak olan LDR sensörünün hangi ışık yoğunluğunda yanacağı hangi ışık yoğunluğunda söneceği çok önemli bir durumdur. Öğrencilerin bu durumu bizzat deneyler yaparak ve çeşitli uygulamaları izleyerek gözlemlemesi çok önemli olacaktır.

Daha sonraki süreçte iki gruba ayrılan öğrencilerimiz tarafından far sensörlü araç için deneyler yapılmaya başlanacaktır. Yapılan bu deneylerde araç olarak oyuncak araçlar, far olarak da LED dediğimiz küçük ışıklar kullanılacaktır. Öğrencilerimiz örnek olarak 2 adet far sensörlü araç geliştireceklerdir. Yapmış oldukları bu araçları karşılaştırarak eksiklerini giderecekler ve araçlarını uygun ve kullanılabilir hale getireceklerdir.

Öğrencilerimizin yaptıkları proje ile karanlık bir ortama giren aracın farları kendi kendine yanacak ve daha sonra karanlık ortamdan çıktıktan sonra ise kendi kendine sönecektir. Yapacak olduğumuz bu projemiz eğer başarılı olursa, far sensörüne sahip olmayan bir araca gerçek bir far takılarak far sensörlü hale getirilmeye çalışılacaktır.

Projenin bu kısmında üniversitede yer alan gönüllü mühendislik öğrencilerinde de çeşitli yardım taleplerinde de bulunulacaktır. Bu şekilde öğrencilerimiz hem gelişen teknolojileri kendi imkânları ile yapmış olacak hem de kodlama konusunda bilgileri artacaktır.

TAVSİYE YAZI >> LDR Nedir Nasıl Kullanılır?

**ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT ** 

PROJE TÜRÜ: TASARIM
PROJE ALANI: BİLGİSAYAR VE YAZILIM

PROJE ÖZETİ:
Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir. Günümüzde tıp, sağlık, uzay ve sanayi alanlarında robotlar kullanılmaya başlanmıştır. Yakın gelecekte ise robotlar hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olacaktır. Bizim işlerimizi kolaylaştıran , yapamadıklarımızı çabucak yapabilen bizim arkadaşlarımız haline gelecekler. Robot dünyası bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi görmektedir.Bizler de şimdiden kolay ve basit programlanan robotlarımızla projeler geliştirerek ülkemize faydalı olmak istiyoruz Çizgi izleyen robot adından da anlaşılabileceği gibi bir zemin üzerinde oluşturulmuş çizgi şeklindeki yolu otonom(öz denetimli) olarak izleyen robotlardır. Bu amaçla kullanılabilecek sensörlerin kontrastı yani koyu ve açık renk ayrımı yapabilmesi nedeniyle beyaz zemin üzerinde siyah çizgi bulunan yollar bu robotlar için tercih edilir.

Projemizde internet üzerinden satın aldığımız hazır robot kitlerini kullanarak robotların çalışma prensiplerini uygun biçimde açıklamaya çalışacağız.

PROJE AMACI:

Öncelikle projemizde kullandığımız MBOT robotunu usb portu üzerinden bilgisayarımıza bağladık. Daha sonra robot programlama yazılımını açarak programımızı yazarak robota yükledik. Bu programa göre robotumuz çalışma alanına siyah bantla oluşturulmuş rotayı çizgi algılayıcılar sayesinde takip ediyor . Çizgi izleyen robot, robotiğe başlamak için kolaylıkla yapabileceğiniz bit robot türüdür. MBOT çizgi izleyen robot kiti ile hobi robotik dünyasına hızlı bir giriş yapabilirsiniz. Kit tüm malzemeleriyle demonte olarak gelmektedir. Öğrencilerimize Türkiyede bu modellerin hazırlanabildiğini ve robotların birçok alanda kullanılabildiğini hatırlatmak istedik. Öğrenciler için sıkıcı olabilecek konuları eğlenceli hale getirmek, Anlaşılması zor konuları somutlaştırarak daha iyi kavranmasını sağlamak, Öğrencilerde; hazırlanan materyallerle kalıcı öğrenmeyi sağlamak istedik

PROJE YÖNTEMİ:

1. Problemi Belirleme : Günümüzde tıp, sağlık, uzay ve sanayi alanlarında kullanılan robotların çalışma şekillerinin nasıldır?
2. Problemi Araştırma : Kolay ve basit programlanan robotlarımızla projeler geliştirerek ülkemize faydalı olmak istiyoruz Hazır robot kitleri kullanarak bu robotların çalışma prensiplerini inceleme imkanımız var mıdır?
3. Gereksinimleri Belirleme : Öğrencilerimizin yaptığı araştırmalarda İnternet üzerinden bazı kurumlarla irtibata geçerek hazır robot kitlerini temin edebileceğimizi keşfettik.
4. Olası Çözümler Geliştirme : Robotik sistem , Robot seti gibi setleri kullanarak bu düzenekleri hazır robot kitlerini satın alacağız.
5. En İyi Çözümü Seçme : www.robotiksistem.com www.robotus.net robotistan.com gibi sitelerden bu parçaları temin edebileceğiz.

6. Prototip Oluşturma / Yapılandırma :

1. Motorlar
2. Tekerlekler
3. Çizgi Sensörleri
4. Motor Sürücüler
5. Batarya
6. Şasi
7. Beyaz renkli fon kartonu ve siyah elektrik bantı kullanarak prototip oluşturmaya çalışacağız Bu projemizde kullanılan robot kitlerinde 9 Voltluk pil kullanılmaktadır. Çizgi izleyen robotlar belirli bir yolu otonom olarak takip edebilen robotlardır. Bu yol siyah zemin üzerinde beyaz renkte ya da beyaz zemin üzerinde siyah renkte olabilir.

7. Çözümleri Test Etme ve Değerlendirme :

Çizgi izleme sensörleri kullanarak bir sürü faydalı model geliştirilebilir. Bunlardan bir tanesini bu projede göstermek istedik. Çizgi algılayıcılar optik olarak çalıştığı için ortam ışığı önemlidir. Fazla ya da az olması sensörün algılama hassasiyetini etkilemektedir.

8. Sonuçları Raporlaştırma : Projemizde de bu bilgilere dikkat çekmek için küçük bir çizgi izleyen robot maketi hazırlayacağız.

 TAVSİYE YAZI >> Çizgi İzleyen Robot Yapımı 

**BİLİNÇSİZ BİLGİSAYAR KULLANIMININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ **

Araştırma/Teknoloji

Projenin amacı bilgisayarı bilinçli kullanan insanlar ile bilinçsiz bir şekilde kullanan insanların sağlıklarının nasıl etkilendiğinin tespit edilmesidir. İlk olarak öğrenciler bilgisayar bilimlerinin en çok hangi alanlarda kullanıldığını tespit eder ve bunları kayıt altına alır. İçlerinden seçmiş olduğu bir alandaki (eğitim, sağlık, bankacılık vb.) çalışanlara bilgisayar kullanımı ve sağlık konuları üzerinde bir anket uygular. Bu anket sonucunda çıkan veriler sonucunda bilgisayarı bilinçli ve bilinçsiz kullanan çalışanları tespit eder.

Bu tespit sayesinde çalışanlardaki sağlık durumlarıyla ilgili yorumlar yapabilir. Sonuç olarak bilgisayarı bilinçli bir şekilde kullanan insanların fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olduklarını ve başarılarının da arttığını bilinçsiz olarak bilgisayar kullananlarda çeşitli fiziksel rahatsızlıklar görüldüğünü tespit eder.

Umarım sizler için faydalı bir paylaşım olur arkadaşlar.

0 yorum:

Yorum Gönder