Mbot Çizgi İzleyen Robot Yapımı ve Kodları

Merhabalar arkadaşlar. Sizlere bu yazımda mbot çizgi izleyen robot yapımı ile ilgili kısa bilgiler vereceğim ve aynı zamanda bu uygulamanın kodlarını da paylaşacağım. İlk olarak mbot üzerinde bulunan çizgi sensörünün mantığını anlamak için Mbot çizgi sensörü nasıl kullanılır isimli yazıya mutlak göz atmalısınız

Mbot STEM eğitiminde kullanılan oldukça gelişmiş ve öğrencilerin çok sevdiği bir araç. Özellikle bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde kodlama öğrenirken öğrenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sizlerle bu etkinliğimizde çizgi izleyen bir araç yapacağız. Çizgi izleyen aracın algoritma mantığı ise şu şekilde olacak;

1) Aracımız çalışmaya başladığı zaman ileriye doğru hareket edecektir.

2) Aracın hemen altında bulunan çizgi sensörleri ile aracı çizgi içerisinde tutacağız. Araç çizgiden sola doğru çıktığı zaman yani sol kısımda yer alan sensör beyaz rengi gördüğü zaman sağ teker durur ve sol teker hareket eder ve onu tekrar çizgi içerisinde alır. Bu arada sol motor M1 sağ motor ise M2 olarak adlandırılır.

3) Motor çizgiden sağa doğru çıktığında yani sağ tarafta beyaz rengi gördüğü zaman sağ tekeri çalıştıran motor çalışır ve sol motor durur. Bu şekilde araç çizgi dışarısına çıkmadan hareketine devam eder.

Burada dikkat etmeniz gereken işlemlerden birisi ise aracın çizgiden çıktığı zaman tekrar çizgiye girmesi için biraz zamana ihtiyacı olur. Bundan dolayı aracın hızında düşürme yapılmıştır. Bu çekilde çizgi izleyen aracımız daha hassas bir çalışma içerisinde girer. Son olarak mbot ile engelden kaçan robot yapımını da yaparak öğrencileriniz ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Mbot Çizgi İzleyen Araç Mblock Kodları


Mbot çizgi izleyen araç mblock kodları

0 yorum:

Yorum Gönder