Acronis True İmage İle Yedek Almak ve Geri Yüklemek

Merhabalar arkadaşlar. Sizlere bu yazımda acronis ile image yani yedek nasıl alınır bunu anlatmak istiyorum.

Özellikle okullarda bt rehber öğretmenliği yapan arkadaşlar için oldukça faydalı olacaktır. Gerek bilgisayarların gerek akıllı tahtaların bu şekilde yedeklerini alabilir ve en küçük sorunda kolay bir şekilde bu yedekleri tekrar yükleyebilirsiniz.

Acronis ile nasıl yedek alınır

Veri güvenliği açısından da kullanabileceğiniz en iyi programlardan biri Acronis True İmage. Bu program ile hem bilgisayarınızın C kısmının hem de D kısmının yedeğini alabilirsiniz. Genellikle C kısmının yani bilgisayarımızın sistem dosyalarının yedeğini almak daha mantıklı tabii ki duruma göre D kısmının yani kişisel dosyalarımızın olduğu kısmın yedeğini de almak bazen gerekli olabilir. Bu yazımda ben tamamen sistem dosyalarının yani C kısmının yedeğini nasıl alacağız onu anlatacağım.

Diyelim ki idare odalarındaki ya da kişisel bir bilgisayar format attınız. Daha sonra gerekli olan programları kurduktan sonra hemen acronis ile yedek alın ve herhangi bir sorun olduğu zaman 10 dakika içerisinde yedeği tekrar yükleyerek bilgisayarınızı ya da akıllı tahtanızı tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

Ben özellikle okulda yer alan akıllı tahtalar, öğretmenler odası bilgisayarı ve idare bilgisayarlarını formatladıktan sonra acronis ile yedeğini alırım ve daha sonra bir sorun olduğu zaman direkt olarak yedek yükleyerek sorunu kolay bir şekilde çözüyorum.

Acronis True İmage İle Yedek Almak


Acronis True İmage
ile özellikle akıllı tahtaların yedeği çok kolay alınabilir. Tabii ki kişisel bilgisayarlarında yedeğini çok kolay bir şekilde alabilirsiniz. Acronis, yedek almak için çok iyi bir program diyebilirim. İlk olarak programımızı çalıştırıyoruz. (Program elinde olmayan arkadaşlar deneme sürümüne internetten ulaşabilirler. Anlatım Acronis True İmage 2014 ile yapılmıştır. Diğer sürümleri de yine aynı mantık ile yapabilirsiniz. Menüler aynı olacaktır.)


Karşımıza gelen bu ekrandan hemen yukarıdaki menülerde yer alan Back and Recovery kısmına tıklıyoruz ve karşımıza şu şekilde bir ekran geliyor.


Bu ekranda ise Back up Data yazan yere tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Bu ekran çok önemli çünkü burada yapacağımız ayarlar çok önemli diyebilirim. Buradaki ayarları ilk defa kullanacaksanız kesinlikle hiç bir ayarı değiştirmeden varsayılan olarak bırakınız.


1 numaralı okun gösterdiği kısım hangi kısmın yedeğini alalım diye bize soruyor. Eğer sistem dosyalarının yedeğini almak istiyorsanız (bu anlatımda bu var ) Local Disk C, kişisel dosyalarınızın yedeğini almak istiyorsanız Local Disk D kısmını seçiyoruz.

2 numaralı okta ise yedeği nereye almak istiyorsanız diye soruyor. Daha verimli olması için USB diske alsanız sizin için daha iyi olacaktır. Ama isterseniz bilgisayarınızı Local D kısmına da alabilirsiniz.

3 kısımda ise Scheme denilen kısım buraya tıklıyoruz ve açılan kısımdan Full kısmını seçiyoruz. Yedeğin daha sağlam olması açısında bunu Full yapmamız daha iyi olacaktır.


Yukarıda yer alan resimde hemen yukarıda farklı menüler var. Şu an için işimize çok yaramıyor ve eğer ilk defa yedek alacaksınız kesinlikle bu ayarlar ile oynamayın. Eğer bu kısımlar ile ilgili soru soracak olursanız yorum formunu kullanabilirsiniz. Örneğin; bu ayarlar içerisinde yedeğimizin boyutunu küçültüp büyütebiliriz, yedeğimize şifre koyabiliriz, yedek alma işlemi bittikten sonra otomatik olarak bilgisayarımızı kapatabiliriz vb. Dediğim gibi ilk defa yedek alacaksınız bu kısımlar ile hiç oynamayın derim.

Bu ayarları yaptıktan sonra OK kısmına tıklayın gelen ekrandan Back Up Now butonuna tıkladığınız zaman yedeğinizi almaya başlayacaktır. 

Acronis İle Yedek Nasıl Geri Yüklenir


Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra yedeğinizi başarılı bir şekilde almış olacaksınız. Yedek aldıktan sonra programımızı kapatalım aradan 2-3 ay geçti ve sistemimizde gariplikler başladı diyelim :) Hemen Acronis True İmage programımız çalıştırıyoruz. Karşımıza yine bu ekran geliyor.


Buradan Recover Data diyoruz ve yedeğimiz neredeyse seçip OK diyoruz. Daha sonra yedeğimiz bilgisayarımıza kusursuz bir şekilde yükleniyor.

Diyelim ki sistem çöktü ve bilgisayar hiç açılmıyor peki o zaman ne yapacaksınız ? Yapmanız gereken bir USB belleğe ön yüklenebilir yani bootable bir usb oluşturmak. Bu usb ile bir bilgisayar, akıllı tahta vs çöktüğü zaman hemen usb ile bilgisayarı açacağız daha sonra ise yedeğimizi kolay bir şekilde yükleme işlemini gerçekleştireceğiz. Detaylar için bilisimciruh.com/2016/04/acronis-ile-bootable-usb-olusturma-ve-yedek isimli yazıma bakabilirsiniz.

Özellikle okullarımızda fp-btr olarak görev yapan arkadaşlar acronis image ile yedek alma işini çözerlerse çok rahat ederler. Ben yıllardır bu yöntemi kullanıyorum ve çok pratik oluyor. Herhangi bir sorunuz olursa yorum formu ile ya da instagram.com/bilisimciruhcom adresinden sorabilirsiniz.

    Yorum Yap

12 yorum:

  1. nurullah abi o an yedeklemesini seçtiğin disketeki herşeyi eksiksiz alıyor (driver, oyun, dosya, belge) rahat ol :D

    YanıtlaSil
  2. peki nerde baktımsa hep karşıma ya disk C: yedeği alınır yada D: pekş ikisini aynı anda haricidiske nasıl yedeklenir???

    YanıtlaSil
  3. Bize gelen ET bin bir tanesi boş.Açtığımız da işletim sistemi yüklü değil uyarısı veriyor.Başka ET nin yedegini nasıl yüklerin. Boot edip yükleme nasıl oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acronis de bootable cd olusturma araci var. Sitede aratirsaniz da bulabilisiniz yaziyi mobil oldugum icin linki atamiyorum. Onunla tahtayi bootable olarak acip calisan bir tahtanin yedegini yukleyebilirsiniz

      Sil
  4. 3.resimde yedek almak icin c surucusunun mu d surucusununmu secilmek istendigi soruluyor. Burada c ve d surucusunu beraber secerseniz iki surucunun de yedegini almis olursunuz.

    YanıtlaSil
  5. Paylaşmlarınız için teşekkürler. Acronisi flashtan çalıştırıp bootable olarak, akıllı tahta yedeğini de flasha alıp tek flash ile yedeği diğer tahtaya yükleyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
  6. Acronis de bootable cd olusturma araci var. Sitede aratirsaniz da bulabilisiniz yaziyi mobil oldugum icin linki atamiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Hocam peki akıllı tahta imajı almak için ve sonrasında başka bir tahtaya yüklemek için ne yapmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. site içerisinde yer alan yazılarda detaylı olarak anlatılıyor hocam

      Sil
  8. Adamsın asam... Benden önceki btr ci imajı vermedi bana çok uğraşmış arkadaş...

    YanıtlaSil