6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 13.Ünite İletişim Benim İşim Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Bu dersimizde 6.sınıf bilişim teknolojilerinin 13.haftası olan iletişim benim işim konu anlatımını işleyeceğiz.

6.sınıf bilişim konu anlatımları ile beraber Bilişimci Ruh sitesi içerisinde en güncel bilişim testlerini de online ya da pdf şeklinde bulabilirsiniz ve sınav öncesi çözebilirsiniz.


6.sınıf iletişim benim işim konu anlatımına geçmeden önce ilk olarak ne öğreneceğiz yani konumuzun kazanımları neler isterseniz ilk olarak ona bakalım.

6.Sınıf Bilişim 13.Ünite İletişim Benim İşim Kazanımlar

6.3.3. İletişim Teknolojileri ve İş Birliği 
6.3.3.1. Farklı ve eş zamanlı iletişim sürecini kavrar. 
6.3.3.2. Farklı ve eş zamanlı olarak kullanılan iletişim teknolojilerini sınıflandırır. 
6.3.3.3. Forum ve sohbet araçlarını listeler. 
6.3.3.4. Sesli ve görüntülü iletişim araçlarını listeler. 
6.3.3.5. İletişim süreci açısından araçlar arasındaki farklılıkları tartışır. 
6.3.3.6. İhtiyaca göre doğru iletişim aracını seçerek etkili biçimde kullanır.

1) İletişim Nedir?

Evet arkadaşlar iletişim nedir sorusu ile başlıyoruz. Aslında biz iletişimin ne olduğunu 5.sınıfta görmüştük. Hatta hatırlamak isterseniz bilisimciruh.com/2020/05/5-sinif-1-unite adresinde yer alan 5.sınıf 1.ünite konusuna bakabilirsiniz. Hatırlamayanlar içinse devam edelim :)



İletişim; Duygu, düşünce ya da bilgilerin; ses, yazı ya da sembollerle paylaşılmasıdır. Bilgi ve iletişim teknolojileri (ya da bilişim teknolojileri de diyebiliriz) 3 gruba ayırabiliriz. Bunlar;



1) Görsel Araçlar

Görsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla göze hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Televizyon, dergi, bilgisayar, gazete, kitaplar, resimler vs

2) İşitsel Araçlar

İşitsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla kulağa hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Telefon, MP3 çalar, ses kayıt cihazı,radyo, cd-kaset çalar vs.

3) Yazılı ve Basılı Araçlar

Yazılı ve basılı bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla kullanılan iletişim araçlarıdır. Örnek: Gazete, dergi, kitap, poster, broşür vs.

Yukarıda yer alan bilgi ve iletişim araçlarının örneklerini isterseniz arttırabilirsiniz. Ben en fazla kullanılanları sizlere örnek olarak verdim. Şimdi devam edelim :)

2) İletişim Türleri

İletişim türlerini iki başlıkta inceleyeceğiz arkadaşlar. Bunlar senkron iletişim ve asenkron iletişim şeklinde.

1) Senkron (Eş Zamanlı) İletişim

İletişimin aynı anda gerçekleştiği türdür. Genelde kullanıcılar farklı yerlerde olurlar. (Öğretmen kendi evinde, öğrenci kendi evinde) Örnek vermek gerekirse eba canlı derste ya da zoom da yapılan canlı dersler senkron iletişimdir. Aynı anda öğretmen ve öğrenciler iletişim halindedir.

2) Asenkron (Farklı Zamanlı) İletişim

İletişimin farklı zamanlarda gerçekleşen türüdür. İletişime geçecek kişiler farklı mekanlarda olabilirler. Örneğin ben bilişim dersi ile ilgili videolar hazırlarım ve bunu Youtube yüklerim. Siz istediğiniz zaman girip o videolara bakabilirsiniz. Yani sizlerle farklı zamanlarda iletişim kurmuş oluruz.

Aşağıda yer alan afişte senkron ve asenkron iletişim kurmak için gerekli bazı araçlar verilmiştir.


3) Forumlar

Forumlar özellikle asenkron iletişim kurmak için iyi platformlardandır. Özellikle sosyal medyanın aktif hale gelmesi ile eski gücünü kaybetse de hala aktif bir şekilde forumlar kullanılmaktadır.

Forum; kullanıcıların birbirileriyle fikir alışverişinde bulunduğu ve çeşitli paylaşımlar yapılan platformlardır. Peki forumların ne gibi özellikleri vardır gelin bunlara bakalım.

1) Forumlardan faydalanmak için üye olmalısınız. Forumları üye olmadan kullanabilirsiniz yazılanları okuyabilirsiniz ama siz herhangi bir mesaj ya da görsel paylaşamazsınız.

2) Forumlarda belirli bir konu ile ilgili başlıklar açılır ve bu başlıklara bilgili kişiler mesaj yazarlar.

3) Forumlarda yöneticiler ve moderatörler vardır. Özellikle spam yani istenmeyen mesaj oluşturan kullanıcıların engellenmesi ve forumun daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için mutlaka yöneticiye ihtiyaç vardır.

Forumlar sayesinde bilgi edinmek istediğiniz konuyla ilgili bir başlık açarsınız ve bu konu ile ilgili belki de yüzlerce kişiden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca daha önceden açılan forum başlıklarını inceleyebilir ve bilmediğiniz konular ile ilgili de bilgiler edinebilirsiniz.

Çok bilinen forumlar;

1) forum.donanimhaber.com

2) forum.bilisimciruh.com

3) r10.net

4) wmaraci.com

gibi forumlar çok bilinen forumlardandır.


4) Çevrimiçi Sohbet Nedir? 

İki veya daha fazla kişinin aynı zaman içerisinde internet üzerinden iletişim sağlayabilmesidir. Çevrimiçi sohbet bir yazılım aracılığı ile yapılabileceği gibi doğrudan internet sayfası üzerinden de yapılabilir. 

Sohbet Yazılımları Nedir? 

Günümüzde yazışmanın yanı sıra, sesli ve görüntülü iletişim de sağlayan sohbet yazılımları bulunuyor. Sohbet yazılımları sesli ve görüntülü konuşmamızı sağlar. Gönderilen ileti, fotoğraf, video veya dosya karşıdaki kişiye o anda ulaşır. Sohbet listemize istediğimiz kişileri ekleyebilir ve böylece istediğimiz kişilerle iletişim kurabiliriz.

1) Whatsapp


3) Facebook

4) Skype

5) Telegram

gibi uygulamalar sohbet yazılımları arasında gösterilebilir.

Evet arkadaşlar 6.sınıf 13.hafta konusu olan iletişim benim işim konusu bu kadardı. Şimdi aşağıda bağlantıda verilen test sorularını çözelim ve konumuzu pekiştirelim.

    Yorum Yap

1 yorum: