6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 14.Ünite Sayılarla Oynuyorum Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar. 6.sınıf bilişim konu anlatımlarına son hız devam ediyorum :) Bu dersimizde 6.sınıf 14.hafta konusu olan sayılarla oynuyorum konusunu işleyeceğiz. 

Öğreneceğimiz programın ismi hesaplama programı. ben dersimde excel öğrettiğim için excel üzerinden gideceğim bilginize :) İlk olarak sayılarla oynuyorum konumuzun kazanımlarına bir bakalım isterseniz...

6.Sınıf Bilişim Sayılarla Oynuyorum Kazanımları

6.4.1. Tablolama Programları 
6.4.1.1. Tablolama programının ara yüzünü ve özelliklerini tanıyarak amaca uygun bir tablo oluşturur. 6.4.1.2. Belirli bir amaç için oluşturduğu tabloyu biçimlendirir. Yazı tipi, yazı rengi, yazı büyüklüğü, gölgelendirme, kenarlık gibi özellikler kullanılarak biçimlendirme yapılması sağlanır. 
6.4.1.3. Oluşturduğu tablo üzerinde hesaplama işlemleri yapar. Farklı formülleri kullanarak hesaplama yapılması sağlanır. 
6.4.1.4. Tablodaki verilere filtre uygular. Sıralama, farklı özelliklere göre filtreleme vb. uygulamalar yaptırılır. 
6.4.1.5. Amaca uygun grafik türlerini kullanarak veriyi görselleştirir. 
6.4.1.6. Farklı tablolama programlarını keşfeder. 
6.4.1.7. İş birliğine dayalı olarak oluşturduğu belgeyi paylaşır.

1) Tablolama Programları Nedir Ne İşe Yarar?


Tablolama programları; kolay şekilde, formüllerle ve grafiklerle hesap yapma programlarıdır. 

Tablolama programı ile, verilerle ilgili grafikler çizebilir, kolay ve hızlı bir şekilde raporlar, özetler hazırlayabilir, istenilen verilere ulaşabilir, sıralayabilir, verileri sorgulayabilirsiniz. 

Tablolama programları, her türlü veriyi özellikle de sayısal verileri tablolar hâlinde tutarak istenildiği zaman bu verilerle ihtiyaç duyulan tüm hesaplamaları ve analizleri yapma imkânı sunan bir uygulama programıdır.



Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. 

▪ Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. 
▪ Hücreleri oluşturan satırlar sayılarla sütunlar ise harflerle isimlendirilir. 
▪ Bir hücreyi oluşturan sütunun harfi ile satırın numarası, o hücrenin adresini belirler.

Kısaca yatay sıralara satır, dikey sıralara sütun ismi verilir. Satır ve sütunların birleştiği noktalarda hücre ismi verilen kutular oluşur.

Hücreler isimlendirirken ilk önce sütundaki harf daha sonra satırdaki rakam söylenir. Örneğin; A5 hücresi gibi. Resimde gördüğünüz mavi boyalı hücrenin ismi D6 hücresidir.

Aşağıda yer alan resimde hesaplama (tablolama) programının ara yüzünü görmektesiniz. Detaylı bir şekilde inceleyelim.



Başlık çubuğu: Kullanımda olan elektronik tablolama kitabının adını içerir. 

Sekmeler: Araç çubuklarını içinde barındıran ve bütün işlemlerin (biçimlendirme, çizim, formül vb.) yapıldığı bölümdür. 

Formül çubuğu: Varsa hücre içindeki formülü yoksa hücre içindeki veriyi gösterir. 

Kaydırma çubukları: Sayfayı yukarı, aşağı, sağa ve sola kaydırmak için kullanılır. Kılavuz çizgileri: Hücreleri birbirinden ayıran çizgilerdir

Tablolama Programları Çeşitleri

Bir çok elektronik tablolama programları vardır arkadaşlar. Bunlara örnek vermek gekirse;

1) Excel
2) Open Office
3) Libre office
4) Google E-tablolar

2) Google E-Tablolar


Tablolama programlarında hesap yapmak ve grafik oluşturmak için google e tablolar kullanılabilir. Google E tablolara internetin olduğu her yerden kolay bir şekilde ulaşabiliriz. 

Başka kullanıcılar ile paylaşarak ortak çalışmaları kolayca yapabilirsiniz. Hem de yanınızda ekstra bir aygıt taşımadan. Ayrıca google tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılan bu program ile diğer office dosyaları ile hazırlanan hesaplama programlarını da açabilirsiniz.

Google E-Tablolar Arayüzü





Örnek yapalım. Aşağıda verilen hücrelerin isimlerini belirtelim. Yorum olarak yazabilirsiniz. Örneğin kırmızı hücrenin ismi H4 tür.


3) Sıralı Diziler (Otomatik Doldurma)

Sıralı diziler yani otomatik doldurma özelliği excel, google e tablolar, libre office gibi hemen hemen tüm tablolama programlarında olan bir özelliktir.

İşlerimizi oldukça kolaylaştıran sıralı diziler ya da diğer ismiyle otomatik doldurma ile ilgili örneklere bakalım.

***Aşağıda yer alan örnekte pazartesi yazılmış ve daha sonra hücrenin sağ alt köşesinden mouse ile işaretlenip aşağıya doğru çekildiğinde sağ taraftaki gibi günlerin otomatik olarak sıralandığı görülmüştür.

***Aşağıda yer alan örnekte 1 yazılmış ve daha sonra hücrenin sağ alt köşesinden mouse ile işaretlenip aşağıya doğru çekildiğinde sağ taraftaki gibi 1 rakamının farklı hücrelere otomatik olarak sıralandığı görülmüştür.


***Aşağıda yer alan örnekte 1,2 yazılmış ve daha sonra hücrenin sağ alt köşesinden mouse ile işaretlenip aşağıya doğru çekildiğinde sağ taraftaki gibi sayıların 1,2,3.... şeklinde  otomatik olarak sıralandığı görülmüştür.


Siz de örnek olarak çift ve tek sayıları sıralayan otomatik doldurma örneklerini yapabilirsiniz. Yani soldaki hücrelere çift ya da tek sayıları yazıp, sağ alt köşeden mouse ile tutup aşağıya doğru çekeceksiniz ve çift ya da tek sayıları sıralayacaksınız.

4) Sıcak Mı Soğuk Mu?



Bu etkinlikle tablolama programında verilen değerlere göre toplama, ortalama hesaplama ve istenen değerlere göre grafik oluşturma yapacağız.



Yukarıda yer alan tabloları microsoft excel programı ile oluşturalım. Ben excel kullanıyorum siz cihazınızda olan tablolama programını kullanabilirsiniz.


Excel'de Ortalama Bulma Formülü

Evet arkadaşlar şimdi formüllere bakalım. Excel'de ortalama bulmak için kullanmamız gereken formül ortalama formülüdür.

Yaz aylarının ortalama sıcaklığı kaç dereceymiş buna bakalım. =ORTALAMA(D2:D8) formülü ile yaz aylarına ait ortalama sıcaklığı bulabiliriz.

Unutmadan formüller = işareti ile başlar. Yukarıda yazdığımız formül D2 ve D8 hücreleri arasındaki tüm verileri alır ve ortalamasını bize hesaplar ve verir. D2 D8 hücrelerindeki veriler de buna dahildir.

: işareti sayesinde D2 ve D8 arasındaki tüm hücreler yani D2, D3, D4, D5, D6, D7, D8 hücrelerinin ortalaması hesaplanmış olur. : yerine ; kullanılsaydı sadece yazılı olan hücrelerin ortalaması hesaplanırdı.

; işareti olsaydı D2 ve D8 hücrelerinin ortalamaları hesaplanır. Yani D2,D8 verileri hesaplanırdı.

: verilen hücrelerdeki tüm aralığı hesaplarken ; sadece yazılı hücreleri hesaplar.

Basit şekilde toplama, çıkarma, bölme ve çarpma da yine excel de yapılabilir. =D2*D3 dersek D2 ve D3 hücrelerinde yer alan verileri çarp demektir. Çarpma işareti yeni + yazılırsa da D2  VE D3 hücrelerinde yer alan veriler toplanır.

Ayrıca bilisimciruh.com/2014/09/excel-temel-formulleri adresi içerisinde excel temel formüllerini daha ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

5) Excel'de Veri Filtreleme ve Sıralama

Bazen tablolar belli bir sıra gözetilmeksizin, bilgilerin rastgele işlenmesi ile elde edilir. Bu tip durumlarda tablonun üzerindeki bilgileri sıralamamız ve tabloyu düzenli bir hâle getirmemiz gerekebilir. 

Tablolama programlarının bize sunduğu sıralama özelliği sayesinde tabloyu daha düzenli bir hale getirebiliriz. Bu da bizim tablo üzerinde bulunan bir veriye daha kolay ulaşmamızı sağlar.


Daha sonra aşağıdaki gibi bazı seçenekler gelecek buradan yapmak istediğimiz işlemi seçiyoruz. Bu şekilde sıralama yapabiliriz. Küçükten büyüğe, büyükten küçüğe ya da renge göre sıralama  gibi...


Yine filtreleme seçeneği ile görmek istemediğimiz verileri kaldırarak temiz bir çalışma yapabiliriz. Filtreme ile kaldırılan veriler silinmez sadece bizim göremeyeceğimiz şekilde gizlenerek rahat bir çalışma yapmamız sağlanır.

Yukarıda verilen tablodan yaşları 8 olanları filtreleme yaparsak karşımıza çıkan ekran aşağıdaki gibi olacaktır.


Gördüğünüz gibi tabloda yaşı 8 olanlar görünüyor. Diğer yaş aralığında olan öğrenciler ise gizlenmiştir. İstediğimiz zaman onları yine filtreleme seçeneği ile görünür hale getirebiliriz.


Yukarıda yer alan excel ile ilgili sınav sorularını lütfen dikkatli bir şekilde çözünüz. Ayrıca bilisimciruh.com/2018/01/100-soruluk-excel-deneme-sinav-sorulari adresi içerisinde yer alan 100 soruluk excel deneme sınavını da yazıcıdan çıktı alarak çözebilirsiniz.

6.sınıf bilişim 14.hafta sayılarla oynuyorum konu anlatımı bu kadar arkadaşlar. Excel ile ilgili verilen test soruları aşağıdadır. Dikkatli bir şekilde çözelim.

0 yorum:

Yorum Gönder