6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 12.Ünite Ara, Tara-Sor, Sorgula Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Sizlerle bu yazımızda 6.sınıf bilişim teknolojileri 12.ünitesi(haftası) olan ara, tara, sor, sorgula konusunu işleyeceğiz. Konumuz aslında arama motorları ve eba ile ilgili desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız.

İsterseniz ilk olarak bu konumuzun kazanımlarına yani neler öğreneceğimize bakalım. Daha sonra konu anlatımı kısmına geçebiliriz.

6.Sınıf Bilişim 12.Ünite Ara, Tara, Sor, Sorgula Ünite Kazanımları

6.3.2.1. Arama motorlarını kullanarak ileri düzeyde araştırma yapar. 
6.3.2.2. Bilgiye ulaşırken zararlı ve gereksiz içerikleri ayırt eder. Ulaşılan bilgilerin doğruluğu konusunda şüpheci yaklaşımlarla farklı kaynaklardan sorgulama yapmaları sağlanır. 
6.3.2.3. Bilgi yönetimi kavramını ve önemini ifade eder. Bilgi kirliliği konusunda duyarlı davranmanın gerekliliği vurgulanır. 
6.3.2.4. EBA üzerinden farklı içeriklere erişim sağlar.

1) Arama Motoru Nedir?

Arama motoru demek internet üzerinde bulunan web sitelerini belirli algoritmalar ile bizlere sunan internet siteleri demektir.

Arama motorları ile internette aradığımız bilgileri çok kolay bir şekilde bulabiliriz. Örneğin; herhangi bir arama motorunda 6.sınıf bilişim yazılı soruları yazarsanız ve karşınıza bir çok sonuç çıkar. İşte karşımıza bir çok sonucun çıkmasını ve bizlere farklı farklı alternatifler sunan web sitelerine arama motoru diyoruz.


Aramam motorlarına örnek vermek gerekirse;

2) Yandex
3) Bing
4) Yahoo
5) Yaani
6) Duck Duck Go

gibi internet siteleri en çok tercih edilen arama motorları arasından kendisine yer bulmaktadır.

Her internet sitesinin adresini ve içeriğini bilmemiz mümkün değildir. Bu sebeple içerikleri anahtar kelimelere göre gruplandırarak, onlara daha hızlı ulaşmamızı arama motorları sağlar.

Arama motorları, aramalarınızı özelleştirmenizi de sağlar. Görsel, harita, video, kitap, haber gibi içeriklerle aramamızı filtreleyebiliriz. Bu kategoriler arama sonuçlarımızı sınırlandırarak gereksiz bilgilere ulaşmamızı engeller.

Örnek vermek gerekirse Google'da bilişim kelimesi ile ilgili resim araması yapmak istiyorsunuz. Bu aramayı filtreleme yaparak sadece görselleri yani resimleri görebilirsiniz. Karşınıza bilişim kelimesi ile ilgili diğer bilgilerin çıkmasını engelleyerek bilgi kirliliğinin önüne geçmiş olursunuz. Yine görsel arama içerisinden görsellerin boyutları ile ilgili de aramalar yapabilirsiniz. Aradığınız resim kaliteli bir resim olsun istiyorsanız daha çok büyük olan resimleri ararsanız karşınıza kaliteli resimlerin çıkma ihtimali de artar.

Bir örnek daha verelim. Diyelim ki Mersin'den Kahramanmaraş'a gitmek istiyorsunuz. Arama motorunda aramam yaparken sadece haritalar kısmında arama yaparak yol güzergahını kolay bir şekilde zaman kaybetmeden öğrenmiş olursunuz.

Kısaca Google olsun diğer aramam motorları olsun filtreleme seçenekleri sayesinden aramalarımızı daha kolay bir şekilde yapmamızı sağlarlar.

2) Google'da Arama Yaparken Kullanabileceğiniz İp Uçları

3) EBA Arama Motoru


Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) öğrenci ve öğretmenlerin kalabalık veriler içinde kaybolmalarını engellemek, öğrencileri gereksiz ve zararlı içeriklerden korumak amacı ile akademik araştırmalar için kullanılabilecek bir arama motoru hizmete açmıştır. 


EBA arama motoru derslerle ilgili belge, soru, materyal gibi birçok içeriğin yer aldığı internet sayfalarına anahtar kelimeler kullanarak erişmemizi sağlar. 

EBA kullanımı ile ilgili bilginiz yoksa EBA'ya giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yapmak içinde şifre oluşturmalısınız. Eğer EBA'da henüz şifre oluşturma işlemi yapmadıysanız bilisimciruh.com/2019/09/eba-ogrenci-sifresi-nasil-alinir adresinden faydalanarak şifrenizi oluşturabilirsiniz.

Arama motorlarının, gün geçtikçe daha iyi sonuçlar üreterek ihtiyaçlarımızı daha iyi anlamaktadır. İnternet sitelerini daha iyi süzerek kısa sürede tüm dünyadan veriler elde etmemizi sağlar. Eğer arama motorları olmasaydı internette yer alan bilgilere ulaşım sağlarken çok zorlanırdık.

4) Arama Motorlarını Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Her sonuç aradığımız sonucu içermez, her sonuçta yazan bilgiler doğru değildir. Bu sebeple arama sonuçlarımızı değerlendirirken şu ölçütlere bakmalıyız.

1) Bir kaynaktaki bilgiyi başka bir kaynaktan da mutlaka teyit ediyorum bir internet sitesinde gördüğüm bilgiye hemen bu kesin doğrudur diye atlamıyoruz.

2) Güvenilir arama motorlarını kullanıyorum. Google, Yandex gibi...

3) Bilgilerin güncel olmasına dikkat ediyorum. Bazen arama motorları bizlere çok eski bilgileri çıkarabiliyor. Girmiş olduğumuz internet sitelerinde yer alan bilgilerin tarihine bakıp, girilen bilgilerin güncel olup olmadığına bakalım.

4) WİKİ adı verilen kaynakların herkesin bilgi girmesine olanak veren kaynaklar olduğunu biliyor, bu nedenle bilginin %100 doğru olmayabileceğini unutmayalım

5) Resmi siteler en güvenilir sitelerdir. Gov uzantılıdır. Com uzantılı siteler ticari sitelerdir, yanlış bilgi içerebilir. Org uzantılı siteler kâr amacı olmayan kuruluşlara aittir ama bilgilerin başka kaynakla teyidi önerilmektedir.


5) Arama Motorları Etkinlik

Google arama motorundan Ankara Su Kaynakları şeklinde bir arama yapılmış ve karşımıza aşağıdaki sonuçlar çıkmıştır. Buna göre çıkan sonuçlar hakkında düşünelim ve yorumlar yapalım. ( Hangi site güvenli, hangi siteye girmeliyim gibi vs vs ) Etkinliğin cevap anahtarını sayfanın sonunda bulabilirsiniz.


6) Bilgi Yönetimi ve Bilgi Kirliliği

Günlük hayatımızda pek çok bilgiye erişiyoruz. Bunları aklımızda tutuyoruz. Bazen bu bilgileri başka bilgilerle birleştirip çıkarımlarda bulunabiliyoruz. Gerektiğinde bu bilgileri belleğimizden çağırıp kullanıyoruz. 

Mesela bilişim yazılısından en iyi notu almak için en iyi sitenin Bilişimci Ruh olduğunu öğreniyoruz ve yeri geldiği zaman bunu belleğimizden çağırıp diğer arkadaşlarımıza da Bilişimci Ruh sitesini önerebiliyoruz.

Şunu unutmamak lazım arkadaşlar. İnternette olsun günlük yaşamda olsun her bilgiyi belleğimizde tutmamız mümkün değildir.

Zaten bilgi dediğimiz kavram da sabit bir şey değildir. Bilgiler günler hatta saatler sonra bile değişebilir.

Bilgi teknoloji olmadan paylaşılabilir, ama bilgi önemli ise ve çok fazla kişiye ulaştırılmalı ise bu durumda teknoloji kullanımı önemli olmaktadır

Bilgiler artık teknoloji sayesinde çok kolay bir şekilde diğer insanlara ulaştırılmaktadır. Peki, günümüz dünyasında bilgi kirliliği isimli bir kavram olduğunu duydunuz mu? Duymadıysanız da artık bilgi kirliliği isimli bir kavramın olduğunu biliyoruz.

Bilgi kirliliği demek insanların özellikle internet ortamında çok fazla yanlış bilgiye maruz kalması olarak tanımlanabilir. İnternette yer alan bir çok bilgi maalesef yanlıştır. 



İnternette gördüğünüz bilgilerin doğruluğundan emin olmak için birden fazla kaynaktan araştırma yapmalısınız ve elde ettiğiniz bilgileri karşılaştırmalı ve ona göre doğru ya da yanlış olduğuna karar vermelisiniz.

İnternette arama yaparken karşılaşılan bazı bilgi kirliliği problemleri

1) Aynı içeriğin, kopyala-yapıştır şeklinde bir çok sayfada yer alması. 

2)Önemli olayların anahtar kelimelerinin konu ile ilgisi olmayan sayfalarda kullanılması. 

3) Bir konu hakkında uzman olmayan kişilerin kendilerini internet ortamında uzman olarak tanıtması.

4) İstenmeden gelen e- postalar veya mesajlar 

5) Aynı bilginin her yerde yer alması

Slogan Zamanı


Evet şimdi öğrendiğimiz bilgilerle Bilgi Kirliliği ile ilgili bir slogan oluşturalım ve yorum formuna yazalım :)

ANKARA SU KİRLİLİĞİ ETKİNLİK CEVAPLAR



    Yorum Yap

1 yorum:

  1. Hocam peki sıralamaya koyacak olursak?cevap anahtarına sadece değerlendirme yapılmış yardımcı olurmysunuz

    YanıtlaSil