6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 2.Ünite İşletim Sistemleri Konu Anlatımı

Merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlerle işletim sistemleri konusunu işleyeceğiz. 6.sınıf bilişim konu anlatımları bildiğiniz gibi geçen günlerde sitemizde başlamıştı. Şimdi 6.sınıf işletim sistemleri konumuz ile devam edelim. Ayrıca sayfanın en altında videolu anlatımı da bulabilirsiniz.

6.Sınıf İşletim Sistemi Kazanımlar

6.1.2.1. İşletim sistemi kavramını açıklar. 
6.1.2.2. İşletim sistemlerinin bileşenlerinin görevlerini kavrar. Kullanıcı arayüzü, dosya yönetim sistemi, çekirdek kavramlarına ayrıntıya girilmeden yer verilir. 
6.1.2.3. Farklı işletim sistemlerini karşılaştırır. Verimlilik, uyumluluk, açık kaynak kodlu yazılım gibi özellikler üzerinde durulur.

5.sınıf bilişim teknolojileri dersinde arkadaşlar donanım ve yazılım konusunu işlemiştik. Konuyu hatırlamayanlar bilisimciruh.com/2020/05/5-sinif-2-unite adresinden hatırlayabilirler.

İşletim sistemleri bilgisayarımızda yer alan en önemli yazılımlardan birisidir. Eğer işletim sistemi bilgisayarımızda, tabletimizde, televizyonumuzda, akıllı telefonumuz içerisinde olmazsa cihazlarımız çalışmaz arkadaşlar.

Hani hep duyarsınız; telefonuma format attırdım, bilgisayarıma format attırdım diye. Aslında format atmak cihazdaki işletim sistemin tekrar yüklemektir. Siz cihazınıza format attırdığınız zaman aslında işletim sisteminizi tekrar yüklemiş oluyorsunuz.

İşletim Sistemi Nedir?


İşletim sistemi yazılımlarının bilgisayara ait tüm donanım ve yazılım kaynaklarını kullanarak bilgisayarın yönetimini sağlayan bilgisayar ve kullanıcı arasındaki ara yüz yazılımları olarak tanımlanabilir.



Bilgisayara kurulan program işletim sistemidir. Resim işleme programları, oyun programları, hesaplama programları, video izleme programları gibi uygulama yazılımları işletim sistemi üzerine kurulur. Şu an evlerinizde ve günlük hayatta kullandığınız bir çok cihazda işletim sistemi yer almaktadır. Kronometre, akıllı saat, akıllı telefon, televizyon vs.

İşletim Sistemi Çeşitleri

Evet arkadaşlar işletim sistemleri ile ilgili bir çok farklı yazılım vardır. Nasıl telefonlarda, arabalarda farklı farklı markalar varsa; işletim sistemlerinde de farklı farklı yazılımlar var. İsterseniz gelin hep birlikte işletim sistemi çeşitleri nelerdir bunlara bakalım.


1) Windows İşletim Sistemi

Windows işletim sistemi, Microsoft firması tarafından geliştirilmiştir ve ücretli bir işletim sistemidir. Yani bu işletim sistemini kullanmak için lisans parası ödenmesi gerekir. Windows işletim sisteminin bu yazı yazılırken en güncel sürümü windows 10'dur.

2) Linux İşletim Sistemi

Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu işletim sistemidir. yani herkes tarafından geliştirilmeler yapılabilir ve ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır.


3) Pardus İşletim Sistemi

Pardus işletim sistemi TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli bir işletim sistemidir. Şu an bir çok akıllı tahtada pardus işletim sistemi kullanılmaktadır.

Pardus işletim sistemi ücretsizdir ve ismini Anadolu Parsı'ndan alır.


4) MacOS

Apple firması tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir ve ücretlidir.

5) Android

Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilen mobil bir işletim sistemidir. Telefon ve tabletlerde kullanılmaktadır.

6) IOS

Apple firması tarafından geliştirilmiştir ve akıllı telefonlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Android işletim sistemi ile birlikte telefonlarda en çok tercih edilen işletim sistemlerindendir.

Evet arkadaşlar işletim sistemleri çeşitlerini de bitirdikten sonra işletim sistemleri ile ilgili diğer detaylara bakalım.

İşletim Sistemleri İle İlgili Diğer Detaylar

İşletim sistemi seçimi tamamen tercih meselesidir arkadaşlar. Şu an için benim bilgisayarımda windows 10 işletim sistemi yer almaktadır. Bilgisayarımda yer alan işletim sistemini pardus ya da linux ile istersem değiştirebilirim. Tamamen tercih ile alakalı bir durumdur.

Şunu unutmayalım lütfen işletim sisteminin en temel görevleri;

1) RAM belleğin çalışmasını yönetir,
2) Dosya ve klasörleri yönetir,
3) Bilgisayarımızda yer alan programları (uygulamaları) yönetir.

Yukarıda yer alan 3 madde çok ama çok önemlidir arkadaşlar.

Ayrıca her işletim sisteminin kendine ait bir ara yüzü vardır. Peki ara yüz nedir? Kullandığımız elektronik cihazın kullanıcıya sunduğu ekrandır. Her cihazın ara yüzü farklıdır. 

IOS Ara yüzü ve Windows Ara yüzü

Ara yüz kavramını şu şekilde aklınızda tutabilirsiniz. Örneğin A araba markasının dış görünüşü ile B markası arabasının dış görünüşü farklıdır. Kullandığımız işletim sistemlerinin de dış görünüşleri bu şekildedir. Yani ekranda gördüğümüz nesneler, şekiller farklı farklı tasarlanmıştır.

İşletim Sistemleri Video Konu Anlatım


İşletim Sistemleri Konu Testi


    Yorum Yap

1 yorum: