5.Sınıf Bilişim Teknolojileri 6.Ünite Dijital Zorbalık Konu Anlatımı

Merhaba arkadaşlar. Bu konu anlatımımız içerisinde 5.sınıf 6.ünitesi olan dijital zorba karşımda durma konusunu işleyeceğiz. Her zaman olduğu gibi konu anlatımına geçmeden önce 6.ünitemiz ile ilgili ilk olarak kazanımlarımıza bir bakalım :)

Dijital Zorbalık Konu Anlatımı

Dijital Zorba karşımda durma kazanımları;


5.2.1.2. Bilişim teknolojileri ile İnterneti kullanma ve yönetme sürecinde etik ilkelere uymanın önemini açıklar. Bilgisayar laboratuvarı, İnternet ve bilişim teknolojilerinin kullanım süreçlerinde kurallara uygun davranılması gerektiği vurgulanır.
5.2.1.3. Çevrimiçi ortamda başkalarının haklarına saygı duymayı bilir.
5.2.1.4. Etik ilkelerin ihlali sonucunda karşılaşılacak durumları fark eder. Etik kurallara uyulmaması durumunda karşılaşılacak durumlara yönelik örnekler üzerinde durularak adil kullanım ilkelerinden bahsedilir.
5.2.1.2. Bilişim teknolojileri ile İnterneti kullanma ve yönetme sürecinde etik ilkelere uymanın önemini açıklar.

Bilgisayar laboratuvarı, İnternet ve bilişim teknolojilerinin kullanım süreçlerinde kurallara uygun davranılması gerektiği vurgulanır.

Aslında dijital zorbalık ile ilgili bir önceki konumuz olan dijital yurttaşlıkda kısa bir anlatım yapmıştık. Kısaca hatırlayalım isterseniz.

Dijital Zorba olmamak için aşağıda yer alan davranışları yapmamamız gerekir;

 •Başkalarına hoşlarına gitmeyecek sözler söylemek,
• Başkalarının kişisel bilgilerini yayınlamakla tehdit etmek,
• Onur kırıcı sözler söylemek,
• İzinsiz bir şekilde, başkasına ait bir içeriği ve fotoğrafı kullanmak/yayınlamak,
• Kaba sözler içeren mesajlar göndermek, yorumlar yapmak,
• İnsanlara hoşlanmadıkları isim ve sıfatlarla hitap etmek,
• Doğru olmayan bilgiler ile profiller oluşturmak ve bu profiller üzerinden paylaşımlar yapmak,
• Gerçek dışı bilgiler yaymak,
• Başkaları hakkında asılsız haberler yaymak ya da bu konuda yorum yapmak,
• Başkalarının şifre ve kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı duymamak ve bu tür bilgileri ele geçirmeye çalışmak.

Kısaca dijital zorbalık demek; gerçek hayatta insanların bizlere yapmasından hoşlanmadığımız davranışları sanal ortamda da kimseye yapmamamız gerektiğini anlatır.

Diyelim ki gerçek hayatta size lakap takılmasından çok rahatsız oluyorsunuz, eğer birisi size sanal ortamda yani internette lakap takarsa size zorbalığa maruz kalmış oluyorsunuz.

Aynı şekilde siz başkalarının hoşlanmadığı davranışları sergilerseniz siz dijital zorbalık yapmış oluyorsunuz. Şimdi slogan etkinliği yapalım :)


1. Görev: Yaratıcı Slogan Etkinliği 

Dijital zorba olmamak için, uyulması gereken kuralları’ kısa, esprili, eğlenceli ve çarpıcı hale getirecek, sloganlar ve cümleler bulunuz
Bulduğunuz sloganlar aşağıdaki sorular doğrultusunda olmalıdır.

• Sloganınızın amacı ne?
• Kimler için hazırladınız?
• Sloganınız nerelerde yer alacak? (Televizyon, sokak panoları, reklam tabelaları, okullar, İnternet vb.)
• Sizce, bu sloganı duyduklarında insanların tepkisi nasıl olacak? Neler hissetmelerini ya da neler düşünmelerini isterdiniz?

Slogan, düşüncelerinizi ya da vermek istediğiniz mesajları, insanların kolay hatırlayıp tekrar edebileceği şekilde, kısa, çarpıcı ve farklı sözler ile ifade etmemizi sağlar. Sloganlar, önemli iletişim araçlarıdır. Bize, akılda kalıcı önemli mesajlar verirler.

Peki, iyi bir slogan nasıl olur? İyi bir slogan orijinaldir. Çünkü sıradan sloganlar, hemen unutulur. Eğlencelidir, insanlarda heyecan uyandırır.

Kısa ve söylemesi kolaydır. Vermek istediğiniz mesajı, insanlar anlar ve arkadaşları arasında da sevdikleri sloganları kullanmak ister. Aklınıza gelen sloganlar neler?

Sizce, neden bu sloganlar aklınızda kaldı? Şimdi sizler de insanların akıllarında kalacak sloganlar için düşünmeye başlayın.

Evet arkadaşlar 5.sınıf bilişim teknolojileri 6.ünitesi dijital zorbalık konusu bu kadardı. konuyla ilgili bir de test çözelim :)

DİJİTAL ZORBALIK TEST SORULARI ÇÖZ



DİJİTAL ZORBALIK DOĞRU YANLIŞ TEST SORULARI

NOT: Aşağıda yer alan doğru yanlış test soruları ilk seferde açılmazsa lütfen sayfayı yenileyin. Test soruları yüklenecektir.




DİJİTAL ZORBALIK TEST SORULARI (İNTERNETTE VAKİT GEÇİRMEK İLE İLGİLİ)

NOT: Aşağıda yer alan  test soruları ilk seferde açılmazsa lütfen sayfayı yenileyin. Test soruları yüklenecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder