En Çok Kullanılan WEB 2.0 Araçları Nelerdir?

Web 2.0 araçları eğitimde çok sık tercih edilen araçlar içerisinde kendisine yer buluyor. İlk defa 2004 yılında kullanılmaya başlanan bu teknoloji sayesinde iletişim ve veri paylaşımı gibi durumlar daha kolay hale gelmiştir.

Ayrıca kullanıcı daha aktif bir şekilde bilgisayarları ve diğer teknolojik cihazları kullanmaya başlamıştır. Sizler bu yazımda en çok kullandığım ve sizlere tavsiye edeceğim web 2.0 araçlarından bahsedeceğim. Özellikle okullarında akıllı tahta olan arkadaşların işlerine çok fazla işe yarayacaktır.

ücretsiz web 2.0 araçları
Web 2.0 Araçları


En Fazla Kullanılan Web 2.0 Araçları

Aşağıda verilen listede yer alan web 2.0 araçları Bilişim teknolojileri öğretmeni Soner Altıntaş tarafından hazırlanmıştır.

Soner Altıntaş'ın önsözü ile başlayalım

Bildiğiniz üzere dünyayı ve ülkemizi oldukça etkileyen COVID-19 salgını sebebiyle ülke çapında uzaktan eğitime geçilmiştir. Elbette bu sürecin olumsuz birçok zorluğu olacaktır ancak ben bu süreci öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin kendilerini teknoloji, sanat, müzik gibi alanlarında da geliştirebilmeleri adına bir fırsat olarak tanımlıyorum.
Branşımın Bilişim Teknolojileri olması sebebiyle uzaktan eğitim sürecinde mümkün olduğunca teknolojiyi kullanmanızı can-ı gönülden isterim. Teknoloji konusunda her türlü desteğe hazır olduğumu da ayrıca ifade etmek isterim. Bu sebeple uzaktan eğitim sürecinde derslerinizi daha da keyifli hale getirebileceğini düşündüğüm, işinizi kolaylaştırabileceğine inandığım bazı Web 2.0 Teknolojileri örneklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 Web 2.0 Teknolojilerinin temeli eğitim öğretimin merkezine öğrenciyi koyması, öğretmenin rehberlik etmesine dayanmaktadır. Sizler de aşağıda paylaşacağım Web 2.0 teknolojilerini kullanarak öğrencilerinizin öğrenmeyi öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Elbette işin içine eğlenceyi de katarak.. Hazırladığım bu belgenin işinize yaraması dileğiyle..
1) Kahoot

Derslerimde en çok kullandığım uygulama olduğunu söyleyebilirim. Ders işlemeden önce ilgili konuya ait hazırladığınız sorular sayesinde öğrencilerinizin konuyu eğlenceli ve hızlı bir şekilde pekiştirmesini sağlayabilirsiniz. Ben bu uygulamayı laboratuvar ortamında canlı olarak kullanıyordum.

Her öğrenci www.kahoot.it sitesine girerek onlara verdiğim Game PIN (Oyun Kodu) ile sisteme bağlanıyorlar ve projeksiyon vasıtasıyla ekranda gördükleri soruları kendi bilgisayarlarında cevaplıyorlardı. Ancak tabi ki bu özellik uzaktan eğitim sürecinde kullanılması beklenemez. Buna alternatif olarak site üzerinde bulunan Challenge özelliğini kullanabilirsiniz.

Bu özellik sayesinde bir tarih ve saat seçip öğrencilerin seçtiğiniz tarih-saate kadar hazırladığınız soruları çözmesini sağlayabilirsiniz.

Süre dolduktan sonra katılan öğrencilerin doğru-yanlış sayıları nedir, hangi soruda başarı oranı daha yüksek gibi soruların cevaplarını rapor halinde alabilirsiniz. Aynı mantık ile öğrencilerinize ödevlendirme de yapabilirsiniz, sorularla beraber çalmaya başlayan efektif müzikler sayesinde öğrenme daha keyifli hale gelecektir.

Kahoot ile ilgili detaylar için bilisimciruh.com/2016/07/kahoot-ile-ogrencileri-costurmaya-ne adresini ziyaret edebilirsiniz.


2) CroosWord Labs

CrossWord Labs hızlı ve pratik bir şekilde bulmaca hazırlamaya yarayan kullanışlı bir web sitesidir. Crossword Title kısmına bulmaca başlığını yazabilir ve bulmaca oluşturmaya başlayabilirsiniz. Başlık alanı altındaki boş alan bulmacalarınızı hazırlayacağınız alan.

Dikkat edilmesi gereken tek nokta var. Bulmacayı hazırlarken ilk yazacağınız kelime cevap olarak, cevaptan sonra yazacağınız her şey soru olarak kabul edilmektedir.

Cevabı iki veya daha fazla kelimeden oluşan soruların cevapları birleşik yazılmalıdır.




3) LearningApps.Org

LearningApps öğretmenlerin işini, öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştıran bir web sitesi. Site üzerinden çengel bulmaca, grup yarışmaları, test, doğru sıralama, kim milyoner olmak ister?, eşleştirme gibi bir çok etkinliği oluşturmanızı ve öğrencilerinizle paylaşmanızı sağlıyor.



4) Storyboard That


Storyboard That öğrencilerin konu veya kavramları öğrenmesi için kendilerinin tasarladığı bir hikaye tahtası aslında. Örneğin Tarih öğretmenisiniz, dersinizde Fetret Devri konusunu işlediniz.

Dersin sonunda öğrenciye yapacağınız ödevlendirme ile öğrencinin Storyboard That sitesi üzerinden Fetret Devri konusunu anlatan bir çizgi roman yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Öğrencinin kendinden katacağı cümleler sayesinde konu daha da pekişecektir. Tüm branşlar için kullanılabilir.



5) EdModo

Edmodo, derslerimde çok kullandığım bir sanal sınıf uygulaması. Siteye üye olduktan sonra sınıf oluşturmanız ve oluşturduğunuz sınıfın sınıf kodunu öğrencilerle paylaşmanız gerekmektedir. Öğrenciler sizin verdiğiniz sınıf kodu ile oluşturduğunuz sanal sınıfa dahil olarak yapacağınız paylaşımları görüntüleyebilecektir. (Ders notu, PDF dosya, fotoğraf, anket vb.)

Edmodo uygulamasının en sevdiğim özelliği ise online olarak sınav yapma ve online olarak ödev verme imkanı sunması. Edmodo, öğretmenler için bir kütüphane, öğrenciler için ise Sırt Çantası alanı oluşturmaktadır.

Bir belgenizi Edmodo kütüphanesine yükleyerek flash belleğe ihtiyaç olmadan istediğiniz yerden dosyanıza ulaşabilirsiniz.


6) ClassDojo

Okulda dersine girdiğim herhangi bir öğrenciye “Soner öğretmeniniz derste size puan vermek için bir sistem kullanıyormuş, o sistemin adı nedir ?” diye sorsanız duyacağınız cevap şüphesiz ClassDojo olacaktır çünkü bu uygulamayı özellikle ortaokul kademesinde oldukça fazla kullanıyorum. 

Uygulama sayesinde öğrencilerinizin olumlu davranışlarını ödüllendirebilir, olumsuz davranışlarını olumlu davranışa çevirmek adına “geliştirilmesi gereken” türünde puanlar vererek olumlu davranışların ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Uygulama üzerinde oluşturacağınız sınıfa öğrencilerinizi manuel olarak veya üyelik yoluyla ekleyebilirsiniz. Uygulamada “rastgele otomatik öğrenci seçme, rastgele otomatik grup oluşturma, geri sayım aracı, online yoklama alma” gibi birçok araç mevcut. Ayrıca velileri de bu sisteme bağlayarak öğrencilerini takip etmelerini de sağlayabilirsiniz.

Veli vereceğiniz puanlara göre öğrenci ödevini yaptı mı, derse girdi mi gibi soruların cevabını da görebilecektir. Lise kademesinde öğrencilere puan verme amaçlı kullanılması çok etki etmeyecektir ancak otomatik grup oluşturma, otomatik öğrenci seçimi, yoklama alma gibi sistemleri kullanmanız açısından faydalı olabilir.

7) Gartic.İo

Gartic.io’ya Web 2.0 teknolojisi diyebilir miyiz sorusuna cevap bulmakta zorlanıyorum bazen. Ancak öğrencilerinizle ders dışında keyifli vakit geçirebileceğiniz bir site olduğunu düşünüyorum.

Sitede bir oda kurarak oluşan bağlantı linkini öğrencilerinizle paylaşıp çizim yarışmaları yapabilir ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

 Odada sırası gelen kişi kendisine sunulan iki kelimeden herhangi birini seçerek o kelimeyi çizmeye başlıyor, odada bulunan diğer kişiler ise çizen kişinin çizdiği kelimeyi tahmin etmeye çalışıyor. İnanılmaz eğlenceli..

Görsel Sanatlar öğretmenleri bu site sayesinde öğrencilerin çizim yeteneklerinin gelişmesini sağlayabilir.

8) Canva


Canva, online olarak tasarımlar yapmanızı sağlayan bir platform. Hatta profesyonel olarak sunum bile hazırlayabileceğiniz bir platform.

Site seçeceğiniz kategoriye göre size bazı hazır şablonlar çıkarıyor, siz bu şablonlardan istediğinizi seçiyorsunuz.

Şablon yüklendikten sonra üzerinde değişiklikler yapma imkanı veriyor. Sunum veya afiş, infografik tarzı görseller/ders notları hazırlarken oldukça işinize yarabileceğini düşündüğüm bir site, kesinlikle üye olup incelemenizi öneririm.


9) EdPuzzle  

Edpuzzle uygulaması ile internette bulunan herhangi bir videoyu kullanarak videoları düzenleyebileceğiniz, kendi sesinizle anlatım yapabileceğiniz, sesli notlar ekleyebileceğiniz ve öğrencileriniz için sorular ekleyip sorulara öğrencilerin verdikleri cevapları gözden geçirebileceğiniz, oluşturduğunuz videoyu öğrencinin izleyip izlemediğini kontrol edebileceğiniz kullanışlı ve ücretsiz bir sanal sınıf uygulamasıdır.

Sistem içerisine bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda bulunan videoları yükleyebileceğiniz gibi sistem içerisinde size sunulan “Youtube, Ted, Khan Academy” gibi kaynaklardan da videolar ekleyerek ders anlatımlarınızı oluşturabilirsiniz.

Böylece bir konu hakkında sıfırdan konu anlatım veya soru çözüm videosu hazırlamak yerine beğendiğiniz bir videodaki ses yerine kendi sesinizi kullanarak öğrencileriniz için ders videoları hazırlayabilirsiniz.


10) Padlet

Kısaca açıklamak gerekirse Padlet dijital pano oluşturma platformudur. İstediğiniz gibi özelleştirebilir, plan ve programınızı panoya dökebilirsiniz.

Tutmak istediğiniz notlar, videolar, görseller ve birçok sanal materyallerinizi Padlet’te panolaştırabilirsiniz.

Ayrıca öğrencileriniz ile ortak bir alanda çalışma yapabilirsiniz. Kısacası siteyi bir nevi sınıf panosu olarak kullanabilirsiniz.

11) Bubbl.Us

Bubbl.us web uygulaması zihin haritası hazırlamak için geliştirilmiş bir uygulamadır. Not alma teknikleri içinde özellikle eğitimciler tarafından sıklıkla kullanılan ve insan zihninin akışını çok daha verimli bir şekilde aktaran bu yöntemi kullanmak için herhangi bir programa ihtiyaç duymadan zihin haritanızı yaratabilirsiniz.

Uygulama kolay ve anlaşılır bir şekilde çalışıyor. Tek yapmanız gereken not alıp üzerine düşüneceğiniz konularda yazdıklarınızı balonları kullanarak birbirine bağlamak ve ilişkilendirmek.

12) Google Formlar

Google Formlar, anket hazırlamak için kullanılan ücretsiz bir platformdur. Uzaktan eğitim sürecinde sınıf içerisinde belirleyeceğiniz herhangi bir konu hakkında demokratik bir ortam oluşturmak için kullanılabilir.

Sistemde “çoktan seçmeli, çoklu seçim testi, kısa yanıt, paragraf, açılır menü” gibi anket seçenekleri mevcut. Sisteme anket başlığı, ankette bulunacak sorular ve şık bilgilerini girdikten sonra gönder butonuna basarak anket linkini öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.


13) MindMeister

Kavram haritaları oluşturmanıza yarayan çok kolay bir kullanım ara yüzü olan ve ücretsiz bir programdır. Temel özelliklerini kullanırken herhangi bir ücret ödemezsiniz. Programın bazı özelliklerini aktif olarak kullanmak için belirli bir ücret ödemeniz gerekir. MindMeister ile yapacağınız zihin haritalarını başkalarının da değiştirmesine izin vererek online ortamda bir çok kavram haritasını paylaşma şansınız yakalar.

Kategori: Kavram Haritaları

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz/Bazı özellikler ücretli

Web Sitesi: -

14) AWW White Board

En fazla kullanılan web 2.0 araçları içerisinde yer alan bu uygulama ile aynı beyaz tahta üzerinde, o tahtaya bağlanan arkadaşlarınız ile istediğiniz kadar çizimler yapabilirsiniz.  Bu uygulamayı telefon, tablet vb. araçlar ile online bir şekilde kullanabilirsiniz. Tablet olan okullarda işe yarayabilir. Özellikle matematik sorularını çözerken öğrenciler interaktif bir şekilde derse katılabilirler.

Kategori: Poster

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz/Bazı özellikler ücretli

Web Sitesi: -

15) Zentation

Web 2.0 araçları içerisinde video ve slaytları birleştirebileceğiniz oldukça güzel ve kaliteli olduğunu düşündüğüm bir araç. Online olarak sunum hazırlamak isterseniz kesinlikle tercih etmelisiniz.

Kategori: Sunum

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz/Bazı özellikler ücretli

Web Sitesi: -

16) Certificate Magic

Öğrencilerinize çeşitli başarılarından dolayı sertifika ya da başarı belgesi vermek isterseniz bu site tam da size göre diyebilirim. Oldukça güzel tasarımların yer aldığı bu uygulama ile online sertifika hazırlayabilirsiniz.

Kategori: Tasarım

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz

Web Sitesi: certificatemagic.com

17) Emaze

Sunum hazırlamak için powerpoint alternatifi oldukça güzel bir uygulama. 3D görsellerle de destekleyebileceğiniz bu uygulama ile harika sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Kategori: Sunum

Desteklenen Dil: İngilizce + 25 dil

Ücretlendirme: Deneme sonrası ücretli

Web Sitesi: www.emaze.com

18) StoryBird

E-kitap hazırlamak isteyenler için güzel bir web 2.0 aracı daha. Her yaştan öğrencileriniz ile digital hikayeler oluşturabilirsiniz.

Kategori: E-Kitap

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz

Web Sitesi: www.storybird.com

19) Quiver Vision

Arttırılmış gerçeklik uygulamaları içerisinde kendisine yer bulan Quiver Vision ile bir internet sitesinde yer alan resimlerin çıktısını alıp boyuyorsunuz daha sonra telefonunuzu boyadığınız resme yaklaştırdığınız zaman boyama yaptığınız resmi 3 boyutlu olarak görebilirsiniz.

Kategori: Arttırılmış Gerçeklik

Desteklenen Dil: İngilizce Türkçe

Ücretlendirme: Ücretsiz

Web Sitesi: quivervision.com

20) Penzu

Online günlük tutma aracı isteyenler için oldukça güzel bir uygulama daha. Bazı özellikleri ücretli olsa da ücretsiz sürümü işinizi fazlasıyla görecektir.

Kategori: Yazı

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz/Bazı özellikler ücretli

Web Sitesi: Penzu.com

21) Easelly

Bu web 2.0 aracı ile hazırladığınız sunumları ya da pdf dosyalarınızı infografiklere dönüştürebilirsiniz. Özellikle bazı sunumları infografiklere dönüştürdüğünüzde öğrencilerinizin fazla fazla işine yarayacaktır.

Kategori: İnfografik

Desteklenen Dil: İngilizce Türkçe

Ücretlendirme: Ücretsiz/Bazı özellikler ücretli

Web Sitesi: easel.ly

22) Sutori

Bir timeline aracıdır. Oluşturduğunuz zaman çizelgesi içerisine resim, müzik, video ve quiz ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yaptığınız zaman çizelgesini facebook gibi sosyal medya da paylaşabilirsiniz.

Kategori: Timeline

Desteklenen Dil: İngilizce

Ücretlendirme: Ücretsiz/Bazı özellikler ücretli

Web Sitesi: sutori.com

PDF OLARAK İNDİR
    Yorum Yap

6 yorum:

  1. çok güzel bir liste olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Sadece sizin bu yazdıklarınızla, hiçbir yere başvurmadan. Bir ders tasarımı yapilabilir. Çok iyi olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. 18 ve 19. uygulama anaokulu için harika teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. çok iyi olmuş ama bitanesini koymamışsınız

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar sosyal bilgiler dersi için hangisi daha uygundur acaba yardımcı olabilir misiniz rica etsem

    YanıtlaSil