Mbot Çizgi Sensörü Nasıl Kullanılır?

Merhabalar arkadaşlar. Sizlere elimden geldiğince başlangıç düzeyinde mbot projeleri sunmaya çalışıyorum. Bu projemizde ise mbot çizgi sensörünü kullanacağız. İlerleyen günlerde ise güzel bir tane çizgi izleyen robot yapacağız :)

Mbot üzerinde yer alan çizgi sensörleri siyahla beyazı ayırt edebiliyorlar. Ayrıca parlak zemini de ayırt edebiliyor. Eğer herhangi bir şekilde sensörler bir zemin algılamaz ya da siyah, beyaz vb renkler algılarsa durdurabilir ya da harekete geçirebiliriz.


Yukarıda yer alan kod blogları ile arkadaşlar mbot robotumuzu klavye tuşları ile kontrol edebiliyoruz. Diğer projelerde de bu şekilde yapmıştık. Bundan dolayı hemen aşağıda yer alan kodlara geçiyorum.

Yeşil bayrağa tıklandığı zaman sürekli olarak arkadaşlar Kapı2 yani çizgi izleyen sensörümüzün sol VEYA sağ tarafı siyah görürse İleri git hızı 0 yap dedik. Burada yer alan yeşil yani işlemler blogunda yer alan VEYA kod blogu çok önemli arkadaşlar. Sol ya da sağ tarafta yer alan sensörlerden herhangi bir tanesinin siyah algılaması sonucunda aracımızı duracaktır. Diyelim ki aracımızı kalvye tuşları ile kullanıyoruz. Bu esnada sol ya da sağ tarafta yer alan sensörün siyah görmesi durumunda aracımız duracaktır.

Umarım işinize yarar bir içerik olmuştur. Özellikle öğrencilerin kodlamanın mantığını anlaması açısından oldukça güzel ve basit bir proje diye düşünüyorum.
    Yorum Yap

2 yorum:

  1. iyi günler mbot hem çizgiyi takip etsin hemde engellerden kaçsın istiyorum kodlar konusunda yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir çalışma yapmadım ama fikir güzelmiş yaparsam kodlarını paylaşırım takipte kalın

      Sil