Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm Eğitimi ve Bana Kattıkları

Merhabalar arkadaşlar. Görev yaptığım ilde 17.09.2018 tarihleri ve 21.09.2018 tarihleri arasında Endüstri 4.0 ile ilgili gerçekten güzel bir eğitim gerçekleşti. Bu eğitimin ne olduğunu ve bana neler kattığını kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.


Endüstri 4.0 Nedir?

İlk olarak Endüstri 4.0 nedir ne değildir bunu anlatayım sizlere. Biliyoruz ki Çin dünyada ucuz iş gücü ile dünya ekonomisini gerçekten tehtid ediyor. Bunu engellemek isteyen Almanya 2011 yılında Hannover Fuarı'nda bu terimi ilk defa kullandı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti'ne sunmuştur.

Endüstri 4.0'ı aslında kısaca nesnelerin interneti, teknolojik ve robotik elemanların iş sahalarında daha fazla kullanılması olarak da tanımlarsak aslında yanlış olmaz diye düşünüyorum. Endüstri 1.0 ile başlayan bu süreçte teknolojik olarak kendilerini geliştiren ülkeler lider konuma geleceklerdir. İsterseniz daha fazla detaya girmeden Endüstri 1.0, 2.0 ve 3.0 gibi kavramları da kısaca sizlere anlatayım.

Endüstri 1.0 (1784)

Su ve buhar enerjisinin kullanıldığı dönemlerdir. Bu dönemler Endüstri 1.0 olarak lanse edilmiş ve ilk endüstriyel dokuma tezgahları da bu dönemde ortaya çıkmıştır.

Endüstri 2.0 (1870 )

Daha çok elektriğin kullanıldığı ve çeşitli seri üretimlerin olduğu dönemdir.

Endüstri 3.0 (1969)

Otomasyon sistemlerinin ön plana çıktığı ve bilgisayarların hayli fazla kullanıldığı dönem olarak ortaya çıkmıştır diyebilirim. Şu an yeni endüstri 4.0'ın temelleri atılmıştır.

Eğitim 4.0 Nedir?

Şimdi de birazcık eğitim 4.0 dan bahsetmeye çalışalım. Aslında mantık olarak bakıldığı zaman endüstri 4.0 ile aynı mantığı düşünebiliriz. Nasıl endüstri 4.0'da teknoloji ve robotlar ön plana çıkacaksa eğitim 4.0'da da çeşitli web 2.0 araçları ve otomasyonlar ön plana çıkarak eğitimler verilecektir. Eğitim 4.0'ın özünde aslında herkes her yerde istediği zaman eğitim alabilir mantığı vardır. Şimdi eğitim 4.0 da kullanılan çeşitli programlardan bahsetmek istiyorum. Aşağıda yer alan listeye geçmeden öne daha önceki yazımda paylaştığım web 2.0 araçları da işinize fazla fazla yarayacaktır.



Evet eğitim 4.0 kapsamında tercih edilen ilk uygulamamız zipgrade. Programımız sayesinde özellikle test şeklinde sınav yapan arkadaşlar sınavlarını kolay bir şekilde yapacaklardır. https://www.zipgrade.com/forms/ adresine gidiyorsunuz bu adresten kaç soruluk bir test yapacaksanız ona uygun olan cevap formunu indiriyorsunuz ve öğrencilere dağıtıyorsunuz. Öğrenciler adlarını mutlaka cevap anahtarına yazsınlar. Daha sonra telefonunuza Zipgrade uygulamasını indirin. Cevap anahtarını isterseniz tek tek el ile girin isterseniz siz de bir tane optik alıp cevap anahtarı olarak işaretleyin. Daha sonra telefonunuza indirdiğiniz uygulama ile öğrencilerin dolu olarak işaretledikleri formları okutun. Sizlere tek tek hangi soruyu kaç öğrenci doğru yapmış yanlış yapmış gibi bir çok istatistiği hızlı bir şekilde verecektir.

Sınav analizi yapmak isteyen öğretmenler kesinlikle bu uygulamayı kullanabilirler. Uygulamanın bir eksiği var :) O da 100 taramadan sonra küçük bir ücret karşılığında tarama işlemine devam edebiliyorsunuz. Çeşitli internet sitelerinde tamamen ücretsiz sürümleri olduğunu da gördüm. Ama kurup denemedim bilginize :)



Eğitimde en dikkatimi çeken uygulamalardan birisi. Hızlıca anlatıma geçiyorum :) Plickers uygulamasını telefonumuza indiriyoruz ilk olarak daha sonra https://www.plickers.com/ adresine gidiyoruz ve sorular hazırlıyoruz arkadaşlar. ( Ücretsiz olarak 5 soru hazırlayabilirsiniz ) Daha sonra cevap anahtarı için bizlere Plickers çeşitli değişik şekillerin olduğu bir çıktı verecek bunu alıp yazıcıdan çıkarıyoruz ve her bir öğrenciye dağıtıyoruz. Son olarak akıllı tahtada hazırladığımız soruları açıyoruz. Öğrenciler ellerindeki kağıtlarda olan A,B,C,D gibi şıklara göre kağıtlarını havaya kaldırıyorlar. Öğretmende Plickers uygulaması ile öğrencilerin havaya kaldırdığı programı tarıyor ve hangi öğrencinin doğru hangisini yanlış yaptığını hızlı bir şekilde görebiliyoruz. Oldukça güzel bir program tek eksik tarafı ücretsiz şekilde 5 adet soru ekleyebiliyoruz maalesef.

Özetle soruları hazırladık, cevap şıklarının çıktısını aldık öğrencilere dağıttık. Soruları akıllı tahta ile açtık öğrenciler soruya göre cevap anahtarlarını havaya kaldırdı bizde uygulama ile cevap anahtarlarını tarattıralım işlem tamam :)



2015 yılında beri özenle kullandığım bir araç olan Canva ile online bir çok afiş, broşür, kartvizit, sertifika hazırlayabilirsiniz. 



Google Sınıf, Google tarafından, okullar için geliştirilen ve atamaları kağıtsız bir şekilde oluşturma, dağıtma ve derecelendirmeyi basitleştirmeyi amaçlayan harmanlanmış öğrenme platformudur. Eğitim için G Suite'in bir özelliği olarak 6 Mayıs 2014'te tanıtıldı ve onu 12 Ağustos 2014'te halka açtı.

Bu uygulamanın amacı hem öğretmene hem öğrenciye zaman kazandırmaktır. Google Claasroom içerisinde sınıflar oluşturabilir, öğrencilerinize çeşitli ödevler gönderebilir, duyurularınızı yayınlayabilirsiniz.

NOT: YAZI GÜNCELLENMEYE DEVAM EDECEKTİR :)

0 yorum:

Yorum Gönder