Ortaokul Öğrencileri İçin Arduino İle Kodlama Rehberi

Ortaokul öğrencilerine programlama yani kodlama mantığını öğretmek için daha önceki senelerde scratch programını kullanıyordum. Bu yıl ve gelecek yıllarda ise arduino ve scratch programlarını harmanlayarak özellikle 6.sınıf öğrencilerim ile birlikte kodlama çalışmaları yapacağız. Hazırlayacak olduğum Arduino başlangıç rehberi seviye olarak tamamen ortaokul öğrencilerinin seviyesinde olacaktır. Öğrenciler kolay bir şekilde elektronik devreleri yapacak ve bunları kolay bir şekilde kodlayacaklar. Şimdi hep birlikte Arduino'ya giriş yapalım.

Arduino Nedir?

Kısaca arduino bir mikrodenetleyicidir. Ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilmektedir. İşlemci olaraksa Atmel firmasının işlemcileri kullanılmaktadır. Arduino ile analog ve dijital girişleri sayesinde analog ve dijital verileri işleyebilir ve sensörlerden gelen verileri kullanabilirsiniz.

Ayrıca çeşitleri de vardır bunlar;

1-Arduino Uno
2-Arduino Leonardo
3-Arduino Due
4-Arduino Yun
5-Arduino Tre

Temel olarak kullanılan çeşitler bunlardır. Bu 5 çeşit dışında  da farklı farklı modeller var.

Arduino rehberi içerisindeki dersler genel olarak o ders anlatımı içerisinde kullanılan nesneler üzerinden gidecektir. Örnek vermek gerekirse devrede mesafe sensörü ve kod olarak da for döngüsü kullanılacak. O an ki örnek proje ile hem mesafe sönsörü nasıl kullanılır hem de for döngüsü nasıl kullanılır onları öğreneceğiz. Temel elektronik bilgilerini de ( direnç, diyot vb.) yine örnekler üzerinde yeri geldikçe kullandıkça öğreneceğiz.

Arduino İlk Projem: LED YAKMAK :)

Bu projemiz Arduino'ya ilk başlayanların temel projesidir. İlk olarak bir led yakılır daha sonra bir kaç led birlikte yakılır daha sonra çok çok ledler yakılır :) Daha sonra ise yavaş yavaş diğer sensörler kullanılmaya başlar. Bu arada devrelerinizi sanal olarak FRİTZİNG programı ile de hazırlayabilirsiniz. Ben ortaokul öğrencilerinin seviyelerine pek uygun olduğunu şu anlık düşünmediğim için devreleri kendim yapıp fotoğraf olarak çekeceğim ve o şekilde anlatım yapacağım.

İlk olarak arduino programı bilgisayara nasıl kurulur ona bakalım. İlk olarak https://www.arduino.cc/en/Main/Software  sitesine gidelim. Bilgisayarımızda hangi işletim sistemi varsa ona göre seçimimizi yapıp programımızı bilgisayara indirelim ve (Windows kullandığını varsayarak) arduino-1.6.7-windows.exe programına sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır diyelim. Karşımıza gelen ekranları şu şekilde geçelim.




Kurulum işleminden sonra eğer programın çalışmasında herhangi bir problem yaşayacak olursanız, hemen Google'a girip Arduino Uno driverını bulup indirin ve kurun. Probleminiz düzelecektir. 

Arduino Programına Giriş

Program açıldıktan sonra karşımıza şu ekran gelir.


Numaralandırılmış menüleri tek tek yazmama gerek yok aslında. Çünkü üzerine gelip biraz bekleyince ne işe yaradığı Türkçe olarak yazıyor. Değinmek istediğim nokta 11 nolu yer.

Gösterge: Bilgisayarımıza usb ile bağladığımız Arduino’nun bağlandığı portu ve hangi Arduino modeli ile çalışıyorsak onu gösterir.

7 nolu sketch kısmı ise programımızın ismidir istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Projede neler kullanacağız???

1) Arduino UNO ve USB Kablosu

2) Breadboard

3) Kırmızı LED

4) Bağlantı Kabloları

Yukarıda yer alan ürünleri internet ortamından satın alabilirsiniz. Biraz uygun fiyatlı olarak almak isterseniz de Çin sitelerinden de alabilirsiniz. Ama siparişleriniz bir ay gibi bir sürede elinize ulaşacaktır.

1) Arduino UNO ve USB Kablosu

Arduino'unun UNO modelini kullanacağız. Kartımızın üzerinde analog girişler, digital giriş/çıkışlar, güç pinleri, USB port, seri port gibi elemanları görüyoruz.

2) Breadboard

Arduino projemizde yer alan devreyi kolay bir şekilde kurmamız için gerekli olan elemanımız. Üzerinde gördüğünüz gibi + ve - yerleri var. O kısımlar yatay olarak birbirine bağlıyken diğer ABCDEFGHIJ şeklinde isimlendirilmiş kısımlar ise dik olarak birbirine bağlıdır. Yani A sırasındaki 1. yer ile B sırasındaki 1. yer aslında aynı yer olmuş oluyorlar. Örnekler yaptıkça zaten mantığı da anlamış olacaksınız.

3) Kırmızı LED

Led olarak elimde kırmızı led olduğu için kırmızı kullanacağım siz farklı renkler kullanabilirsiniz.

4) Bağlantı Kabloları



Breadboard ile arduino arasındaki bağlantıları yapmamızı sağlayan çeşitli renkte ve uzunluktaki kablolar.

Buraya kadar umarım problem yoktur. AKLINIZA TAKILAN HER ŞEYİ YORUM FORMU İLE HİÇ ÇEKİNMEDEN SORABİLİRSİNİZ.

*** İlk olarak devremizi kuralım. Breadboard üzerine ledimizi yerleştireceğiz ve yakacağız. Bilgisayarımıza usb kablosu ile arduinomuzu bağlayalım. Sonra programımızı açalım ve bekleyelim. Karşımızda şu ekran var.


***Şimdi devremizi yapalım. 10 nolu pinimizi çıkış pini yapacağız ve ledimizi yakacağız.


*** Ledimizi breadboard üzerinde + - dışında herhangi bir yere takıyorum.
                                 

***10 numaralı pin ile ledin uzun bacağını(anot) kısmını, GND yani toprak bağlantısı ile de kısa (katot) bacağını bağlayalım. Kırmızı kablonun bir ucu arduino'nun 10 numaralı pininde olacak. Diğer uç da ledin uzun bacağında. Siyah kablonun bir ucu arduino üzerinde GND de olacak led de ise kısa bacağa bağlanacak. (Resimde yer alan ledin sol bacağı uzun sağ bacağı kısa)



Resimde gördüğünüz gibi 10 nolu pine kırmızı kablonun bir ucunu bağladık diğer uç ise breadboard üzerinde ledin uzun bacağında.

Siyah kablonun bir ucu GND'ye bağlı. Diğer ucu ise breadboard üzerinde ledin kısa bacağında.

***Daha sonra arduino programımıza aşağıdaki kodları yükleyelim. (Daha ilk proje olduğu için araya direnç atmadık. Araya direnç atmazsanız lediniz yanar ve çalışmaz hale gelebilir)




Ve ledimizi yaktık :)

Okullara Hangi Seti Almalıyım?

Evet arkadaşlar belki de bana en çok gelen sorulardan birisi de okulumuza hangi arduino setini almalıyım şeklinde oluyor. Bende sizler için küçük bir liste hazırladım. Bu liste içerisinde yer alan ürünleri mblock programı ile de çok rahat kullanabilirsiniz. Ben daha önceleri arduino ide ile çocuklara kodlama öğretmek istedim ama biraz zorlanınca çocuklar tekrar mblock ile arduino kodlamaya devam ettik. Sizler için hazırladığım listeyi gönül rahatlığıyla okulunuza alabilirsiniz.

1) Arduino Uno

2) Hc-Sr04 Mesafe Sensörü

3) Breadboard

4) RGB Led ve normal çeşitli renklerde ledler

5) Dirençler ve bağlantı kabloları (kablolar erkek-erkek, dişi-dişi ve dişi-erkek olursa daha iyi olur)

6) Buzzer

7) Potansiyemetre

8) LDR

9) Ses sensörü

10) SG 90 Servo motor

11) Buton

12) 8*8 Dot Matrix

13) Toprak Nem Sensörü

14) Joystick modülü

15) IR Modülü

16) Hc-05 bluetooth modülü

17) Sıcaklık sensörü

Evet arkadaşlar yukarıda sizler için hazırladığım liste içerisinde yer alan ürünleri yapacağınız projelere uygun olarak 1 ya da daha fazla satın alabilirsiniz. Nereden satın alacağınıza gelince bir çok internet sitesinden alabilirsiniz. Fiyat olarak araştırmanızı detaylı bir şekilde yapmanızı ve daha sonra ürünleri almanızı öneririm.
    Yorum Yap

6 yorum:

  1. hocam merhabalar. breadboard a 2 kablo takıyoruz değil mi? ben öyle anladım. birisi input diğeri output görevi görüyor haksız mıyım

    YanıtlaSil
  2. hocam elinize sağlık. benim sorum konu dışı ama bu eğitim ile ilgili halk eğitim ya da egzersiz açabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  3. Açılamaz diye biliyorum hocam. Konu dışı sorularınızı facebook.com/bilisimciruh dan sorabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. hocam ardiunoda hangi pin çalışmaz acaba?

    YanıtlaSil
  5. hocam bunları TİNKERCAD'te de anlatabilir misiniz lütfen

    YanıtlaSil