Günümüz teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte bir çok alan artık tamamen teknoloji odaklı bir şekilde çalışmaya başladı. Tarımdan ticarete, ticaretten ulaşıma, ulaşımdan iletişime kadar artık teknoloji öyle bir ilerledi ki, artık teknolojinin hızına yetişmek neredeyse imkansız. Teknoloji bu kadar hızla ilerlerken tabii ki biz de buna ister istemez ayak uydurmak zorundayız. Öğrencilerimize bilgisayar dersinde teknolojiden bilhassa kodlama ile ilgili konular anlatmak, onların dünyaya bakış açılarını değiştiriyor ve artık hayal etmeye, bir şeyler üretmeye can atmaya başlıyorlar. Çünkü kodlama ile öğrenciler soyut olarak düşündüğü bir çok şeyi somut olarak karşısında görebiliyor. Örnek vermek gerekirse bir kediye 10 adım git diyor ve o kedi 10 adım gidiyor. 100 metre sonra sağa dön diyor ve o kedi sağa dönüyor...
Okullarda okutulan Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi kapsamında bir çok öğretmenimiz öğrencilerine scratch ile kodlama öğretiyorlar. Tabii ki kodlama(programlama) için farklı programlar (small basic, arduino vb.) kullanan öğretmenlerimiz var. Genel olarak öğrencilere öğretilen scratch programı ile öğrenciler çeşitli algoritmalar hazırlayarak bunları program üstünde hayata geçirebiliyorlar.
Örnek vermek gerekirse geçen yıllarda bir öğrencim scratch programı ile tuğlat patlatma oyunu yapmıştı. Oyunu görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Belki bizler için çok küçük bir şey olsa da, sahnede bir şeylerin hareket etmesi, belirli işlemlerden sonra çeşitli puanların alınması gibi durumlar gerçekten öğrencilerin çok hoşuna gidiyor. Ben ders anlatırken kişisel olarak çok zevk alarak anlattım diyebilirim. Sahnede yer alan çeşitli karakterlerin gerek klavyeden gerekse mouse ile hareketinden çok etkilenen öğrencilerim oldu. İlerleyen yıllarda belki de gelecek olan bir kodlama dersi ile öğrenciler kendilerini kodlama yani programlama konusunda daha da geliştirebilir ve kendi oyunlarını yazılımlarını yapabilirler.
Ben bilgisayar dersinde öğrencilerime scratch anlatıyorum. Bu yıldan itibaren ise eğer mümkün olursa scratch ve arduino'yu birbirine entegre ederek gitmeyi düşünüyorum. Kendi yapmış olduğum çeşitli arduino projelerini gören öğrencilerin bundan çok fazla etkilendiklerine şahit oldum. Ve gelecek yıl öğrencilerime bu konudan da bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazmamdaki esas amaç ise; zümrelerim kodlama öğretirken öğrencilere hangi programları nasıl kullanıyorlar? bunu öğrenmek istiyorum. Eğer siz de hangi programları nasıl bir şekilde kullandığınızdan bahsederseniz, diğer bilişim teknolojileri (bilgisayar) öğretmenlerine de yardımcı olabilirsiniz. Şimdi SÖZ SİZDE :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Merhaba, ben de bu konuyla ilgili kaynak arıyorum şu sıralar, çekiliş için paylaştığınız kitaplardan başlayarak araştırma yapıyorum, ne çok kitap varmış çok sevindirici.
YanıtlaSilScratch bir yazılım bunu kendim keşfedebiliyorum da, aurdinoyla birlikte basitten başlayarak hem teori hem de örnek uygulama ve projelerin anlatıldığı bir kitap önerisi rica ediyorum bilenlerden.
bilişim ve teknoloji giriş 12 - 6 yaş düzeyi çalışmak için nereden başlamalıyız ? Teşekkürler. Ben bir babayım.
YanıtlaSil