Faz 1'den Faz 2'ye Tahta Güncellemesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Fatih projesi kapsamında okullara kurulan akıllı tahtalar Faz 1 ( Windows 7 ) ve Faz 2 ( Windows 8- Windows 10 ) olarak kuruldu. Bazı okullar halen Faz 1 yani Windows 7 işletim sistemini kullanmaya devam ediyorlar. Eğer etkileşimli tahtalar verimli bir şekilde çalışıyorsa Windows 10'a geçmenize bence gerek yok. Zaten Temmuz ayı sonunda ücretsiz yükseltme yapmazsanız mecburen yedek alma yöntemi ile Faz 1 den Faz 2 ye geçeceksiniz. Faz 1 için yedek almak ve geri yüklemekle alakalı burada yer alan yazıya bakabilirsiniz.


Faz 1 Akıllı Tahtalardan Faz 2'ye Nasıl Geçeriz

İlk olarak şunu söylemek istiyorum. Okulunuzda diyelim ki 10 adet Faz 1 yani Windows 7 yüklü akıllı tahta var diyelim. Bunları kolay bir şekilde windows 10'a yükseltebilirsiniz. Sizin fazla zamanınızı almaz. Bu yükseltmeden sonra yine yedek alma yöntemleri ile windows 10 kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama okulunuzda 20-25 civarı akıllı tahta varsa bu işlem çok uzun zamanınızı alacaktır. Sizlere tavsiyem bir akıllı tahtanın temiz bir şekilde yedeğini almanız ve daha sonra diğer tahtalara bunları yüklemeniz.

Adım adım gitmekte fayda var. Şimdi her tahtanın kendine has bir etkinleştirme kodu var. Biz eğer Win 7 ya da Win 8 olan tahtamızı direkt olarak Win 10 yükseltirsek bunu sistem otomatik yapıyor bizim bir işlem yapmamıza gerek yok. Daha sonra Win 10 yüklenen tahtaya istediğiniz kadar temiz kurulum da yapsanız yedek de yükleseniz herhangi bir etkinleştirme problemi ile karşı karşıya kalmıyorsunuz. Yukarıda dediğim gibi 20-25 civarı tahtası olan okullarda tek tek yükseltme yapmak çok zor ve zahmetli olur. Bunun için bir tahtamıza temiz bir Windows 10 kuracağız ya da yükseltme yapacağız.

www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10 burada yer alan bağlantı ile temiz kurulum yapabilir ya da yükseltme yapabilirsiniz. Program sizi yönlendirecektir. Siz kendiniz için uygun olan yolu seçersiniz.

1) İlk olarak okulumuzdaki tüm Win 7 ya da Win 8 tahtaların GATHEROSSTATE programı ile aktivasyon yani etkinleştirme kodunu alıyoruz. Bunları yaparken sınıf sınıf yapabilirsiniz. İşte 5-A, 5-B, 5-C şeklinde. Program çok küçük bir program. İnternetten kolay bir şekilde indirebilirsiniz. Daha sonra akıllı tahtamızın masaüstüne atalım ve çalıştıralım. Bize bir tane .xml dosyası verecek. Bu dosya işte o tahtanın aktivasyon kodu...


2) Tüm okulun aktivasyon kodlarını topladıktan sonra bir tane akıllı tahtamızı win 10 yükseltiyoruz ya da temiz kurulum yapıyoruz. Onun içerisinde tüm programlarımızı yükledikten sonra yedeğini alıp diğer tahtalarımıza kurulumunu yapıp, tahtalara aktivasyon kodlarını yüklüyoruz. Tüm işlemler bu kadar :)

- Akıllı tahtaların Acronis ile yedeği nasıl alınır ve yüklenir konusunda eksiğiniz varsa buradaki yazıya bakabilirsiniz. 

- Etkileşimli tahtalardan Acronis ile yedek alırken Bootable USB nasıl oluşturulur bilmiyorsanız burada yer alan yazıyı okuyabilirsiniz. 

Akıllı tahtamızın yedeğini aldık ve gittik bir diğer tahtaya yukarıda anlatılanlar gibi yükledik.(TAHTAYA TEMİZ KURULUM DA YAPSANIZ BU DOSYAYA İHTİYACINIZ OLACAK) Geldi şimdi tahtayı etkinleştirmeye. Hani GATHEROSSTATE programı ile .xml dosyaları almıştık ya sınıf sınıf. Şimdi onları tekrar yükleyeceğiz ki bize güncelleme uyarısı vermesin.

"ProgramData" klasörü gizli olabilir, "C:\ProgramData" şeklinde elle yazabilirsiniz. Program Data>Microsoft> Windows>ClipSWC>GenuineTicket

Bu tahtaya ait xml dosyasını bu klasörün içine kopyalayın ve tahtayı yeniden başlatın. Yeniden başlatma sonrası etkinleştirme işlemi gerçekleşmiş olmalı. Eğer olmamışsa manuel olarak etkinleştirebilirsiniz. Bunun için, "Bu bilgisayar-->sağ tık-->özellikler-->etkinleştir" yolunu izleyebilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Kafanıza takılan yerleri sorabilirsiniz.
    Yorum Yap

6 yorum:

  1. Hocam akıllı tahta açılırken şifrelerin kalkmasını istiyorum nasıl yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kullanıcı hesaplarından ayarları değiştirebilirsiniz.

      Sil
  2. hocam GATHEROSSTATE programını nerde bulabılırım acayıp bılgı kırlılıgı varsda

    YanıtlaSil
  3. hocam kesinlile cok acıklayıcı olmus allah razı olsun:)

    YanıtlaSil