Acronis İle Bootable USB Oluşturma Yedek(İmage) Almak ve Geri Yüklemek

Özellikle Fatih projesi kapsamında kuruluna akıllı (etkileşimli) tahtaların yedeğini almak ve geri yüklemekte görevli olan öğretmen arkadaşlarımdan sıklıkla mailler ve yorumlar alıyorum. Bu gibi maillere ve yorumlara cevap vermek ve diğer öğretmen arkadaşlarımın kafa karışıklıklarını da engellemek için böyle bir yazı yazmaya karar verdim.

İlk olarak şunu söylemek istiyorum. Şimdi anlatacağım yöntem ile sadece akıllı tahtaların yedeğini değil diğer bilgisayarlarında yedeğini kolayca alabilirsiniz. Yani sadece etkileşimli tahtalara özel bir durum yok kısacası bu anlatımda.

Daha önceki Acronis True İmage İle Yedek Almak ve Geri Yüklemek  başlıklı yazımda yedeğin nasıl alınacağını ve yükleneceğini anlatmıştım. Ama en çok gelen sorulardan birisi de akıllı tahtalara Acronisi kurmak zorunda mıyız oluyordu. Aslında yapmanız gereken şunlar. Şimdi adım adım anlatıyorum.

Acronis İle Bootable USB Oluşturma


1) Acronis True İmage'ı bilgisayarınıza kuruyor ve bir bootable ( ön yüklenebilir ) kurtarma USB'si oluşturuyoruz. Bunu oluşturma sebebimiz, herhangi bir sorun olduğu zaman bu USB bellek ile sağlam bir akıllı tahtayı açıp yedeğimizi alıp daha sonra sorun veren akıllı tahtaya yükleyeceğiz.

İlk olarak programımızı açıyor ve Back And Recovery bağlantısına tıklıyoruz. Buradan Create Bootable Media yapıyoruz.



NOT:USB belleğinizi lütfen FAT32 olacak şekilde biçimlendirme yapın. Bu gelen ekrandan sadece Acronis True İmage 2014 kısmını seçebilirsiniz. Diğer check box'ı seçseniz herhangi bir sorun olmaz arkadaşlar

Aşağıda ne kadar boyutta bir kurtarma USB'si oluşacağı yazdı. 400 küsür mb. Next diyerek diğer ekrana geçiyoruz. Buradan karşımıza gelen ekrandan takmış olduğunuz USB belleğimizi seçiyor ve Next diyoruz. İşte bu kadar basit... USB belleğimiz artık bootable hale geldi.



Etkileşimli Tahta Çöktü Nasıl Yedek Yüklerim


Diyelim ki bir akıllı tahtamız çöktü ve açılmıyor. İşte burada yapmamız gereken hemen sağlam bir akıllı tahtaya gidip USB ile açıyoruz. Bunu yapmak için USB belleğimizi sağlam olan akıllı tahtaya takıp açılırken BİOS'a girip USB ile açılmasını sağlıyoruz. Akıllı tahtamız Windows ile değil Acronis ile açılmış oluyor. Buradan hemen etkileşimli tahtamızın yedeğini yukarıdaki yazmış olduğum ve bağlantısını verdiğim şekilde yedekliyoruz. Bu işlemler en fazla 15 dakika sürmektedir.

Yedeklemeyi farklı bir USB belleğe yaparsanız sizin için daha iyi olur. Daha sonra bozuk olan tahtamızı da aynı şekilde açıyor ve bu sefer yedekleme değil de yedeği yüklemeyi seçiyoruz. Bu şekilde sorun veren akıllı tahtamıza yedeği yüklemiş oluruz.

Sizlere tavsiyem ilk olarak temiz tahtayı kendiniz yedekleyin ve bir USB belleğe alın. Daha sonra bootable bir kurtarma USB'si hazırlayın. Daha sonrası yukarıdaki gibi kolay... Aklınıza takılan soruları yorum formundan hiç çekinmeden sorabilirsiniz.

Özetle :) elimize aldığım bir usb belleği bootable yaptıktan sonra sağlam bir tahtadan bir kerelik image alıyoruz. Daha sonra herhangi bir tahta çöktüğü zaman elimizde olan bootable usb ile sorunlu tahtayı açıyoruz ve daha önce aldığımız yedeği 10 dakika gibi kısa bir sürede ekliyoruz. Yedeği aldığınız usb bellek 32 GB ya da 64 GB olursa sizin için daha iyi olacaktır. Bootable usb içinse 2 GB lık bir bellek bile işiniz fazla fazla görecektir.
    Yorum Yap

6 yorum:

  1. Eğer faz 1 den faz 2 ye yükseltme yapılacaksa Gatherosstate isimli program ile tahtaların aktivasyonunu sağlayan xml dosyasını almamız lazım. Şöyle ki diyelim ki win 8.1, bu akıllı tahtaların Gatherosstate isimli program ile aktivasyon xml dosyasını alıyoruz. Bu dosya bu tahtanın aktivasyonunu sağlayan dosya. Sonra win 10 akıllı tahta yedeğini yüklüyoruz. Bundan sonra ise akıllı tahtamızı etkinleştirmemiz gerekiyor. Bunun için "ProgramData" klasörü buluyoruz.Bu dosya gizli olabilir, "C:\ProgramData" şeklinde elle yazabilirsiniz. Microsoft>Windows>Clip Svc>Genuieticket yolunu izleyip daha önce aldığımız xml dosyasını buraya atıyoruz.
    Tahtaya ait xml dosyasını bu klasörün içine kopyalıyoruz ve tahtayı yeniden başlatıyoruz. Yeniden başlatma sonrası etkinleştirme işlemi gerçekleşmiş olmalı. Eğer olmamışsa manuel olarak etkinleştirebilirsiniz. Bunun için, "Bu bilgisayar-->sağ tık-->özellikler-->etkinleştir" yolunu izleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. çok özür diliyorum ama kafam karıştı. Farklı yazılarda anlatmışsınız benim bu konularda çok bilgim yok nerden başlıyacağımı bilemedim. win 7 akıllı tahtam win 10 yükseldi ve sonra çöktü açamıyorum recovery özelliği de gitti . şimdi önce bir flaşı acronis programı ile boot able yapıp sonra sağlam bir tahtanın imajını acronis programı ile bu usb ye mi alacağım ondan sonrada aldığım imajı çökmüş tahtaya yükleyeceğim

    YanıtlaSil
  3. tahta hiç açılmıyor siz ise geri yükleme için tekrar akronis programı ile açın yazmışsınız. Lütfen çok zor durumdayım adım adım açıklar mısınız?
    İki yazınızı da okudum ama nereden başlıyacağım nasıl devam edeceğim adım adım anlatırsanız çok sevinirim . Lütfen sen nasıl bilişimcisin demeyin çok eksiğim var biliyorum ama sizin sayenizde yavaş yavaş öğreneceğim İnşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. facebook sayfasi uzerinden iletisime gecelim hocam oradan size daha net anlatayim buradan baya bir kafaniz karismis sanirim

      Sil
  4. hocam yedekleyi ve yedeği yuklemeyi seçiyoruz kisminda bunların anlatıldığı bir link var mi?nereden seçeceğiz yani yedekleyi ve yedeği yüklemeyi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım

      Sil