Excel Temel Fonksiyonları ve Uygulamaları


Excel’de en temel fonksiyonlar ile derslerimize başlayalım. Excel ile ilgili temel konuları anlatırken video şeklinde görsel ders yapmayı da düşünüyorum. İlk olarak resimli anlatımlar ile devam edelim. Bu yazımızda en çok kullanılan ve exceli anlamamıza oldukça yardımcı olacak konumuza dönelim şimdi.

Yukarıda yer alan tabloyu ilk olarak excel de kendiniz yapın. Bu tablo ile temel excel fonksiyonlarını ve formüllerini öğrenmiş olacağız. İlk olarak Final sütununa bakalım isterseniz.

Final sütunun hemen altındaki boş bir hücreye gelelim ve şu kodu yazalım. =TOPLAM(E3:E11) bu kodu yazdığımız zaman karşımıza 696,4 sayısı gelir. Yani E3 ile E11 arasındaki tüm sayıları topladık. Aynı formül şu şekilde olsaydı. =TOPLAM(E3;E11) bu seferde karşımıza sadece E3 ve E11 hücrelerinin toplamı olan 172 sayısı gelecektir Şimdi gelin Ortalama hesabı yapalım. Burada vize notunun %40 ını final notunun ise %60 ını alalım. =(D3*0,4)+(E3*0,6) yazdıktan sonra ENTER tuşuna basalım karşımıza yani F3 hücresine gelecek olan değer 87,2’dir. Şimdi diğer hücrelerdeki değerleri hesaplamaya gerek yok. F3 hücresinin köşesine gelelim ve artı işaretini görünce F11’e kadar çekelim. Tüm değerler otomatik olarak hesaplanacaktır.


Şimdi gelin excel de kız ve erkek öğrenci sayısını hesaplayalım. Bunu EĞERSAY fonksiyonu ile yapacağız.


=EĞERSAY(C3:C11;”K”) >> Bu formülde C3:C11 ile aralığı belirledik. K harfimiz ise ölçütümüz yani kız öğrencilerin sayısı. Bu formülü yazınca karşınıza 2 sayısının çıkması gerekmekte.

=EĞERSAY(C3:C11;”E”) >> Bu formülde C3:C11 ile aralığı belirledik. E harfimiz ise ölçütümüz yani kız öğrencilerin sayısı. Bu formülü yazınca karşınıza 7sayısının çıkması gerekmekte. Şimdi başarılı öğrenci sayısını bulacağız. Bunu duruma göre belirleyeceğiz.

Yani Ortalaması 60 ve üzeri olanları hesaplatacağız. Burada da yine EĞERSAY fonksiyonun kullanacağız.

=EĞERSAY(F3:F11;”>=60”) bu kodu yazdığımız zaman karşımıza 7 sayısının çıkması gerekiyor. Yani 7 öğrenci başarılı olmuştur.

Maksimum ve Minumum notu bulmak içinse; =MAK(F3:F11) =MİN(F3:F11) Genel ortalamayı bulmak içinse =ORTALAMA(F3:F11) dediğimiz zaman ortalama karşımıza çıkar. Yani f3 ve f11 arasındaki tüm sayılar toplanır ve sayı adetine bölünür.

Şimdi Durumu kısmı ile ilgili bir işlem yapalım. Burada ki örnekte not 60 ve üzeri ise öğrenci BAŞARILI değilse BAŞARISIZ olsun. Burada kullanacağımız fonksiyon EĞER fonksiyonu olacak =EĞER(F3>=60;”BAŞARILI”;”BAŞARISIZ”) bu kodu ilk hücreye yani G3 hücresine yazıp enter tuşuna bastığımız zaman karşımıza BAŞARISIZ yazısı çıkacaktır. Daha sonra G3 hücresinin köşesine gelip çıkan artı ile aşağıya doğru çektiğimiz zaman tüm öğrencilerin başarı durumları karşımıza gelecektir.


Aklınıza takılan soruları ya da eklemek istediğiniz şeyler varsa yorum formunu kullanabilirsiniz.

    Yorum Yap

2 yorum: