Akıllı Tahta Dokunmatik Sorununu Nasıl Çözdüm?

Merhabalar arkadaşlar. Akıllı tahtaların belki de en sinir bozucu özelliklerinden birisi kesinlikle dokunmatik problemi. Hangi bilişim teknolojileri öğretmeni ile konuşsam en çok dokunmatik sorunundan yakınıyor. Peki dokunmatik sorunu neden oluyor?


Akıllı tahta dokunmatik ekran sorunu ve çözüm yolları


Akıllı Tahta Dokunmatik Sorunu

Akıllı tahta dokunmatik sorunu hem faz 1 hem de faz 2 tahtalarda en çok karşılaşılan sorunların başında geliyor. Neden çok çabuk bozulduğu ile ilgili hangi servis gelirse gelsin elle tutulur net bir şey söylemiyor arkadaşlar. Yani akıllı tahta dokunmatik sensörü neden çabuk bozuluyor ben hala cevabını bilmiyorum. 

Öncelikle faz 1 dokunmatik sorunu ile ilgili bilgiler vereyim. Faz 1 okulda btr olarak görev yaptığım dönemde, çok fazla dokunmatik sorunu ile karşılaştım aşağıda birazdan vereceğim yöntemler işe yaramadığı zaman mecburen teknik servis geliyor arkadaşlar.

Faz 1 için okuluma gelen teknik servis faz 2 tahtalara ait sensörleri akıllı tahtaya takmıştı. Çünkü faz 1 tahtalardaki sensörlerin artık üretilmediğini söylemişti (ne kadar doğru bilemem) Eğer sizin de bu şekilde başına gelirse yani faz 1 tahtaya faz 2 sensörü takılırsa lütfen bilisimciruh.com/2019/03/faz-1-tahta-icin-faz-2-dokunmatik-driver bu adresteki driverı kurmayı unutmayın yoksa dokunmatik ekran çalışmıyor.

Faz 2 tahtalarda eğer donanımsal bir sorun olursa; garantisi devam ettiği için servis gelip şimdiye kadar ücretsiz değiştirdi. Temmuz 2020 itibari ile faz 2 tahtalarında garantileri biteceği için onlarında artık sensörleri değiştiği zaman okul olarak ücret ödememiz gerekiyor. 

Ayrıca eğer akıllı tahta parçaları ile ilgili merak varsa bilisimciruh.com/2016/11/akll-tahta-parcalarn-merak-ettiniz-mi bu adreste de sökülen bir akıllı tahtanın resimleri var bakabilirsiniz.

Akıllı Tahta Dokunmatik Sorunu Çözüm Yolları


  •  Tahtanın kalibre ayarları bozulmuş olabilir. Tahtanın kalibre ayarlarını tekrar yapmaya çalışın. Kalibre ayarları nedense çok çabuk bozulabiliyor. Denetim masası ya da masaüstünde bulunan ayar kısmı ile kalibre yapmayı deneyin.
  • Öğrenciler tahtanın üzerindeki dokunmatik açma kapama tuşuna basarak dokunmatiği kapatmış olabilir. Buna dikkat edin. Bazı öğrenciler bunu kasti olarak yapıyor. Bu konu hakkında bilgisi olmayan öğretmen arkadaşlar ile maalesef dokunmatik bozuk sanabiliyor.
  •  Dokunmatik driverını tekrar yükleyin. En önemli durumlardan birisidir diyebilirim. Akıllı tahtaya image atıldıktan sonra bazen driver çalışmayabiliyor. Böyle bir durumda driverı tekrar yükleyin.
  • Temizlik konusunda teknolojik marketlerde kullanılan küçük fırçalar ve fıs fıslardan alarak temizlik yapın. Bu konuda gerçekten çok işe yarıyorlar. Akıllı tahta sensörleri çok çabuk tozlanıyor (okullarla ilgili bir durum bu) böyle olunca da maalesef sorun yaşanıyor.
  • Tahtaların sensörleri köşede yer almaktadır ve kırmızı ışık yanmaktadır. Eğer kırmızı ışık yanıp sönüyorsa tahtanın dokunmatik sensörü bozulmuştur arkadaşlar ve değişmesi gerekmektedir.


Eğer bu dört madde ile dokunmatik problemi çözülmez ise fatihdestek.eba.gov.tr adresinde arıza kaydı oluşturmanız gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder