BTR Kaç Saat Derse Girer? BTR Maaş Karşılığını Doldurmak Zorunda Mı?

 Her sene btr öğretmenleri tarafından en çok sorulan sorulardan biridir. BTR kaç saat derse girer, btr maaş karşılığını doldurmak zorunda mı? bu soruların cevabı aslında basit :) 

BTR okulunda kaç saat dersi varsa o kadar derse girer. Kısaca 6 saat dersi var 6, 20 saat dersi varsa 20.... 15 saatten az dersiniz varsa bu ders saatleri illa 15 ya da 21'e tamamlanmaz arkadaşlar. Peki bunun resmi yazısı ne?

BTR Maaş Karşılığını Doldurmak Zorunda Mı?

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararında (karara ulaşmak için tıklayın) şöyle bir ifade vardır.

"(2) Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkra kapsamında değerlendirilmez."

Yukarıda yer alan ifadede koyu olarak seçtiğim yer BTR öğretmenleri ile ilgili yer. O madde gereği BTR öğretmenleri ne kadar dersleri varsa o kadar derse girerler. İlla 15 ya da 21 saate kadar ders verilip daha sonra BTR görevi verilmesine gerek yoktur.

Peki yukarıdaki yazı ne alaka hocam derseniz YENİLİK VE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ bir il milli eğitim müdürlüğüne bir yazı göndermiş (yazı için tıklayın) bu yazıya göre 

Fatih Projesi Bilişim Teknolojileri Rehberliği olarak görevlendirilen öğretmenlerin ilgi (b) yazıda belirtilen ders yükünü tamamlayamaması durumunda bu öğretmenlerin görevlendirmelerinin ek ders ücretleri ile ilgi (c) yazının 16. maddesi hükümlerine göre yapıldığı hususu göz önüne alınmalıdır.

demiş. Yani yukarıda paylaştığım Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara atıf yapmış. Ayrıca paylaştığım resmi yazının ilgi (b) yazısını da merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz :)

Yine 27/12/2012 btr rehberliği tereddüt edilen hususlar resmi yazısının 2.maddesinin d bendinde şu şekilde bir ifade var (ilgili yazı)

-"Öğretmenin kadrosunun bulunduğu okulda aylık karşılığı ders görevi olmaması veya aylık karşılığı ders görevini dolduramaması durumunda öğretmen BT rehberliği görevini yapacaktır. 

Bu ifade yine BTR öğretmeninin 15 saat ya da 21 saati doldurmak zorunda olmadığını açıkça ifade etmektedir.

BTR olarak okulda kaç saat dersiniz varsa girer geriye kalan zamanlarda BTR olarak görev yapabilirsiniz. BTR olarak bazen ikinci okul görevlendirmeleri yapılabilmektedir. Eğer okulunuzda tahta sayısı çok değilse bundan dolayı ikinci bir btr göreviniz olabilir. Lütfen bu kısma dikkat edelim. İkinci bir okulda btr göreviniz olabilir ama ders göreviniz olmuyor arkadaşlar.

Ayrıca yukarıdaki yazılar rağmen 15 ya da 21 saate kadar ders görevlendirmesi için kendi okulunuz dışında görevlendirme yapıldıysa (tabii btr iseniz, btr değilseniz 15 saati doldurmazsanız bu görevlendirmeler yapılabilir) bilisimciruh.com/fp-btr-baska-okulda-ders bu yazıda yer alan örnek dilekçe ile dilekçe yazarak iptal ettirebilirsiniz. 


    Yorum Yap

2 yorum:

  1. teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. mevzuatı gereği 21 saate kadar ilçe genelindeki okullarda da olsa derse girmelidir diyor şube müdürler. Bu yazıları gösteiyoruz ama "başka okulda" ifadesi geçmediği için kabul etmiyorlar.

    YanıtlaSil