Ventoy Nedir, Nasıl Kullanılır (Videolu Anlatım)

 Merhabalar arkadaşlar bu yazımda ventoy nedir, ventoy nasıl kullanılır, ventoy ile nasıl format atılır bundan bahsetmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi okullarda format atacak zaman genelde rufus programını kullanarak iso dosyalarını yazdırma işlemi yapıyoruz. Rufus ile USB içerisine ise sadece bir tane iso dosyası atabildiğimiz için bazen sıkıntılar yaşıyoruz.  Ben daha önce bilisimciruh.com/winsetupfromusb-program-ile-multiboot adresindeki anlattığım yöntem ile multiboot usb yapıyor ve hangisine ihtiyaç duyarsam onu kullanıyordum.

Ventoy ile Çoklu Format Diski Hazırlama

WinsetupfromUSB programı ile yaptığım bazı usb lerde artık sorunlar yaşamaya başladıktan sonra ventoy programına geçiş yaptım. Ventoy ile çoklu işletim sistemine sahip bir usb yapabilir ve tek usb içerisinde win 7, win 8, win 10 gibi isoları saklayabilirsiniz.

Ventoy Nasıl İndirilir? Nasıl Kurulur?

Ventoy programını indirmek için https://www.ventoy.net/en/download.html adresine gidelim ve cihazımıza uygun olanı indirelim. Daha sonra exe ile programı çalıştıralım. Gelen ekrandan bilgisayarda takılı olan usb yi seçelim ve kur diyelim.

Kur işlemi ile usb içerisinde ventoy programını eklemiş olduk. Daha sonra usb belleğimiz içerisine istediğimiz iso dosyalarını atabiliriz.


Ventoy UEFİ destekli format dosyaları hazırlamanıza olanak sağlamaktadır.


NOT: Bazen format atarken Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk gpt bölümü stilinde şeklinde bir hata veriyor. Bu hata diskin gpt ya da tam tersi mbr formatında olmasında kaynaklı. Ben bu sorunla karşılaştığım zaman direkt olarak tüm diske format atıyorum. O hata ekranıyla karşılaştığınız zaman aşağıdaki adımları uygulayın. (TÜM DİSK SIFIRLANACAKTIR EĞER D'YE FORMAT ATMAK İSTEMİYORSANIZ GPT, MBR ŞEKLİNDE UYGUN BİR USB HAZIRLAMANIZ GEREKİR)

Windows  Kurulum ekranında Harddisk bölümlendirme kısmına geldiğinizde Shift ve F10 tuşlarına basın. Bu işlemden sonra karşımıza Dos ekranı gelecektir (Siyah bir pencere) 

Gelen Pencereye sırasıyla şu kodları yazalım 

1) Diskpart - - > Enter 

2) List Disk - - > Enter (Harddiskimiz bu kısımda birim 0 birim 1 gibi seçeneklerle ayrılmış olarak görünecektir. burada harddiskimiz hangisi ise altta bulunan select disk bölümünün sonuna disk biriminin numarasını yazalım) 

3) Select Disk 0 - - > Enter ( ben birimi 0 olarak yazıyorum Clean veya Clean all - - > Enter 

 Önemli: Clean All işlemi Sabit diskinizin tüm bölümlerini sileceği için işlem uzun sürecektir.  

4) Exit - - > Enter 

Windows kurulum ekranından yenile seçeneğine tıklayarak olmazsa Bilgisayarımızı yeniden başlattıktan sonra Windows kurulumunu başlatabilirsiniz.

Ventoy Nasıl Kullanılır Videolu Anlatım

0 yorum:

Yorum Gönder