6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 9.Ünite Bilgim Değerli ve Güvenli Konu Anlatımı

 Merhabalar sevgili arkadaşlar. Bu dersimizde sizlerle 6.sınıf bilişim teknolojileri 9.ünitesi olan bilgim değerli ve güvenli konu anlatımını işleyeceğiz. 8.üniteyi atladık gibi düşünmeyin. 8.ünite tekrar haftası olduğu için geçtik. 6.sınıf bilişim konularını tekrar etmek için test çözebilirsiniz. Bunun için bilisimciruh.com/2016/04/bilisim-teknolojileri-test-sorulari-ve-cevaplari adresinde yer alan testleri kullanabilirsiniz.

6.Sınıf Bilgim Değerli ve Güvenli Konu Anlatımı

6.2.3.1. Bilişim teknolojilerinin kullanımında gizlilik ve güvenlik boyutlarının önemini tartışır. Gizlilik, bütünlük, erişilebilirlik gibi kavramlara değinilir. 
6.2.3.2. Güvenlik açıklarının oluşumu konusunda yorum yapar. 
6.2.3.3. Bilgi koruma yöntemlerini ifade eder. 
6.2.3.4. Bilgi paylaşımı sürecinde olası riskleri değerlendirerek alınabilecek önlemleri tartışır.


1) Sosyal Medyada Gizlilik Neden Önemli?

Bildiğiniz gibi bir çok kişi artık çeşitli sosyal medya sitelerini kullanıyorlar. Sosyal medya sitelerinde girdiğimiz zaman gizlilik ayarlarımıza mutlaka dikkat etmeliyiz. Bu ne demek peki? Yapmış olduğumuz paylaşımları sadece arkadaşlarımızın görmesi gerekiyor. Yani sizlerin paylaşımlarını arkadaşlarınız dışında görenler olursa başınıza maalesef kötü şeyler gelebilir. Bunla ilgili isterseniz aşağıda yer alan videoyu izleyelim. 


Videodan da gördüğümüz gibi (video yukarıda otomatik açılmadıysa http://www.eba.gov.tr/video/izle/02587b86d9d0a2931426eb93c545af4d5274b81ed6479 bu adrese gidiniz) arkadaşlar gizlilik bizim için çok önemli. Koyunlar gizlilik ayarlarına dikkat etmedikleri için maalesef kurtların saldırısına uğradı. Bu gibi zararlı durumlar karşılaşmamak için gizlilik ayarlarımızda çok dikkat edelim.

Kişisel Olarak Hangi Bilgilerim Gizli Kalmalı?

Kişisel olarak yani bize ait olan bilgilerin gizli kalması gerekiyor arkadaşlar. Gizli kalması gereken bilgilerle ilgili aşağıya bir form koyuyorum. Bu formu defterinize çizebilir ya da yazıcı ile çıktı alıp doldurabilirsiniz. Sizce hangi bilgilerimizi kimle ne kadar paylaşmalıyız? Bu formu doldurarak bu konuyu pekiştirelim. 

Örneğin; Kimlik numaram yani 1 numaralı bilgiyi ailenle paylaşabilirsiniz, akrabanlarınla kısmen seçilebilir, polis de kısmen seçilebilir diğer kişilerle kimlik numaramızı paylaşmamamız gerekiyor :) Diğer bilgileri de siz doldurabilirsinz :)  



2) Bilgi Güvenliği

Şu an yaşadığımız çağda bilgi güvenliği çok ama çok önemli. Bilgi güvenliğimizi nelerin tehdit ettiğini ve bilgi güvenliğimizi nasıl sağlarız ile ilgili detaylı afişleri aşağıya bırakıyorum. Özellikle bilgi güvenliğinizi korumak için verilen önerileri kesinlikle dikkate alın :)




Afiş iki aşamalıdır. İlk aşaması verileri bekleyen tehlikelerin yer aldığı bölümdür. Peki sizlere bir soru daha önce bilgi kaybı yaşadınız mı? Bilgi kaybı derken ne demek istiyorsun hocam :) Telefon rehberinin silinmesi, ödev kâğıdının kaybolması ve yazılı tarihlerinin unutulması gibi örnekler bilgi kaybına örnek olarak verilebilir.

Bu kayıpların bazen birinin müdahale etmesi sonucu bazen de kaza ya da doğal süreçler sonucu oluşabilir. Bunların nasıl kayıp olduklarını değerlendiriniz. Örneğin; unutmak, şaşırmak, karıştırmak başımıza gelecek doğal bir sorunken, birilerinin yanlışlıkla ya da isteyerek bize ait bir veriyi almasını dış müdahale olarak değerlendirilir.

Bilgi Güvenliğinin 3 Temel Özelliği

Bilgi güvenliği dendiği zaman 3 temel özellikten bahsedilir arkadaşlar. Hemen 6.sınıf bilgim değerli ve güvenli konu anlatımı içerisinde yer alan bilgi güvenliğinin 3 teme özelliğine bakalım.

1) Gizlilik

Önemli bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmemesi bilgi güvenliğini ifade eder. Örneğin, bir şirketin veya bir kurumun bazı belgelerine sadece yetkili kişiler erişebilir. Bu tür erişim kısıtlamaları bilgi gizliliği açısından önemlidir.

2)Erişebilirlik

Bilginin ihtiyaç duyulduğu zaman erişilebilir olmasıdır. Gerekli olan her durumda bilginin erişilebilir olmasıdır. Örneğin; yüksek katlı bir apartmanda asansörün çalışmaması oldukça zor bir durumdur. Bu durum, erişilebilirliğe örnek olarak verilebilir.

3) Bütünlük

Verinin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilememesini kapsayan bir özelliktir. Bunun için bilginin değiştirilmesini engelleyecek güvenlik tedbirleri alınır.

Veriler bazen donanımların özelliklerinden, bazen kullanıcı hatalarından bazen de zararlı yazılımlardan veya kişilerden zarar görebilir. Verilerin bozulması veri bütünlüğünü bozar. Verinin bozulmasını engellemek ya da verinin bozulduğunu fark etmek önemlidir.



Bilgi güvenliğinin 3 temel özelliğini de öğrendik arkadaşlar. Şimdi dersimize son hız devam edelim.

Şimdi sizlere bazı örnekler durumlar vereceğim. Bu örnek durumlar bilgi güvenliğinin hangi özelliği kapsamında değerlendirilmektedir biraz düşünün bakalım :) İlk ikisini ben yapıyorum diğerleri siz de :)


• Okula izinsiz girişlerin engellenmesi. (Gizlilik) 
• Okul notlarınızın öğretmenlerden başkası tarafından değiştirilmemesi. (Bütünlük) 
• Özel araç park alanlarına girişler. (...........................)
 • Okul kameralarının internetten takibi. (......................) 
• Okul güvenlik kameralarının başkaları tarafından internetten izlenmesinin engellenmesi. (.............) 
• Defterden sayfa eksilip eksilmediğini anlamak. (......................) 
• İstendiğinde elektronik postalara erişim. (......................)

3) Gizli Mesaj Nasıl Göndeririz?

Çeşitli sebeplerden dolayı arkadaşlarımızda ya da çalıştığımız kurumlara gizli mesajlar göndermek isteyebiliriz. Yani birisi bizim mesajlarımızı ele geçirse bile ne demek istediğimizi anlamayacak şekilde mesajlar hazırlayabiliriz. Peki gizli mesaj nasıl gönderilir? Gelin şimdi bunu öğrenelim.

Sezar Şifresi

En eski bilgi gizleme yöntemlerinden biri ‘Sezar şifresi’ olarak bilinen harf kaydırma yöntemidir. Örnekteki tabloda ilk harf sırası normal alfabenin harf sıralaması, ikinci harf sırası ise üç sıra harf kaydırarak elde edilen harf sıralamasıdır.


Sezar şifresini öğrendikten sonra bir tane de örnek yapalım ve gizli mesaj göndermeyi artık öğrenelim :)


Son olarak sevgili arkadaşlar internet sitelerinde gezerken internet adreslerinde S harfini arayın. kısaca https://www.bilisimciruh.com kırmızı ile işaretlediğim yer sitenin güvenli bir bağlantısı olduğuna bir işarettir. Orada s harfi security yani güvenlik kelimesinin baş harfidir arkadaşlar ve  girdiğiniz sitenin güvenli bağlantıya sahip olup olmadığını gösterir.

LÜTFEN DİKKAT oradaki s harfi sitenin güvenli olup olmadığı ile ilgili bilgi vermez. Bağlantının güvenli olup olmadığı ile ilgili bilgi verir. Kısaca bilişimci ruh sitesi içerisinde gezerken bağlantınız güvenlidir kimse sizin bilgilerinizi çalamaz. Bu kısma lütfen dikkat edelim :)

Bilgi Güvenliği Kamu Spotu Videosu


Video otomatik açılmadıysa http://www.eba.gov.tr/video/izle/9811b430f368c4d6c436e838384acaf94fd729813a002 bu adrese gidiniz arkadaşlar.

ETKİNLİKLER :)

Aşağıda sizler için verilen soruların cevaplarını yorum formu ile yazabilirsiniz.






0 yorum:

Yorum Gönder