6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 7.Ünite Dijital Dünya Konu Anlatımı

Merhabalar arkadaşlar bu dersimizde 6.sınıf bilişim teknolojileri 7.ünitesi olan dijital dünya konusunu işleyeceğiz. İlk olarak konumuza geçmeden önce ne öğreneceğimizi bize söyleyen konu kazanımlarımıza bakalım.

Konu anlatımını en sonunda yer alan dijital dünya test sorularını da mutlaka çözünüz arkadaşlar.

6.Sınıf Bilişim Dijital Dünya Kazanımları


6.1.1.4. Bilişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel hayata katkıları ve riskleri örnekler üzerinden tartışır. Bilişim teknolojileri kullanılarak kültürler arası etkileşim olabileceği gibi kültürel bozulmaların da olabileceği ifade edilir. 

6.2.2. Dijital Vatandaşlık (E-devlet)

6.2.2.1. Dijital paylaşımların kendisi ve başkaları üzerindeki etkilerini fark eder. Dijital ayak izinin, kendisinden geride izler bıraktığı vurgulanır. 

6.2.2.2. Öğrenci, bilişsel ve ahlaki gelişimine uygun olan dijital oyun ve içerikleri ayırt eder. Öğrencinin bilinçli bir kullanıcı olması için öz kontrol becerisini geliştirmesi sağlanır.

1) Bir Varmış Bir Yokmuş Eski Günlerde

İnternetten yokken insanlar sizce neler yapıyordu? Siz bunu düşünürken ben ufak ufak örnekler vereyim :) Örneklere geçmeden önce hala düşünüyor musunuz  insanlara internet yokken neler yapıyor olabilir :)




1) İnsanlar1980 ve 1990 yıllarında yani internetin henüz olmadığı yıllarda radyo dinliyorlardı.
2) Televizyon izliyorlardı.
3) Gazete okuyorlardı.
4) İletişim için mektup gönderiyorlardı.

Siz bu örnekleri isterseniz arttırabilirsiniz.  Bugün pek çok insan interneti sosyal medya sitelerine girmek, mesaj göndermek ve bilgisayar oyunu oynamak için kullanıyor. Örneğin; şu an siz bu konuyu öğrenmek için BİLİŞİMCİ RUH sitesine giriyorsunuz.

Hayatımızda her geçen gün daha fazla yer edinen yenilikçi teknolojiler ile hangi alışkanlıklarımızda değişiklikler olmaya başladı? Ödev yapma, haberleşme, bilgi edinme, alışveriş, iş yaşantıları, sağlık amacıyla kullanımlar, güvenlik, dinlenme vb. Gıda, temizlik, giyim, oyuncak, kırtasiye gibi ürünleri tüketici ile buluşturan iş kolları bu durumdan etkileniyor. 

Artık insanlar marketlere, dükkânlara gitmek yerine istedikleri anda internet sayfalarında gezinerek sanal alışveriş yapmayı tercih ediyorlar.

Pek çok meslek teknoloji nedeniyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. Özellikle yerel işletmeler ve küçük dükkânlar yeni teknolojik gelişmeler sonucunda zarar görüyor. Teknolojinin gelişmesiyle sektörlerde de değişiklikler gözlemleniyor. 21.yy becerilerininin değişiklik göstermesiyle birlikte gelecekte mesleklerde büyük değişimler olacağı düşünülüyor. 

Geleceğin mesleklerinde olması beklenen özelliklerden belki de en önemlisi kendi evinde çalışabilme imkânı (freelance) özelliğidir. Geleceğin meslekleri arasında olması beklenen bazı meslekler: 


• Bilgisayar Programcısı 
• Grafik Tasarımcı 
• Sosyal Medya Uzmanı 
• Siber Güvenlik Uzmanı 
• Bilişim Teknoloji Uzman

2) Gelişen Teknolojinin Getirdiği Yararlar

1) Müzik Endüstrisi

Teknoloji belki de en çok müzik dünyasının işine yaramıştır desek yanlış olmaz :) Artık müzikler çok küçük cihazlara sığdırılabilmekte ve teknoloji sayesinde çok daha güzel sesler kayıt edilebilmektedir. Bu da müzik dünyasının kendini daha da geliştirmesini sağlamıştır.

2) Çevrimiçi Müzik 

Çevrimiçi müzik yani internet üzerinden istediğiniz müzikleri artık gelişen teknoloji ile istediğiniz zaman istediğiniz yerden dinleyebiliyorsunuz.

Yüzlerce, binlerce müzik içerisinde kendi müzik arşivinizi oluşturabiliyorsunuz. 

3) Çevrimiçi Çalışma

Artık dünyada insanlar çevrimiçi yani internet üzerinden çalışmaya başladılar. Bir çok meslek artık tamamen bilgisayar başında olduğu için ( grafik tasarım, web site yapımı, SEO, programlama vb.) insanlar artık işe gitmek yerine homooffice dediğimiz yani kendi evlerinde bilgisayarları başlarında çalışıyorlar.

Çevrimiçi çalışma şekli ilerleyen yıllarda bir çok sektör için geçerli olacak. Örneğin; ilerleyen yıllarda öğrenciler çok az okula gidecekler ve evlerinden eğitim alacaklar. Öğretmenler de homeoffice tarzı çalışma şekline girecekler.

4) Çevrimiçi Kitap Okuma

1990 yıllarda kitap okumak için insanlar kütüphanelere giderlerdi. Artık gelişen teknoloji sayesinde özellikle akıllı telefonlar ile istediğimiz kitapların bir çoğunu dijital olarak okuyabiliyoruz. Bu da eğitim konusunda bizleri rahatlatıyor diyebiliriz.

Gelişen teknolojiyi doğru bir şekilde kullanırsak bir çok faydasının olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Peki teknolojiyi yanlış kullanırsak sizce bizleri neler bekliyor  gelin bir de bunlara bakalım.

3) Teknoloji Kullanırken Dikkat Et :)

Teknolojinin sosyal ve kültürel hayata olumlu katkıları olduğu kadar olumsuz etkileri de vardır. Sosyal ağları kullanırken ya da elektronik ortamda oyun oynarken zamanımızı doğru kullanmaya dikkat etmeli ve karşılaşabileceğimiz tehlikelerin bilincinde olmalıyız. 

Önemli olan bu teknolojileri, gelişen dünyaya ayak uydurmak ve eğitim ve öğretim amacıyla kullanmaktır.

4) Dijital Dünya Konusu Kitap Etkinlikleri

Evet şimdi aşağıya bir görsel bırakacağım ve bu görsel ile ilgili bazı sorular soracağım. Cevaplarınızı yorum formu ile gönderebilirsiniz.


1) Konuşmaların okunması veya anlaşılması kolay mı? 
2) İletişim dili doğru mu? 
3) İmla kurallarına uygun mu?

Kültürel Yozlaşma

Yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkmaması sonucu meydana gelen kültürel bozulmadır. Türkçeye yabancı kelimeler ekleyerek konuşmak ve yazmak ana dilimizin yozlaşmasına neden olmaktadır. 

Ayrıca yukarıdaki metinde olduğu gibi gereksiz ve yanlış kısaltma kullanmak da dilimizi bozmaktadır.

Örneğin v harfi yerine W kullanmak kültürel yozlaşmaya örnektir. Eve geleceğim yerine ewe geleceğim yazmak buna örnek olarak verilebilir.



Yine Türkçe içerisine yabancı kelimeler eklemek de kültürel yozlaşmaya yani Türkçe dilinin bozulmasına sebep olur lütfen bu konuda dikkatli olalım ve konuşurken yabancı kelimeleri dilimizin içerisine katmamaya çalışalım.

5) Dijital Ayak İzi Nedir?

Dijital ayak izi; internet ortamında kendiniz ile ilgili bıraktığınız bilgilerdir. Bu bilgiler belki sizin için önemli olmayabilir ama internet ortamında veri toplayan kişiler için bu bilgiler çok önemlidir. Bundan dolayı internet ortamında dijital ayak izi bırakmadan dolaşmanız sizlerin güvenliği açısından daha sağlıklı olacaktır.


6) Dijital Oyunlar ve Sokak Oyunları

Evet arkadaşlar en sevdiğimiz kısma geldik :) Bilgisayar ve akıllı telefon oyunları bu kadar popüler olmadan önce sokak oyunları çok oynanırdı.

Özellikle son 5-10 yıldır artık sokak oyunları eski cazibesini kaybetmiştir ve dijital oyunlar daha popüler hale gelmiştir.

Dijital oyun; 

Çeşitli teknolojilerle programlanan ve kullanıcılara görsel bir ortam sunarak, çoğu zaman kullanıcıdan belirli bir takma isim ve parola yardımıyla giriş yapmasını sağlayan, belirli bir amaca yönelik, genellikle kazanma-kaybetme üzerine kurulu platformlardır. 

Dijital oyunların da her oyunun olduğu gibi ilk çıkış ve üretilme amacı eğlencedir. Fakat teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak zaman geçtikçe oyunlar eğitsel, stratejik, macera vb. amaçlarla da üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır.

Bir çok dijital oyun platformu vardır bunlar;

1) Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar
2) Cep telefonları ve tablet oyunları
3) Konsol oyunları
4) Arttırılmış gerçeklik oyunları


7) Bilgisayar Oyunlarının Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Evet arkadaşlar :) Herkes gibi bende oyunu oynamayı gerçekten çok seviyorum. Peki oyun oynamanın bizlere zararları ve yararları olduğunu biliyor muyuz? Bilmiyorsak şimdi öğreneceğiz. Oynadığımız her oyunun bize yararı olabileceği gibi zararı da olabilir.

Oyun oynarken lütfen bizlere zarar verecek oyunlardan uzak duralım. Bize katkı sağlayacak oyunları oynamaya çalışalım :)

Oyunların Olumlu Yönleri

• El-göz koordinasyonunu geliştirebilir. 
• Beyin jimnastiği yapmanıza yardımcı olabilir 
• Düşünme ve strateji becerilerini geliştirebilir. 
• Yaratıcılığı geliştirebilir

Oyunların Olumsuz Yönleri

• Bilgisayar oyunları, çok fazla vakit kaybına neden olabilir. 
• Bireyleri yalnızlığa sürükleyebilir. 
• Bazı oyunlar pahalı olabilir, ekonomik sorunlara sebep olabilir. 
• Bireyi gerçek yaşamdan uzaklaştırabilir. 
• Eğitiminiz için gerekli olan zamanı ayırmanıza engel olabilir.



Eğer siz bir oyun tasarımcısı olsaydınız, nasıl bir oyun tasarlardınız? Aşağıdaki sorulara cevap vererek oyununuzu tasarlayınız. 

• Oyunun adı ne olurdu? 
• Oyunun konusu ne olurdu? 
• Hangi tür bir oyun olurdu? 
• Neden böyle bir oyun yapmayı tercih ettiniz? 
• Oyunun karakteri / karakterleri nasıl olurdu?

Evet arkadaşlar yukarıda yer alan maddelere göre nasıl bir oyun tasarlayacağınızı yorum formu ile yazabilirsiniz :)

6.sınıf bilişim 7.ünitesi olan dijital dünya konu anlatımı bu kadardı arkadaşlar. Umarım sizler için faydalı olmuştur. bilisimciruh.com/2016/04/bilisim-teknolojileri-test-sorulari-ve-cevaplari adresi içerisinde yer alan bilişim testlerini de çözerseniz konu eksiklerinizi kapatmış olursunuz :)

0 yorum:

Yorum Gönder