5.Sınıf Bilişim Teknolojileri 9.Ünite İnternette Arama, Bilgileri Tarama Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Sizlere bu yazımda 5.sınıf bilişim teknolojileri 9.ünitesi olan internette arama ve bilgileri tarama isimli konuyu anlatacağım.

Ayrıca bilişim teknolojileri testleri sayfasında 5.sınıflar ile ilgili bilişim testlerini hafta hafta bulabilir ve çözebilirsiniz.

İnternette Arama, Bilgileri Taramam Kazanımları

5.3.2. Araştırma
5.3.2.1. İnternet adreslerinin oluşumunu ve yapısını anlar.
5.3.2.2. Web tarayıcısı kavramını açıklar ve tarayıcıyı kullanır. Yaygın kullanılan web tarayıcıları tanıtılır.
5.3.2.3. Arama motorlarını kullanarak basit düzeyde araştırma yapar. Katalog tarama, kütüphane, sözlük, ansiklopedi gibi farklı örneklerin incelenmesi sağlanır.

İlk olarak internet nedir isterseniz bunu öğrenelim ve daha sonra internet terimleri ile devam edelim.

İnternet Nedir?

İnternet; dünyadaki tüm bilgisayarların bilgisayar ağları sayesinde birbirine bağlanması ile oluşana yapıya verilen isimdir.

İnternet dünyadaki en büyük bilgisayar ağıdır dersek yanlış bir cümle kurmuş olmayız arkadaşlar. İnterneti şu an dünyada çok fazla insan kullanmaktadır.

İnternet konusu ile ilgili bazı kavramlar var isterseniz bu kavramlara detaylı olarak bakalım ve internet ile ilgili bir çok bilgiyi de öğrenmiş olalım.



NOT: Türkiye'de internet ilk olarak 1993 yılında ODTÜ tarafından kullanılmıştır.

İnternet İle İlgili Kavramlar


www nedir?

İnternete bağlanmak için kullanılan bir protokoldür. Bunu bir parola gibi düşünebilirsiniz. Kısacası internete girmek için bizlerden bir parola isteniyor ve bu parola da www dur.

Açılımı World Wide Web olan www nun Türkçe karşılığı ise; geniş dünya ağı anlamına gelmektedir.

http nedir?

1990 yılından beri dünya çapında ağ üzerinde kullanılan bir iletişim protokolüdür. HTTP‘nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” yani “Hiper Metin Transfer Protokolü“dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. HTTP protokolü istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler. Port olarak ise 80 portunu kullanır. İstemci sunucuya bir istek gönderir. Bu istek Internet Explorer, Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi web browser’lar aracılığıyla iletilir.

Dns Nedir?

DNS, verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinaların internet üzerinde host isimleri ile haberleşmelerine olanak tanır.

E-Posta Nedir?

E-posta; elektronik posta olarak tanımlanabilir. İletmek istediğimiz mesajları internet üzerinden ulaştırabiliriz.

Web Tarayıcısı (Web Browser) Nedir?

Web tarayıcıları ya da diğer ismiyle web browserlar internete girmemizi sağlayan programlardır. Şu an için dünyada çok sayıda web tarayıcısı kullanılmaktadır.Bunlar içerisinden en çok kullanılanlar ise şu şekilde;

  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Yandex
  • Safari
  • İnternet Explorer
  • Opera
gibi tarayıcılar dünyada en çok kullanılan tarayıcılar içerisinde kendilerine yer bulmaktadırlar.

İnternette Arama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bildiğiniz gibi internette her gün milyarlarca aramalar yapılıyor. Peki bu aramaların sizce kaç tanesi doğru yapılıyor? 

Evet internette arama yaparken doğru bir şekilde arama yaparak hem istediğimiz bilgilere kısa bir sürede ulaşırız hem de doğru bilgiye ulaşma şansımızı da arttırmış oluruz. Şimdi gelin hep birlikte internette arama yaparken nelere dikkat etmeliyiz beraber bakalım.

  • Basit aramalar yapın. Örneğin; en iyi bilişim testlerini hangi sitede çözebilirim şeklinde bir arama yapmak yerine en iyi bilişim testleri şeklinde daha kısa ve basit bir arama ile sonuca daha çabuk ulaşabilirsiniz.
  • Aramalarınızı belirli bir web sitesi içerisinde yapabilirsiniz. Aradığınız kelimeleri, belli bir web sitesi içinde aranmasını istiyorsanız, arama yaptığınız kelimelerin başına ‘site:’ ifadesini koyun. Örneğin: bilisimciruh.com içerisindeki içerikleri aramak istiyorsanız arama motoruna site: Bilişimci Ruh - bilişim testleri yazarsanız, aradığınız kelimeleri sadece Bilişimci Ruh sitesi içerisinde aramış olursunuz. Bu şekilde istediğiniz sitedeki içeriklere daha çabuk ulaşabilirsiniz.
  • İnternette arama yaparken, istediğiniz dosya türü ile de arama yapabilirsiniz. Bunun için, 3 harfli dosya kısaltmasını aradığınız kelime ile birlikte (PDF, PPT veya XLS) yazarak arama yapabilirsiniz. Örneğin; arama motorlarına bilişim testleri PDF şeklinde yazarsanız sizlere arama motorları pdf şeklinde hazırlanan bilişim testlerini gösterecektir.
  • Arama yaparken az kelime ile arama yapmaya çalışın. Örneğin; bilişim teknolojileri ve yazılım dersi test soruları yerine bilişim testleri diye kısa bir arama yapabilirsiniz. Aslında bu madde ilk maddeyle benzer diyebilirim.
  • Kısaltma kullanmamaya çalışın. Örneğin arama motorları içerisinde telefon modelleri ile ilgili bir arama  yapacaksanız; bu aramayı tel modelleri şeklinde yaparsanız karşınıza doğru sonuçlar çıkmayabilir.
  • Arama yaparken, yazım hataları arama motorları tarafından düzeltilir. Bu yüzden, kelimeyi kısaltma kullanmadan tam olarak yazın. Bir kelimeyi yanlış dahi yazsanız, arama motorlarının yazım denetleyicisi o kelimeyi otomatik olarak en sık kullanılan yazıma dönüştürür.
  • Arama motorlarında sadece istediğiniz kelimelerde arama  yapmak için tırnak işareti kullanabilirsiniz.

En Çok Kullanılan Arama Motorları

Dünyada en çok kullanılan arama motorları şu şekildedir.

  • Google
  • Bing
  • Yandex
  • Yahoo
  • Duck Duck Go
gibi arama motorları çok fazla kullanılmaktadır.

Alan Uzantıları ve Ülke Uzantıları




İnternet İle İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Kavramlar

  • Profil Nedir: Sosyal medya sitelerinde kendimiz ile ilgili oluşturduğumuz sayfalara verilen addır.
  • Virüs: Bir bilgisayardan diğer bilgisayara yayılabilen ve bilgisayarlara zarar veren yazılımlara verilen isimdir.
  • Çevrimiçi/Online: İnternette bir sitenin aktif olarak çalışması ya da kişilerin internette ulaşılabilir olmasına denir.
  • E-posta adresi yazarken isimden sonra kullanılan karakter @ karakteridir.
  • Web sitelerinin internetteki adıdır. Kısaca URL olarak bilinir. URL demek Uniform Resource Location Türkçe olarak Düzgün Kaynak Bulucu Anlamına gelir.
  • İnternette gezerken aniden açılan genelde reklam olarak gösterilen pencerelere pop-up denir.
  • İnternette istediğimiz dışında bizlere gelen iletilere spam ismi verilmektedir.

Konu İle İlgili Sorularımız :)

1. Kimler şu ana kadar internette bir konuyu araştırdı?
2. Kimler internetten oyun oynuyor?
3. Kimler her gün mutlaka internete giriyor?
4. Kaç kişi günde 4 saatten fazla vaktini internette geçiriyor?
5. Kimler internette video, müzik, fotoğraf paylaşıyor?
6. Bir gününü hiç internete girmeden geçiren kaç kişi var?
7.İnternette herhangi bir konu hakkında arama yapıyor musunuz? Örnek verebilir misiniz?
8. Nasıl arama yapıyorsunuz? Tarif eder misiniz?
9. Örneğin, bir konuyu aradınız ve konuyla ilgili bir sürü web sitesi ya da görsel (fotoğraf/ resim) ekranınızda listelendi. Listelenen bağlantılardan hangisine tıklayacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? 10. Görsel (fotoğraf/resim) aramak için, ne yapıyorsunuz?
11. Daha önce sesli arama diye bir uygulama duydunuz mu? Nereden duydunuz?
12. Bir sunum yani PowerPoint dosyası aradınız mı? Nasıl yaptınız?

Evet arkadaşlar yukarıda yer alan soruların cevaplarını yorum formuna yazabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan resimlere tıklayarak konu ile ilgili test sorularını da çözebilirsiniz.

5.Sınıf Bilişim Teknolojileri 9.Ünite İnternette Arama, Bilgileri Tarama Testleri



0 yorum:

Yorum Gönder