5.Sınıf Bilişim Teknolojileri 7.Ünite Gizli ve Güvenli Mi Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar :) Sizlerle bu dersimizde 5.sınıf bilişim teknolojilerinin 7.ünitesi olan gizli ve güvenli mi ünitesini işleyeceğiz. Peki, bu konumuz içerisinde hangi konular olacak isterseniz ilk olarak bunlara bakalım.

7.ünite gizli ve güvenli mi konu anlatımı

Gizli Mi Güvenli Mi Konu Başlıkları ve Kazanımları

  • 5.2.3. Gizlilik ve Güvenlik 
  • 5.2.3.1. Gizlilik açısından önemli olan bileşenleri belirler. Şifre (parola) güvenliği, kişisel bilgilerin güvenliği, mahremiyet gibi kavramlar üzerinde durulur. 
  • 5.2.3.2. Gizli kalması gereken bilgi ile paylaşılabilecek bilgiyi ayırt eder. Öğrenciler paylaştıkları bilgilerin niteliği konusunda sorumlu davranmaya teşvik edilir. 
  • 5.3.3.3. E-posta hesabı oluşturur ve iletişim kurmada kullanır. Kullanıcı adı ve şifresi oluşturulurken dikkat edilmesi gereken kurallar vurgulanır.
Evet arkadaşlar yukarıda yer alan kazanımlar bizler için çok ama çok önemli. Bu ünitemiz de özellikle internet dünyasında yer alan tehlikelerden nasıl uzak duracağımızı ve korunacağımızı öğreneceğiz. Dikkatli bir şekilde okumaya devam edin :)

Nasıl ki gerçek hayatta gizli tutmamız gereken şeyler varsa arkadaşlar internet ortamında da gizli tutmamız gereken şeyler vardır. Örneği; gerçek hayatta T.C kimlik numarası, annemizin kızlık soyadı, kredi kartı bilgileri gibi bize ait bilgileri nasıl gizli tutuyorsak internet ortamında da bazı bilgilerimizi gizli tutmamız gerekir.

Eğer gizli tutmamız gereken bilgiler; kötü insanların eline geçerse başımıza; dolandırıcılık, hakaret, sahte evrak düzenleme, veri silme, düzenleme gibi olumsuz şeyler gelebilir.

Özellikle internet ortamında (facebook, instagram, tiktok, youtube, kredi kartı şifresi vb..) kişisel bilgilerimizin başkalarının eline geçmesi gibi bir durumla karşılaşırsak bizler için bir çok olumsuz durum olacaktır.

Yukarıda bahsi geçen önlemlere özellikle e-posta kullanıcı adı ve şifresi oluşturulurken de dikkat etmemiz gerekir. Kötü niyetli kişi veya kişilerin e-posta hesabımızı ele geçirmesi durumunda bizim adımıza başkaları ile iletişim kurabilecekleri ve arkadaşlarımızın güvenliğini tehlikeye atabileceğimiz unutulmamalıdır.

NOT: E-posta hesabı alma yaş sınırı 13 olduğu için 13 yaşından küçüklerin e-posta hesabı olmaması gerekmektedir.

Güvenli Şifre Oluşturmak İçin Uyulması Gereken Kurallar

1) Şifrelerinizde kişisel bilgilerinize yer vermeyin.  Örneğin, adınız, doğum tarihiniz veya kimlik numaranız, ali1999, 1986 gibi
2) Şifrenizde ardışık sayılar, harfler kullanmayın. Örneğin, , 1234, abcd gibi.
3) Tahmin edilmesi kolay yanyana bulunan tuşları kullanmayın. Örneğin, qwerty, asdf gibi.
4) Araştırmacılar, Rockyou adlı müzik sitesinde yer alan 32 milyon şifreyi incelediler. Araştırmanın sonucuna göre kullanıcılar en çok şifresini tercih ettiği ortaya çıktı. Dünyada En Çok Tercih Edilen Şifre 1234564
5) Şifreniz en az 7 basamaklı olsun.Mümkün olduğunda aşağıdaki karakterlerden içersin. Büyük/küçük harf (A,a…Z,z) Rakam (0-9)Noktalama (.,; gibi) Özel karakter (-!+ gibi)

Güvenli şifre sizlerin kişisel bilgilerinin kötü insanların ellerine geçmemesi için çok önemlidir. Şifrelerinizi belirli periyotlarda değiştirmeyi de sakın unutmayın.

Siber Tuzakları Nasıl Anlarım Afişi

Aşağıda yer alan siber tuzakları nasıl anlarım afişi üzerinde yer alan bildirimler bizler için çok önemli arkadaşlar.

İnternet ortamında güvenli bir şekilde dolaşmak istiyorsak aşağıdaki afişte yer alan 10 maddeyi çok dikkatli bir şekilde okuyalım ve uygulayalım.

Siber tuzaklardan korunma yolları afişi


UYGULAMA 

“Ahmet Amca E-posta hesabı için güvenli bir şifre oluşturmuştur. Şifresini unutmaması için öncelikle “samsunlu” kelimesiyle kodlamıştır.

Bu kodlamayı yaparken de 1. karakterin şifre yazma metotlarına göre (yukarıda güvenli şifre oluşturmak için yazdığımız maddeler)  büyük harfle başladığını görmektesiniz.

Buna göre Ahmet amca diğer adımlarda güvenli şifre oluştururken uyulması gereken hangi adımları kullanmıştır yorum olarak yazınız :)

Ayrıca siz de 8 karakterlik örnek şifrelerinizi yorum olarak yazınız :) Bakalım en zor en kaliteli en güvenli şifreyi kim oluşturacak :)





0 yorum:

Yorum Gönder