A'dan Z'ye E-Twinning

Bu yazımızda e-twinning nedir, e-twinning'e nasıl başvuru yapılır Hasan Ersoy hocamızın güzel yazısıyla öğrenelim istedik. E-twinning son zamanlarda öğretmenler ve öğrenciler tarafından çok fazla tercih edilen etkinlikler içerisinde kendisine yer bulmuştur.

E-Twinning Nedir?


2005 yılında Avrupa Komisyonunun e-öğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan e-Twinning, 2014 yılından bu yana, Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor programı olan Erasmus+’ın bir parçasıdır ve Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş online bir platformdur. Daha geniş tabiriyle, Avrupa Birliği’ne üye ve üyelik aşamasındaki ülkelerin yanı sıra, bu ülkelere komşu olan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Tunus, Ukrayna ve Ürdün gibi ülkelerde bulunan okul/kurumların elektronik ortamda iletişimde bulunarak ortak projeler geliştirdiği bir ortamdır.

e twinning nedir
E-Twinning Nedir


Haziran 2018 itibariyle sistemde kayıtlı 600 bine yakın öğretmen, 200 bine yakın okul ve 80 bine yakın proje mevcuttur.

Öncelikle www.etwinning.net platformu üzerinden ücretsiz bir şekilde üye olarak ilk adımı atabilirsiniz. Ardından sisteme giriş yaptığınızda üst menüde 4 adet başlık göreceksiniz:

Portal: E-twinning anasayfası diyebiliriz. E-twinning hakkında bilgiler, istatistikler ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Gruplar: Çeşitli konularda oluşturulmuş gruplara katılıp fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. (Forum siteleri gibi)

ETwinning Live: Birçok işlemi bu sayfadan yürüteceksiniz. Burası, diğer öğretmenlerle iletişim kurabileceğiniz, projeleri ve etkinlikleri inceleyip katılabileceğiniz, çeşitli online eğitimlere katılabileceğiniz bir bölüm. Bu bölüme girdiğinizde özellikle “Ortak Bulma Forumları” kısmından aktif projeler için proje ortağı arayan kişilerin açtığı başlıkları inceleyebilirsiniz. Özellikle belirli konu başlıkları üzerinden arama yapıp istediğiniz alanlarla ilgili projelere de ulaşabilirsiniz. Katılmak istediğiniz proje ya da projeler için ilgili konu başlığını açan üye ile konuya mesaj yazma, üyeye özel mesaj atma ya da e-posta gönderme yollarıyla iletişime geçip bu isteğinizi belirtebilirsiniz. Bahsi geçen kişi bu isteğinizi kabul ederse, size sistem üzerinden bağlantı kurma isteği gönderecek (sosyal medya sitelerinde arkadaşlık isteği gibi), siz sağ üst bölümdeki bildirimler kısmından bu isteğe ulaşıp onaylayabileceksiniz. Ardından proje sahibi bu kişi, sizi sistem üzerinden projeye dahil edebilecek. Siz etwinning live’da “Projeler” başlığı altında projelerinizi görebileceksiniz. Projeler ile ilgili paylaşımlar ise ETwinning Live üzerinde yapılmıyor. Her proje için bir “Twinspace” sayfası sistem tarafından otomatik olarak oluşturuluyor ve projeye dair yazışma, medya paylaşımı (fotoğraf/video) gibi işlemler o sayfalarda gerçekleştiriliyor. Bu bölüme, anasayfa üst menüde “Twinspacelerim” başlığından ulaşabilirsiniz. (Ki bu bölüm yukarıda bahsettiğim 4 başlıktan dördüncüsüdür). Yahut, Projeler bölümünde ilgili projenin detaylarına girip “Twinspace’e Git” butonunu kullanabilirsiniz. 

Önemli Noktalar:

• Takdir edersiniz ki, projelerde yapılacak iş ve işlemler her proje için birbirinden farklıdır. Bu etkinliklere, projeyi oluşturan kişi sürecin başında karar vermektedir.

• Her projenin bir takvimi vardır, böylelikle hangi dönemde hangi işlemler yapılması gerektiğini bilir ve takip edersiniz.

 • Genelde her projede ilk etkinliklerden birisi proje ortaklarının kendisini tanıtmasıdır. Bunu bir slayt, video ya da online görüşme şeklinde yapabilirsiniz. Öğrencileri en çok etkileyen kısımlardan birisi budur. Çünkü ülkenin farklı coğrafyalarından hatta Avrupa’nın farklı ülkelerinden akranlarıyla tanışmak, onlar için eşsiz bir deneyim oluyor.

 • Proje paylaşımlarının yapıldığı Twinspace platformuna öğrencileri de üye yapmanız gerekiyor. Projede kaç öğrenciyi sisteme üye yapacağınız size kalmış. Projeyi birkaç sınıfla birden yürütüyorsanız, içlerinden bazı öğrencileri seçip temsili olarak onları sisteme üye yapabilirsiniz.

• Projeler birkaç aylık, dönemlik ya da bir yıllık olabilir.

 • Her yıl proje bitiminden itibaren 1 Ağustos tarihine kadar sistem üzerinden her proje için “Kalite Etiketi” başvuruları yapılır. Başvuru formundaki sorular cevaplanır ve uygun görülürse projeniz “Ulusal Kalite Etiketi” ile ödüllendirilir. Bu etiketi alan öğretmenler her yıl Aralık ayında Antalya’da yapılan Ulusal ETwinning Konferansına davet edilir. Her yıl etwinning projeleri için farklı temalar belirlenir. Projeniz bu temalardan birisine uygunsa, yılın etwinning projeleri arasında dereceye girme şansınız vardır. Bu durumda, Antalya’daki bu konferansta bir kez daha ödüllendirilirsiniz. Eğer projenizde diğer ülkelerden ortaklar da varsa projeniz ulusal değil uluslararası bir projedir. Bu durumda, eğer ulusal kalite etiketi almayı başarmışsanız, sistem otomatik olarak Uluslararası Kalite Etiketi için de sizin adınıza başvuru yapar.

Son olarak; 2015 yılında “Creating Games Using Scratch” ve “Travelling Books” projeleriyle başladığım etwinning serüvenimde 2016 yılında “Let’s Start Coding” projesine dahil oldum ve bu proje ile Ulusal Kalite Etiketi kazandım. 2017-2018 yılında 6 adet projeyi birden yürüttüm. Hatta bu projelerden birisini bizzat kendim yazdım.

7.sınıflarda Seçmeli Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde Scratch ve Arduino öğretimi gerçekleştireceğim için bu sistemleri kullanarak çocuklara problem çözme becerisi kazandırmayı amaçlayan “Problem Solving with Scratch&Arduino” projesini yazdım.

Harvard Üniversitesi tarafından yazılmış “Creative Computing” kitabında yer alan Scratch örnekleri içinden problem çözme becerisi kazandırabilecek etkinlikleri seçip sıraladım.

Arduino için de örnek problem senaryoları üzerinden basit projeler üretme etkinlikleri oluşturdum. Zaten hali hazırda derste öğretimini yapacağım süreci bir projeye dönüştürmüş oldum. 7.sınıflar arasından oluşturduğum İnovasyon Ekibi ile 3 boyutlu baskı üzerine “Heritage Exchange” projesinde yer aldık. Aynı ekiple robotik çalışmalar yürütülen “eTwinBot” projesine katıldık. Bunun yanı sıra yine 3 boyutlu baskı üzerine “Uzayda Türkler Var” projesini ikinci dönem Bilişim Teknolojileri dersi destekleme ve yetiştirme kursunda 5. sınıflarla yürüttük.

Ayrıca sınıf rehber öğretmenliğini yaptığım 5A sınıfı ile kitap okuma üzerine “Yol Arkadaşım Kitabım”, birikim yapma becerisi üzerine “Sınıf Kumbaram” projelerini yürüttük.

Dipnot: E-twinning proje süreçleri ile ilgili sormak istedikleriniz olursa, hasanersoy33@gmail.com üzerinden e-posta gönderebilir, instagramda “_hasan.ersoy_” profiline mesaj atabilirsiniz. Ayrıca proje fikriniz varsa ve e-twinning projesine dönüştürmek isterseniz ya da önümüzdeki yıl katılacağım ya da yazacağım e-twinning projelerinde yer almak isterseniz bunları da özel olarak belirtebilirsiniz. 

Faydalı olmasını dilerim.

Hasan ERSOY

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

0 yorum:

Yorum Gönder