Marketlerin Satışları Arttırmak İçin Kullandığı Yöntemler

Merhabalar arkadaşlar. Sizlere bu yazımda özellikle büyük  marketlerin satışlarını arttırmak için kullandığı bazı yöntemleri bazı araştırmalar ve tecrübelerime dayanarak elde ettiğim bilgilerle sizlere sunmak istiyorum. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur.

1) Her Şey Sağda Mı Ne?




Yapılan araştırmalar sonucunda insanlar sürekli olarak sağ tarafta olan ürünleri ilk olarak inceliyorlar. Bundan dolayı marketler sağ tarafta daha taze ve yeni ürünleri ekliyorlar. Bu yazıyı yazmadan önce gerçekten arkadaşlarım üzerinde 15 gün kadar gözlem yaptım ve gerçekten şaşırdım. İnsanlar ilk markete girdiklerinden kesinlikle sağ tarafa yöneliyorlar ve daha sonra sol taraftaki ürünlere bakıyorlar. Gerçekten ilginç :)

2) Alışveriş Arabaları Çok Mu Küçük?




İnsanların daha çok şey almasında algı oluşturmak amacıyla alışveriş arabaları gereğinden daha büyük yapılıyor ve bu da insanlarda gereği kadar alışveriş yapsalar da aslında  daha çok şey alabilirim gibi bir düşünce oluşturuyor. Bundan dolayı alışveriş arabaları büyük ve derin yapılarak insanların daha çok alışveriş yapması sağlanıyor.

3) Pencere Yok Saat Yok



Alışveriş merkezlerinde genellikle saat ve pencere yoktur. Amaç insanlardaki zaman kavramını ortadan kaldırarak daha fazla alışveriş yapmaya sevk etmektir.

4) Fiyatlarda Hep Küsuratlar Var Neden Acaba ?



Hepiniz her alışverişinizde mutlaka görürsünüz. 19,90 TL, 24,99 TL gibi küsuratları. Bunların bu şekilde yapılma sebebi aradaki 10 kuruşluk indirimden çok ürünün genel fiyatı algılanır ve ürün daha ucuz gibi görünür. Ayrıca ürünlerde kullanılan sayıların senkron sayılar olarak kullanıldığı da gözden kaçmamalı. Bu şekilde ürünler daha ucuz gibi algılanır ve insanlara satılır.

5) Ekmek Reyonu Genelde Sonda Olur

Ekmek reyonu genel olarak sonda olur. Bunun bu şekilde yapılma sebeplerinden birisi de insanların ekmek reyonuna gelinceye kadar daha çok ürünü almasını görmek ve satın alma ihtimalini arttırmaktır.

6) Erkekler :) ?



Erkekler alışveriş yaparken genel olarak alacakları bellidir. Yani bir kafa karışıklığı olmadan sadece alacakları ürünlere yönelir ve alacaklarını alarak çıkarlar. Bundan dolayı marketlerde genel olarak erkek ürünleri orta reyonlara konur ki erkekler market içerisinde daha çok gezsin ve daha çok ürün görsün. Bu şekilde de erkeklerin alışveriş yapma ihtimali arttırılmaya çalışılır.

7) Koku

Marketlerde yer alan ekmek fırınlarının esas amacı taze ekmek ve pastalar yapmak olsa da bir amacı da yaydıkları kokuyla insanlarda açlık hissi uyandırarak daha çok ürün almamıza neden olur. Düşünsenize aç karnına markete girdiniz :) Bu kokular yüzünden biraz aç gözlülük yapıp daha çok ürün alırsınız büyük ihtimal.

8) İndirim Kartları

Şu indirim kartlarını da hepiniz iyi bilirsiniz arkadaşlar. Bu kartlar ile marketler bizleri belirli limitlerin üzerine çıkarmayı hedeflerler. Örneğin 50 liralık alışverişe tavuk %5 indirimli gibi. Siz 45 liralık alışveriş yaparsınız ve sırf tavuktan %5 indirim kazanmak için bu alışverişiniz belki de 60-70 TL'yi bulur.

Arkadaşlar elimden geldiğince sizlere marketlerin satışlarını arttırmak için kullandığı bazı yöntemleri paylaşmaya çalıştım. Bunların bir çoğunu siz de gözlemliyorsunuzdur mutlaka. Siz de bu konu hakkında görüşlerinizi yorum formu ile paylaşırsanız çok sevinirim.




0 yorum:

Yorum Gönder