WhatsApp’ın Başarı Hikayesi

Hepimizin şu an akıllı telefonlarda olmazsa olmaz uygulamalarından birisi şüphesiz WhatsApp uygulamasıdır. Sizlere bizler için şu an da vazgeçilmez olan bu uygulamanın başarı hikayesini anlatmak istiyorum. Umarım sıkılmadan zevkle okuyacağınız bir yazı olur.

Brian Acton ve Jan Koum şu an kullanmış olduğumuz WhatsApp uygulamasının kurucuları. Bu ikili daha önce Yahoo'da mühendis olarak çalışmaktaydılar. Koum 2009 yılında kendisine bir İphone telefon aldı ve kullanmaya başladı. İşte o an sektörün uygulamalar üzerine olacağını anladı ve uygulama geliştirmenin şart olduğuna karar verdi.


Daha sonraki süreçte geliştirdikleri WhatsApp uygulamasını kullanan Koum, Acton ve arkadaşları aslında uygulamadan çok  da memnun değildiler. Çünkü WhatsApp sürekli olarak çöküyor ve çeşitli hatalar veriyordu. Bunun üzerine Koum artık farklı bir işe bakacağını ve bu işi bırakacağını söyledi.

Koum başka başvurmaya hazırlanırken onu durduran Acton olmuştur ve kendisine şöyle demiştir:

“Şu an bundan vazgeçersen çok büyük bir salaksın demektir. Kendine birkaç ay daha şans tanı.”

Daha sonra çalışmalara tekrar başlayan ikili uygulamalarını  Iphone’lar için uygulama mağazasına koydu ve  sadece 2 ay sonra Blackberry sürümü piyasaya çıkarıldı.

Whatsapp kısa sürede diğer platformlarda da kullanılmaya başlandı. Raporlar  1 ayda yaklaşık 250 milyon insanın WhatsApp kullandığını göstermeye başladı. Bu süreçten sonra çeşitli yatırımcılar tarafından yatırımlarda almaya başladı.

Facebook Tarafından Satın Alınması

Bir kaç aylık girişim sermayesi para aktarımından sonra, Facebook Şubat 2014’te WhatsApp’i satın aldığını açıkladı. Facebook bu satın alma için 4 milyar $ nakit, 12 milyar $ hisse senedi  ve 3 milyar $ da sınırlandırılmış hisse senedi olarak toplam 19 milyar $ ödedi.

Mark Zuckerberg’in 1 Şubat 2016 tarihli açıklamasına göre WhatsApp, Facebooka’ katıldığında bu yana iki katından daha fazla kullanıcıya ulaştı.

Jan Koum şu anda Whatsapp Ceo’su ve Facebook yönetim kurulu üyeliği görevini yürütüyor. Benim aklıma geldiği gibi sizinde aklınıza gelebilir :) İnsanlar durup dururken nasıl böyle şeyler buluyor diye :) Aslında bunu cevabı da burada işte. WhatsApp yatırımcısı Sequoia Capital, Tumblr’da yayınladığı bir yazısında Koum’un sohbete odaklanmasının nedenini şu şekilde açıklamış.

16 yaşında ABD’ye göç etmiş bir insanın Rusya ve Ukrayna’daki akrabaları ile bağlantıda kalma isteği olarak değerlendirmiştir.

Umarım ilerleyen günlerde bizim içimizden de böyle başarılı uygulamalar çıkar. Siz de uygulama fikirlerinizi yorum formu ile paylaşabilirsiniz :) Kim bilir belki birilerine ilham verirsiniz :)

0 yorum:

Yorum Gönder