Arduino 2 Buton İle Farklı Led Yakmak

Merhaba arkadaşlar. Bu arduino dersimizde 2 farklı buton ile iki farklı led yakacağız. Yani bir nolu butona basınca mavi led yanacak, iki nolu butona BASMAYINCA yeşil led yanacak. Bir nolu butondan parmağımızı çekince mavi buton sönecek. İki nolu butona basınca yeşil led sönecek. Neden böyle farklı diye hemen illa ki aklınıza soru işaretleri gelecektir. Pull Up ve Pull down dirençleri nedeniyle bu şekilde. Eğer butonlarımızı devreye bağlarken direnç kullanmazsak devremiz de kısa devre olur. Kısaca pull down direnci ile Arduino üzerinde bağlantı yaptığımız pin sürekli olarak LOW olur. Butona basına HIGH değerini alır. Pull up direncinde ise butona basılmadığı sürece HIGH değeri olurken butona basılınca LOW değeri oluşmuş olur.

Bu uygulamamızda kullanacağımız malzemeler;

- Arduino Uno

- Breadboard

- Led ve direnç

- Buton

- Bağlantı Kabloları

Devremizi aşağıdaki gibi yapıyoruz.








Devreleri açıkça söylemek gerekirse Fritzing ile yapmakla uğraşamıyorum. Bu şekilde yapıyorum ve resimleri detaylı çekmeye çalışıyorum anlamadığınız yerler olursa sorabilirsiniz. Daha sonra ise kartımıza aşağıdaki kodları yüklüyoruz ve uygulamamız hazır :)

int buton1=9;
int buton2=12;
int led=10;
int led1=11;
int durum=0;
void setup()

{
  pinMode(buton1,INPUT);
  pinMode(led,OUTPUT);
  pinMode(buton2,INPUT);
  pinMode(led1,OUTPUT);
     
}

void loop() {

 durum= digitalRead(buton1);
 if(durum==HIGH)

 {
  digitalWrite(led,HIGH);
 
  }
  else
 
  {
   
     digitalWrite(led,LOW);
    }
durum= digitalRead(buton2);
      if(durum==HIGH)

 {
  digitalWrite(led1,HIGH);
 
  }
  else
 
  {
   
     digitalWrite(led1,LOW);
    }

}
    Yorum Yap

3 yorum:

  1. Devremde iki buton iki led bulunmakta. Butona bastığımda bir ledimin 3 saniye yanmasını sonrasında sönmesini istiyorum. Diğer butona bastığımda da bu işlemi 5 saniye yapmasını istiyorum belirli zaman aralıklarıyla bunu gerçekleştirmem mümkün mü ama bir ledin sönmesini beklemem gerekiyor. Beklemeden yapabileceğim bir durum olabilir mi ? Bununla ilgili yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ledin sönmesini beklemen ortak GND kullanman ile ilgili olabilir diye düşünüyorum maalesef bu konu hakkında net bir fikrim olmadığı için yanlış yönlendirmek istemem

      Sil
  2. ardıuno yardımıyla ilk butona bastığımda iki ledi sırayla yakıp bunu tekrar etmesini ve ikinci butona bastığımda ikisinide söndürmesini istiyorum kodlar hakkında yardım edebilir misin rica etsem

    YanıtlaSil