Donanım ve Yazılım Nedir?

Merhabalar arkadaşlar sizlere bu yazımda 5 ve 6.sınıf bilişim teknolojileri ve yazılım dersi konularından olan donanım ve yazılım konusu ile ilgili bilgiler vereceğim. İlk olarak bilgisayar nedir, bilişim teknolojileri nedir gibi konulara kısaca değinelim.


Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar insanların verdiği görevleri yerine getiren aritmetik ve mantıksal işlemleri yapan makinelerdir. Bilgisayar çeşitlerine göre gruplara ayrılmıştır. Bunlar ;

•Masaüstü bilgisayarlar,
• Dizüstü bilgisayarlar
• Akıllı telefonlar
• Tabletler
• Akıllı tahtalar. Şeklinde gruplandırılabilir. Şu an okullarımızın bir çoğunda akıllı tahta olarak biline etkileşimli tahtalar da birer bilgisayardır.

Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim teknolojileri; bilgisayar ve teknoloji ile ilgili olan hemen hemen her şeye denir. Daha ayrıntılı bir tanım yaparsak; internet ve bilgisayarlar aracılığıyla bir çok bilginin son kullanıcıya ulaştırılmasında çalışan tüm araç ve gereçlere bilişim teknolojileri denebilir.

Donanım Nedir? 

Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi bilgisayar sistemleri ünitesi konularından olan donanım ve yazılım konusunda donanım teriminin anlamı; bilgisayarda elle tutulan gözle görülen parçalardır. Bilgisayarda yer alan donanımlara örnek verecek olursak; Fare, klavye, monitör, kasa, anakart, ram, hard disk, işlemci, hoparlör, projeksiyon, mikrofon, yazıcı gibi bir çok parça donanım parçalarıdır. 

Yazılım Nedir? 

Yazılım nedir sorusunun cevabını ise şu şekilde verelim; bilgisayarda elle tutulamayan fakat gözle görülen programlara denir. Donanın insanın bedeni ise insan ruhu da yazılımdır gibi düşünebilirsiniz. Bilgisayarlarda yer alan bazı yazılımlara örnekler verelim; Paint, Word, Excel, Powerpoint, Mozilla Firefox, Avast gibi bir çok yazılım çeşidi vardır. Ayıca detay bir bilgi olarak scratch, c# gibi programlarla kendi yazılımlarınızı da geliştirebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder