7.Sınıf Small Basic Konu Anlatımı

7.sınıf bilişim teknolojileri ve yazılım dersi kodlama konusunda işlenen konulardan birisi de small basic. Gerek internet ortamında olsun gerekse kendi hazırladığım çeşitli çalışmaları her daim sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. 


Ayrıca kodlama dersi için hazırlanan scratch ile ilgili içeriklere de bakarak öğrencilerinize kodlama dersi verebilirsiniz. Small basic programı ile ilgili temel bilgileri verdikten sonra aşağıda yer alan sunumları indirerek ders anlatımı yapabilirsiniz.

Sunumlarda kullanılan görseller EBA içerisinde yayınlanan görsellerden derlenmiştir. Ayrıca site içerisinde yine small basic örnekleri ile de çalışmalar yapabilirsiniz.

Small Basic, Microsoft tarafından geliştirilmiş, ücretsiz bir programdır. Programlamaya yeni başlayanlar için basit,anlaşılır ve eğlenceli bir programlama dilidir.
Small Basic Ders Notları-Konu Anlarımı

1) Small Basic Kurulum

Small basic programını ilk olarak bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor. Aslında kurulum yapmadan online editör ile de çalışma yapabilirsiniz. https://smallbasic-publicwebsite.azurewebsites.net/ adresine giderek kurulum dosyasını indirebilir ya da online editörü tercih edebilirsiniz.


Small Basic programını bilgisayarımıza kurduktan sonra ise karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.


2) Small Basic Temel Komutlar Listesi : 


TextWindow : Small Basic programında ekrana yazı yazmak, mesaj vermek, yazının rengini, arka planını değiştirmek gibi işlemleri yapmak için kullanılan komuttur.

WriteLine : TextWindow komutunun bir özelliğidir. Yazı ekranına bir satır metin yazmak için kullanılır. Metin ekrana yazıldıktan sonra imleç bir satır alta geçer. TextWindow.WriteLine (“Merhaba Dünya”)

Write : TextWindow komutunun bir özelliğidir. Yazı ekranına bir satır metin yazmak için kullanılır. Metin ekrana yazıldıktan sonra imleç bir satır alta geçmeden yazının yanında bekler. TextWindow.write (“Merhaba Dünya”)

Backgroundcolor:Textwindow ekranına yazılacak yazının arka plan rengini değiştirir. textwindow.backgroundcolor=”red”

Foregroundcolor: Textwindow ekranına yazılacak yazının rengini değiştirir. textwindow.foregroundcolor=”yellow”

Read: Textwindow ekranında kullanıcıya bir metin-yazı girmesini sağlar. Girilen yazı-metin ekrandan okunup değişkene aktarılabilir.

Örnek : Textwindow.Write(“Adınızı giriniz: “) isim= Textwindow.Read() Readnumber: Textwindow ekranında kullanıcıya bir sayı girmesini sağlar. Girilen sayı ekrandan okunup değişkene aktarılabilir.

Örnek : Textwindow.Write(“Lütfen yaşınızı giriniz = “) yas= TextWindow.ReadNumber()

İşletim Sistemi : Bir bilgisayardaki en temel ve önemli yazılım işletim sistemidir. Bir işletim sistemi olmayan bilgisayara başka program yükleyemezsin.

İşletim Sistemine Örnek : Microsoft Windows, Linux, Unix, Android, IOS, Mac OS, Symbian. 

Yazılım Hataları : Yazılımlarda 2 tür hata ile karşılaşabiliriz; kodlama hataları ve mantık hataları. 

Mantık hatalarında program çalışır ancak kodlama hatalarında program hata vererek çalışmayı durdurur.

Hatalı Kod örneği : Textwindo.write(“selam”)  Yazım hatası yapılmıştır. Doğru yazım : Textwindow.write(“selam”)

Small basic çalışma soruları ve small basic konu anlatım kağıdını da indirebilirsiniz.

7.sınıf small basic konu anlatım sunularını da bu sayfadan indirebilirsiniz. MEB tarafından EBA içerisinde paylaşılan içeriklerden hazırlanan sunular ile dersleriniz işleyebilirsiniz. Ayrıca bilisimciruh.com/2020/10/7-sinif-small-basic-ornekleri adresinden derslerinizde kullanacağınız small basic örnekleri ile ilgili çalışmalara bakabilirsiniz.
    Yorum Yap

1 yorum:

  1. small basic ve scratch öğrenin. sonra visual basic'e geçin en iyisi o.

    YanıtlaSil