Planlı Eskitme Nedir ? Cihazlar Neden Çabuk Bozuluyor?

Merhabalar arkadaşlar sizlere bu yazımda planlı eskitme nedir, cihazlarımız neden çabuk bozuluyor bunların sebepleri nedir gibi konularda bilgiler vermeye çalışacağım. Yazıyı kesinlikle öğrencilerinizle de paylaşmanızda büyük fayda görüyorum çünkü gerçekten önemli bir konu :)

Bizim Bir Dolap Var 30 Senelik Taş Gibi...

Ninelerimiz, dedelerimizden çok duyarız bu cümleyi arkadaşlar. Mutlaka etrafında bu cümlenin benzerini duyanlar olmuştur. Ya bizim bir dolap vardı işte bilmem ne marka 30 yıldır taş gibi dayandı başka bir dolap aldık 3 yılda çöp oldu. Teknoloji ilerledikçe ortaya çıkan ürünlerin aslında daha sağlam olması gerekir değil mi ama öyle değil durum. Özellikle teknoloji şirketleri sistemlerini planlı eskitme dedikleri bir sistem üzerine oturtmuşlardır ve bu şekilde ürünlerin belirli bir süre içerisinde kendiliğinden bozulmalarını sağlamaktadırlar. Bundan dolayı artık ürünler bırakın 5-10 yılı 2-3 yıl gibi kısa süreler içerisinde çeşitli arızalar veriyor.

117 Yıldır Yanıyorum :) 

1901’den beri bir ampulun yandığını ve kesinlikle bozulmadığını söylesem ne düşünürsünüz :) Adamlar ne ampul yapmışlar beee :) Evet arkadaşlar yanlış duymadınız 117 yıl önce yani planlı eskitmenin olmadığı dönemlerde kısaca 1.Dünya Savaşı öncesinde planlı eskitme yöntemi henüz geliştirilmemişti ve üretilen ürünlerde oldukça kaliteli ve sağlam oluyordu. 117 yıldır yanan ampulu 1895 yılında üreten “Shelby Elektrik” fabrikası kapanmıştır bu arada sahibi de vefat etmiştir. Şu an 2-3 güne bir bozulan ampulleri düşününce insanın sinirleri bozuluyor.



 Ampulun yanmasını canlı izlemek için Tıklayın

Özellikle teknoloji şirketleri insanların ceplerindeki paraları almak için çeşitli teknik ve taktikleri zaten kullanıyorlar. Gerek reklamlarla, ürün tanıtımları ile. Ama şirketlerin ürünlerini satarlarken aslında en fazla tercih ettikleri yöntem planlı eskitmedir. Yazının devamında daha detaylı bilgiler vereceğim.

Telefonlar Kaç Yılda Bozulur ? Garanti Süreleri Neden 2 Yıl

Evet arkadaşlar telefonlar neden kısa sürede bozulur ya da diğer ürünler ? Telefon üzerinden gidelim malum artık çok sık değiştirilen bir ürün haline geldi. Şimdi örnek vererek gidelim :) Özellikle genç arkadaşlar kendi ellerinde olan telefonlarının yeni bir modeli çıktığı zaman, telefonlarının yavaşladığını mutlaka hissetmişlerdir. Hatta akıllarına " Ya bu telefon da eskidi yenisi alayım" gibi düşüncelerde mutlaka geliyordur. Bu hissetmeler aslında planlı eskitme denilen bir uygulamadır. Bu uygulama ile ürünler kısa sürelerde bozulurlar ve sizler de yenisini almak zorunda kalırsınız.

Bir çok telefonun garanti süresi de 2 yıldır. Bunun 2 yıl olmasının sebebi de aslında budur. Telefonunuzun arkasında bir sayaç olduğunu düşünün. Bu sayaç telefonunuzu açtığınız ilk günden itibaren çalışır ve kendine verilen kod, program sayesinde belirli bir süre sonra artık bozulur. Siz de teknik servisi ararsınız ve telefonun bozulduğunu ne kadara sorunun düzeleceğini sorarsınız. Teknik servis işçilik ve malzeme parasıyla sizden telefonun yarısı kadar ücret ister siz de o kadar parayı ona vermek yerine gider yeni bir telefon alırsınız :( Sonuç olarak maalesef planlı eskitme olarak adlandırılan uygulamanın içerisinde kendinizi bulursunuz.



Neden Neden ???

Teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde firmalar her ürününü sağlam yaparak insanlarda ilk olarak güven sağladılar. Daha sonra arz talep de düşmeler meydana gelince ortaya bu sistemi atarak ürünlerin belirli bir zamandan sonra bozulmalarını sağlayarak gelir elde etmeye devam ettiler. Kendilerince hem kendi devamlılıklarını sağladılar hem de işsizliğin önüne geçtiler. Tabii yaptıkları ne kadar doğru burası da tartışılır. Eğer bu şekilde bir uygulama yapmasalar neler olurdu açıkçası tahmin etmek zor.

Benim Bilgisayarımda Eskidi Mi ???

2009 yılında aldığım bir bilgisayarım var arkadaşlar. Bilgisayarda yaptığım tek şey internete girmek office programlarını kullanmak ve ufak tefek ders materyalleri hazırlamak. Kısaca 2009 yılından beri aynı programları kullanıyorum ama bilgisayarımın eski performansı asla yok. Eminim sizinde başınıza gelmiştir.

Bir kaç kere aldığım yedeği yüklediğim zaman bilgisayarım eski performansına kavuşurdu ama artık o yedek işe yaramıyor 0 dan pardus, windows kurulumları yaptım maalesef yine işe yaramadı. Bilgisayarım  o kadar yavaş ki bunu anlatamam :) Kısaca ben de siz de şu an dünyanın her yerindeki insanlar planlı eskitme denilen sistemin içerisindeyiz maalesef.

Sizlere elimden geldiğince bilgiler vermeye çalıştım umarım yazıyı sıkılmadan okumuşsunuzdur. Ayrıca bu konu ile ilgili detaylı bilgilere de buradan bakabilirsiniz. Yazı hakkında yorumlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.
    Yorum Yap

1 yorum: