6.Sınıf Bilişim Teknolojileri 6.Ünite Dijital Dünyanın Suçluları Konu Anlatımı (Bilişim Suçları)

Merhabalar sevgili arkadaşlar sizlerle bu dersimizde 6.sınıf bilişim teknolojileri dersinin 6.ünitesi olan dijital dünyanın suçluları konusunu işleyeceğiz. Diğer adıyla bilişim suçları konusunun ilk olarak kazanımlarına hep birlikte bakalım.

6.Sınıf Bilişim Suçları Konu Kazanımları


6.2.1.6. Bilişim suçlarının neler olduğunu tanımlayarak ilgili kanunları özetler. 
6.2.1.7. Bilişim suçlarına karşı alınabilecek önlemler ve stratejiler geliştirir. İnternet Bilgi İhbar Merkezi hakkında bilgi verilir.


1) Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim teknolojileri kullanarak insanlara yada kurumlara maddi ve manevi zarar vermek bilişim suçudur. Örnek vermek gerekirse internet üzerinden bankaları hacklemek bilişim suçu kapsamında değerlendirilebilir. İsterseniz bilişim suçları ile ilgili diğer bir kaç örneğe daha bakalım.

Bilişim Suçları Nelerdir?

1) İnsanların kullandıkları bilgisayar sistemlerine onlardan izinsiz girmek bilişim suçlarına örnek olarak verilebilir.

2) Bilişim sistemleri içerisinde yer alan verileri çalma, değiştirme, sahibinden izinsiz farklı platformlarda paylaşma bilişim suçları kapsamında değerlendirilir.

3) Kanunla korunan yazılımları izin almadan ve ücretsiz bir şekilde kullanmak bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir.

4) Yasa dışı yayınlar yapmak.

5) İnternet üzerinden insanları dolandırmak.

6) Bilişim yoluyla hakaret ve şantaj da bilişim suçları kapsamına girmektedir.

7) Kredi kartı dolandırıcılığı


8) Başkaları adına sosyal medyada sahte hesapların açılması.

Kısaca internet, bilgisayar, telefon vb. teknolojik aletler kullanarak işlenen suçlara bilişim suçları diyebiliriz. Peki bilişim suçları ya da bilişim suçluları ile karşılaşırsak ne yapmalıyız gelin buna bakalım.

Bilişim Suçlarına Maruz Kalırsak Ne Yapmalıyız?


Özellikle zararlı içerik sunan web sayfalarını şikâyet etmeliyiz. Bu tarz siteleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İnternet İhbar Merkezi'ne şikayet edebiliriz. ihbarweb.org.tr adresinden zararlı içerik sunan web sitelerini şikayet edebilirsiniz.

Kendisini polis olarak tanıtarak arayan, telefon numaranızın bir suça karıştığını belirten ve bu konuda kendilerine yardım etmeniz için telefonu kapatmamanızı ve iletişim bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen biri varsa bu kişi kesinlikle dolandırıcıdır ve sizi kandırmaya çalışıyordur. 


Çünkü polisler bu şekilde arayıp size bilgi vermezler. Lütfen bu tarz aramalarda hemen telefonu kapatıp 155 i arayıp gerçek polislere ulaşarak ilgili numarayı şikayet ediniz.

İndirim kuponu kazandınız yazan mesaj aldıysan, kuponu almak için bir bağlantıyı açman gerekiyor şeklinde gördüğünüz bağlantılarda yine zararlı bağlantılardır. Eğer bu tarz bağlantılara tıklar ve bilgisayarına ya da telefonuna herhangi bir program indirirsen yüksek ihtimalle cihazına virüs girmiştir ve dolandırılmak üzeresindir. Lütfen bu tarz bağlantılara tıklamayın hatta bu tarz içerikleri şikayet edin.

2)Siber Aklımı Seveyim Afişi


Evet arkadaşlar 6.sınıf bilişim suçları konu anlatımı bu kadardı. lütfen konu anlatımı sonunda yer alan bilişim suçları testini de çözelim. Anlamadığınız yerleri yorum formu ile sorabilirsiniz.


Dijital Dünyanın Suçluları (Bilişim Suçları) Testi
    Yorum Yap

1 yorum: