5.Sınıf Bilişim Teknolojileri 8.Ünite Bilgi Bağları Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Sizlere bu yazımda 5.sınıf bilişim teknolojileri 8.ünitesi olan bilgi bağları ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

Bilgi Bağları Konu Anlatımı

Bilgi bağları konusu içerisinde yer alan ünite başlıklara ve kazanımlara bakarak isterseniz başlayalım.

Bilgi Bağları Kazanımları

5.3.1. Bilgisayar Ağları
5.3.1.1. Bilginin ağlar arasındaki yolculuğunu keşfeder.
5.3.1.2. Bilgisayar ağlarına ilişkin temel kavramları ve bilgisayar ağ türlerini açıklar. LAN, WAN, WLAN ve bulut gibi kavramlar üzerinde durularak ağlar özelliklerine göre karşılaştırılır.
5.3.1.3. Bilgisayar ağlarında kullanılan bağlanma teknolojilerini listeler. Modem, kablosuz ağ gibi farklı teknolojiler ağ türleriyle ilişkilendirilerek açıklanır.

Bilgi bağları konusu için aslında bilgisayar ağları konusu dersek yanlış bir şey söylemeyiz. Bilgisayar bağları konusu 5.sınıf bilişim konuları içerisinde çok önemli bir yerdedir.

Bilgisayar Ağı Nedir?

İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya “Bilgisayar Ağı” denir.

Bilgisayar Ağı Nedir?


Bilgisayar ağı sayesinde bir diğer bilgisayar kolay bir şekilde bağlanabiliriz. Yazının ilerleyen bölümlerinde bilgisayar ağının bizler için ne kadar önemli olduğunu göreceğiz arkadaşlar.

Bilgisayar Ağları Nerelerde Kullanılır?

Belki de bu ünitenin en önemli başlıklarından birisidir diyebiliriz. Bilgisayar ağlarının kullanım alanları çok fazladır. Gelin hep birlikte en fazla kullanıldığı yerlere bakalım.

  • Okul
  • Hastane
  • Bankalar
  • Kütüphaneler
  • Kafeler
gibi bir çok alanla bilgisayar ağları kullanılır. Peki bilgisayar ağları neden kullanılır? Gelin şimdi buna bakalım.

nerelerde kullanılır


Bilgisayar Ağları Neden Kullanılır?

Bilgisayar ağları neden kullanılır gelin şimdi madde madde bunlara bakalım.

1) Dosya Paylaşımı

Buna şu şekilde bir örnek verirsek daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum arkadaşlar. Örneğin; okulumuzun öğretmenler odasında yer alan bir bilgisayara derste kullanılacak olan sunumlar yüklenir.

Daha sonra ders işlenecek sınıflardaki akıllı tahtalardan öğretmenler odasında yer alan bilgisayara ulaşarak o sunum kolay bir şekilde açılabilir.

Kısaca bilgisayar ağı sayesinde bilgisayarlar arasında dosya (resim, video, müzik vb.) paylaşımı yapabiliriz. Bu şekilde hem zamandan kazanç sağlarız hem de sürekli usb bellek ya da farklı bir şeyler ile taşıma işlemi yapma gibi durumlar ile karşılaşmayız.

2) Çevre Birimlerin Paylaşımı

Belki de bilgisayar ağlarının en önemli faydalarından birisi bu diyebiliriz. Çevre birimlerini kolay bir şekilde paylaşabiliriz. Peki çevre birimi derken neyi kastediyoruz ? Örnek vermek gerekirse; okulumuzda öğretmenler odasında bir tane yazıcı olsun. 4 tane de bilgisayar olsun.

Bilgisayar ağı sayesinde bir tek yazıcıyı 4 tane bilgisayar ile kontrol edebiliriz. Eğer bilgisayar ağları olmasaydı 4 bilgisayar için 4 tane yazıcı almamız gerekecekti.

3) Uygulama Paylaşımı

Uygulama paylaşımı ile karşılıklı bir çok uygulamayı kontrol edebiliriz. Örnek vermek gerekirse online yani internet üzerinden oynadığınız oyunlar da bilgisayar ağlarının kullanıldığı alanlardan birisidir.

NOT: İnternet en büyük bilgisayar ağıdır. Şöyle düşünebilirsiniz, dünyadaki tüm bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla oluşana ağa internet diyebiliriz.


4) İletişim Kurmak

Birbirinden uzak şehirlerde bulunan insanların birbiriyle yazılı ve görüntülü bir şekilde iletişim kurmasını da yine bilgisayar ağları sağlar.

Evet bilgisayar ağları ile ilgili bir çok kavramı  öğrendikten sonra ağ türleri ile devam edelim.

Ağ Türleri Nelerdir?

Şimdi sizlerle bilgisayar ağlarının türleri ve büyüklükleri ile ilgili kavramlara bakacağız arkadaşlar. 


1) Yerel Alan Ağı (LAN)

Yerel alan ağı; Birbirine yakın mesafedeki; aynı binada veya aynı oda içerisinde bulunan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulan ağlardır. Örnek vermek gerekirse okullarda kullanılan akıllı tahtalardaki ağ türü yerel alan ağıdır.

Yerel alan ağı kısaca LAN şeklinde de yazılır.

2) Metropol Alan Ağı (MAN)

Metropol alan ağı; bir şehir ya da geniş bir mekanda bulunan yerel alan ağlarının birbiriyle bağlanması sonucu ortaya çıkan alan ağına verilen isimdir.

Kısaca MAN olarak da bilinir.

3) Geniş Alan Ağı (WAN)

Birbirine çok uzak mesafe de bulunan ağların da ya da bilgisayarların birbirine bağlanması ile oluşan ağ türüne verilen isimdir.

Ağ Bileşenleri Sepeti

Evet arkadaşlar yukarıda yer alan kısımlarda bilgisayar ağı nedir, bilgisayar ağları nerelerde ve neden kullanılır ve ağ türleri ile ilgili bilgiler verdik. Şimdi ise ağ bileşenlerine bakalım. Kısaca bir bilgisayar ağı oluşturmak için nelere ihtiyaç duyuyoruz buna bakalım.

Bilgisayar Ağı Oluşturmak İçin Gerekli Malzemeler

  • Modem
  • Ağ Kartı
  • Ağ Kablosu
  • İnternet
Evet arkadaşlar 5.sınıf bilişim teknolojileri 8.ünitesi bilgi bağları konu anlatımı bu kadardı. Aşağıda yer alan resimlere tıklayarak konu ile ilgili testleri çözebilirsiniz.

    Yorum Yap

1 yorum: