5.Sınıf Bilişim Teknolojileri 1.Ünite Bilişim İle Tanışıyorum Konu Anlatımı

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Sizlerle bu içeriğimiz de 5.sınıf bilişim teknolojileri 1.ünitesi olan bilişim ile tanışıyorum konusunu işleyeceğiz. Burada yapılacak konu anlatımı bilişim teknolojileri klavuz kitabı içerisinde anlatılan konulara %100 uygun olarak hazırlanmaktadır. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz :)

Hazırsanız başlayalım :)


Konu içeriğimiz nedir ilk olarak buna bakalım :)

5.1.1. Bilişim Teknolojilerinin Günlük Yaşamdaki Önemi 
5.1.1.1. Bilişim teknolojilerine ilişkin temel kavramları tanımlar. Teknoloji, bilişim ve bilişim teknolojileri kavramlarından bahsedilir.
5.1.1.2. Geçmişten günümüze bilgi ve iletişim teknolojilerindeki değişimi fark eder. Bilişim teknolojilerinin gelişimine katkı sağlayan bilim insanlarını tanır.
5.1.1.3. Bilişim teknolojilerini günlük yaşamdaki kullanım amaçlarına göre sınıflandırır.
5.1.1.4. Bilişim teknolojilerinin günlük yaşamdaki önemini tartışır.
5.1.1.5. Farklı bilişim teknolojilerinin olumlu ve olumsuz yönlerini tartışır. Bilişim teknolojilerinin eğitimde, mühendislikte, iletişimde, banka vb. alanlardaki katkıları ele alınır. Teknoloji sayesinde hayatın kolaylaştığı ancak sanal dolandırıcılık gibi durumlarda teknolojinin olumsuz etkilerinin olabileceği ifade edilir.
5.1.1.6. Bilişim teknolojilerini kullanmanın beden ve ruh sağlığı üzerindeki etkilerini ve olası belirtilerini açıklar. Ergonomi ilkeleri, İnternet, teknoloji ve oyun bağımlılığı üzerinde durulur. Hatalı kullanıma bağlı boyun kaslarında ağrı ve tutulma, gözlerde yorulma, duruş bozuklukları meydana gelebileceği açıklanır.

İlk olarak bilgi nedir iletişim nedir isterseniz bunun tanımına bakalım arkadaşlar.

Bilgi Nedir?

Bir konu ya da iş konusunda öğrenilen ya da öğretilen şeylerdir. İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünüdür şeklinde tanımlanmaktadır.

İletişim nedir ?

Duygu, düşünce ya da bilgilerin; ses, yazı ya da sembollerle paylaşılmasıdır. Araç kullanarak ya da kullanmadan yapılabilecek bir bilgi alışverişidir.” şeklinde tanımlanmaktadır.

Teknoloji nedir ?

İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği veya uygulamaya koyduğu her türlü faydalı, faydasız veya zararlı alet ve araçlardır.

Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan her türlü teknolojiye denir. Örnek vermek gerekirse bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, televizyonlar bunlar bilişim teknolojilerine örnek olarak verilebilir.

Bilişim Teknolojileri Nedir


Donanım Nedir?

Donanım bilgisayarın elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz fiziksel parçalarına verilen isimdir. Örnek vermek gerekirse;
  1. Ekran
  2. Mouse
  3. Klavye
  4. Sabit Disk
  5. Mikrofon
  6. Yazıcı
  7. Tarayıcı
gibi parçalara biz donanım ismini veriyoruz. Yani bilgisayar parçalarına kısaca donanım ismini verebiliriz.

Donanım Nedir

Yazılım Nedir?

Kullanıcının bilgisayarda istediği işlemleri yaptırmasını sağlayan programlara denir. Kısaca bilgisayarda gözle gördüğümüz ama elle tutamadığımız programlara yazılım ismi verilir. Peki bilgisayarlarda en çok kullanılan yazılımlar nelerdir diye bakacak olursak hemen bir kaç örnek verelim arkadaşlar.

Bilgisayarlarda en çok kullanılan yazılımlar;
  1. Antivirüs programları
  2. Paint (Resim Çizme Programı)
  3. Web Tarayıcıları ( Web Browser)
  4. Media Oynatıcılar
  5. Yazı Yazma Programları
gibi programlar bilgisayarlarda en çok kullanılan yazılımlara örnek olarak verilebilir. Tabii ki sizler bu listeyi daha da uzatabilirsiniz. Ben aklıma gelenleri yazdım :)

Yazılım Nedir

Arayüz Nedir?

Elektronik cihazlardaki yazılımların kontrolü amacıyla kullanılan ortak yüzeylere verilen isimdir. Arayüzler genellikle birbirinden farklı olarak tasarlanır. A programı ile B programının arayüzü birbirinden farklı olacaktır.

Arayüz Nedir


Etkileşim Nedir?

Teknolojik araçların arayüzleri aracılığıyla bizimle kurdukları iletişimdir.

Evet şimdi aşağıda güzel bir soru var soruyu okuyalım ve nasıl bir cevap vereceğimizi düşünelim :)

“İnsanlar uzaktaki kişilerle hangi yöntemlerle iletişim kurarlar?”
Etkileşim Nedir


İnternet Nedir? 

Diğer bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuş ve farklı noktalar arasında elektronik veri alışverişine olanak sağlayan dünyaca yaygın ağ sistemidir. Dünyanın en büyük ağına kısaca internet diyebiliriz.

İnternet Nedir

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar ile ilgili detaylara geçmeden önce ilk olarak bunu liste şeklinde sizlere verirsem daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Bilişim teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlar şu şekilde;

  1. Eğitim >> akıllı tahta, projeksiyon cihazı, fotokopi makinesi vb
  2. Sağlık  >> E-Randevu, E-Reçete, MR, röntgen vb
  3. Ulaşım  >> GPS, navigasyon, radar, mobese vb.
  4. Güvenlik  >> kameralar, alarm sistemleri, X-Ray vb
  5. Bankacılık  >> ATM, pos cihazı, kredi kartı, online ve mobil bankacılık, para sayma makineleri 
  6. Alışveriş
Yukarıda verilen maddeleri arttırabilirsiniz de ama çok kullanılan alanlar bunlar olduğu için bunları yazmak yeterlidir diye düşünüyorum.

Bilişim Teknolojilerinin Sağladığı Yararlar Nedir?

  1. Hayatı Kolaylaştırır
  2. Maliyeti Azaltır
  3. Hayatı Hızlandırır
  4. Verimliliği Artırır
  5. Güvenirliği Artırır

Bilişim Teknolojileri ve Sağlık - Ergonomi Nedir?

Bilişim teknolojileri ve sağlık konumuz çok önemli konulardan birisidir arkadaşlar. Özellikle artan tablet, bilgisayar, akıllı telefon kullanımından sonra bu cihazları kullanırken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Peki neler yapmamız lazım bakalım. İlk olarak ergonomi kavramı ile başlayalım.

Ergonomi Nedir?

Fiziksel çevrenin, insanın kullandığı bir makine ya da araç için en uygun hale getirilmesidir. Yani tanımdan da anlaşılacağı üzere özellikle bilgisayar kullanırken çevremizin nasıl olması gerektiği ile ilgili bir tanımdır diyebiliriz arkadaşlar.

Bilgisayar Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


  • Ekran göz hizasında olmalıdır
  • Ekrana yakında bakmamalıyız
  • Ekran ile gözlerimiz arası 50-70 cm arası olmalıdır
  • Dik oturmalı ve kollarımız dirsekten 90 derece kırık olmalıdır
  • Bilekler klavye kullanırken desteklenmelidir
  • Ayaklarımız mutlaka yer ile temas etmeli eğer ayaklarımız sandalyeye oturduğumuz zaman havada kalıyorsa mutlaka altına bir şeyler konulmalı
  • Ayarlanabilir sandalye kullanmalıyız. Yani sandalyemiz yüksek ise ya da düşük seviyede ise bunun seviyesini istediğimiz gibi ayarlaya bilmeliyiz.

Peki tüm bu uyarılar rağmen bilgisayar bağımlısı olursak nasıl sonuçlarla karşılaşabiliriz gelin son olarak da bunlara bakalım :) Eğer bilgisayar bağımlısı olursak;

  • Gözlerimizde bozukluk meydana gelebilir
  • Derslerde başarısız olabiliriz
  • Dikkat eksikliği yaşayabiliriz
  • Tembellik ve obezite gibi durumlarla karşılaşabiliriz
  • Çevreden uzaklaşabilir ve asosyal bir insan olabiliriz.
Evet sevgili arkadaşlar bu içeriğimiz de 5.sınıf 1.ünitesi olan bilişim ile tanışıyorum konu anlatımını yaptık. Bu sayfada yer alan içerik tamamen 1.üniteyi kapsamaktadır. Kısaca herhangi başka bir şeye bakmanız gerek yok :)

Evet konumuzu işledikten sonra ise bilişim ile tanışıyorum bulmacasını çözelim. Bulmacayı çözerken yan tarafta yer alan kelimeleri bulup seçiyoruz ve seçilen kelimeler yeşil oluyor :) Hadi bulmacayı çözmeye :)

NOT: Bu arada aşağıda verilen bulmaca oyunu ilk sayfayı yüklediğiniz de açılmaz ise sayfayı klavyeden F5 tuşu ile yeniler yani yeniden yüklerseniz bulmaca oyunu sorunsuz bir şekilde açılacaktır :)
    Yorum Yap

2 yorum:

  1. açayyip beğendim yarın sınavım var ve bu site sayesinde sınavdan yüksek not almayı umuyorum.SONDAKİ BULMACA ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil