Mbot Klavye İle Nasıl Kontrol Edilir?

Merhaba sevgili öğrencilerim ve değerli zümrelerim. Sizlere bu yazımda mbot ile basit bir proje nasıl yapılır bunu anlatacağım.

Mbot bildiğiniz gibi makeblock programı ile kontrol ediliyor. Makeblock programı ise öğrencilerimizle algoritma ve kodlama derslerinde işlediğimiz scratch ile neredeyse birebir aynı. Sizlere tavsiyem mbot projeleri yapmadan önce kesinlikle ilk olarak öğrencilerinize scratch ya da mblock programı ile ilgili bilgiler verip çeşitli projeler yaptırmanız yönünde.

Mblock Programını Kuralım

İlk olarak arkadaşlar bilgisayarımıza mblock isimli programı kurmamız gerekiyor. Programı indirmek için http://www.mblock.cc/software/mblock/mblock3 tıklayabilirsiniz. Programı kurduktan sonra arkadaşlar aşağıdaki gibi bir ara yüz ile karşılaşacaksınız. Programın ara yüzü scratch programı ile neredeyse aynı.


Mbot'u Klavye İle Kontrol Etme

Çeşitli scratch projelerinde klavye ile kedimizi ya da herhangi bir karakteri nasıl kontrol ediyorsak aynı mantık çerçevesi içerisinde mbot robotumuzu kontrol edeceğiz.

Yukarıda görmüş olduğunuz kod bloglarını aynı scratch ya da code.org sitesinde yaptığımız gibi sürükle bırak yapacağız arkadaşlar. Şimdi aşağıda sizlere verdiğim kod bloglarını ayrıntılı bir şekilde inceleyin. Aslında scratch ile kodlama derslerinde yaptığımız kurduğumuz mantığın aynısı olduğunu göreceksiniz :)


Yukarıda yer alan kod bloglarını mbot robotumuza yüklüyoruz. Yukarı ok tuşuna basıldığında ileri git hızı 255 yap komutu aslında bizim scratch programından tanıdığımız 10 adım git komutu ile aynı :) Aşağı ok tuşuna basılınca geri git 255 komutu ise -10 adım komutu ile aynı :) Kısaca yukarı ok tuşuna basınca araç ileri, aşağı ok tuşuna basınca araç geri gidiyor.

Burada sizlerden dikkat etmenizi istediğim tek kod blogu ANY TUŞU BIRAKILINCA ileri git hızı 0 yap kodu. Bu kod blogu arkadaşlar aslında bizim el frenimiz. Örnek vermek gerekirse yukarı ok tuşuna basılınca aracımızı ileri gitmeye başlar. Eğer yukarıda yer alan ANY kod blogunu kullanmazsak parmağımızı yukarı tuşundan çeksek bile araç durmaz. ANY demek aslında tuşa basılmıyorsa anlamı katıyor. Kısaca ANY kod blogunun anlamı " HERHANGİ BİR TUŞ BIRAKILINCA" ileri git hızı 0 yap yani dur. Bu şekilde parmağımızı herhangi bir tuştan çekince aracımız da hemen durmuş oluyor :)


Yukarıda yer alan kod blogu ile aracın hızında ve yönünde değişiklikler yapabiliriz. Yukarıda yer alan örnekte 255 i kullandık. Baktık ki aracımızı çok hızlı gidiyor, o zaman 100 ya da 50 yi kullanmamız gerekecektir. Eğer -50, -100 gibi olan komutları kullanacak olursa aracımızı ters yönde gidecektir. Scratch programında 10 adım git -10 adım git komutlarını hatırlayın :)

İlk mbot projemiz bu şekilde. İlerleyen günlerde sizlerle daha çok scratch ve mbot projeleri paylaşmaya devam edeceğim. Gelişmeleri takip etmek istiyorsanız mutlaka facebook sayfamızı da takip etmenizi öneririm :)

0 yorum:

Yorum Gönder