Mblock ve Hc-Sr04 Mesafe Sensörü Nasıl Kullanılır?

Merhaba arkadaşlar. Sizlere bu kodlama dersimizde mblock ile hc-sr04 mesafe sensörü nasıl kullanılır bundan bahsedeceğim ve küçük bir uygulama yapacağız.

Hcsr-04 mesafe sensörü 4 pinden oluşan bir sensördür arkadaşlar. Üzerinde VCC, GND, ECHO ve TRİG isimli pinler yer almaktadır. Bunlardan Vcc sensörümüze +5V luk enerji verirken Gnd toprak yani - olan pindir. Trig pini ise sensörümüzden çıkan sinyalin gönderildiği pindir. Echo pini ise okuma yani trigden çıkan sinyali tekrar okuyan pindir.


Kısaca arkadaşlar mesafe sensörü çalışırken trig pininden bir sinyal çıkar ve bir engele çarpıp geri döndüğü zaman echo pini tarafından tekrar okunur.

Hc-Sr04 Mesafe Sensörü Nasıl Kullanılır?

Aşağıda yer alan videoda da gösterdiğim gibi arkadaşlar Arduino üzerinde yer alan 5V luk kısım sensörümüz üzerinde yer alan VCC kısmına bağlanır. Arduino üzerinde yer alan GND ise sensör üzerindeki Gnd kısmına bağlanır. 

Sensörümüzün trig pinini arduino üzerindeki 13 nolu pine bağlıyoruz arkadaşlar. Echo pini ise arduino üzerindeki 12 nolu pine bağlanacak. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra arkadaşlar aşağıda yer alan kodlarımızı arduino kartımıza yükleyelim.


Şimdi gelin yukarıda yer alan kodlar ne işe yarar ona bakalım. İlk olarak Arduino Programı zaten bizim kartımızı çalıştıran temel kod onu biliyoruz :) Sürekli tekrarla komutu ise bizim çalışmamızın sürekli olarak yapılmasını sağlayan kod. İlk olarak uzaklik isimli bir değişken oluşturduk ve o değişkene mesafe sensörünün okuduğu değeri ultrasonik 13 tetik ğini 12 okuma pini ile atamış olduk. Kısaca sensörün okuduğu değer uzaklik isimli değişkene atanmış oldu. Daha sonra bu uzaklik isimli değişkeni de arkadaşlar 1 saniye aralıklarla seri porta yazdırmış olduk.

Elimden geldiğince dilimin döndüğü kadar arduino, mblock ve mesafe sensörü nasıl kullanılır anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Umarım hem sizin için hem de öğrencileriniz için faydalı bir yazı olmuştur. Ayrıca aşağıda yer alan videoyu da izleyerek kafanızda yer alan soru işaretlerini de giderebilirsiniz. Anlamadığınız yerleri de hiç çekinmeden sorabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder