Klavyemizde Bilmemiz Gereken Gizli Özellikler :)

Merhabalar arkadaşlar. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersimizde öğrencilerimize klavye tuşları ile ilgili konuları anlatırken onlara daha farklı tuşların da ne işe yaradığından bahsetmiştim. Öğrenciler dersi dinlerken bu tuşların gizli özellikler olduklarını söylediler ve çok şaşırdılar ben de siz değerli zümrelerim ve sitemizi takip eden öğrencilerim için bu klavye tuşlarını burada paylaşmak istedim. Eminim bir çoğumuz zaten bu tuşların ne işe yaradığını biliyordur derste kesinlikle son olarak öğrencilerinize göstermenizde büyük fayda var.




İşte Klavyemizin Gizli Özellikleri :)

1) Ekrana yakınlaşmak için klavye tuşları üzerinde yer alan Windows tuşu ile beraber + ve - tuşları ile büyüteci aktif hale getirebilirsiniz. Özellikle ekranda bir şeyler okurken gözlerimizin yorulmaması için çok iyi bir özellik ve kesinlikle bilinmesi gerekiyor. Bu özelliği klavyemizin CTRL tuşu basılı tutarak ve mouse üzerindeki tekerleği ileri geri kaydırarak ta kullanabilirsiniz. Okulda ya da etrafınızda görme problemi yaşayan tanıdıklarınız varsa bu özellik emin olun çok işinize yarar :)

2) Klavye üzerinden Alt Shift ve PrtSc tuşlarına beraber basarak bilgisayar ekranın kontrast ayarını yapabilirsiniz. Bazen bu kısayol hayat kurtarır kesinlikle tavsiye ederim bir yere not alın :)

3) Bilgisayarınızı kullanırken bazen başında kalkmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda bilgisayarınızı açık bırakmak istemiyorsanız Windows Tuşu ile beraber L tuşuna basarsanız bilgisayarınız oturumu kapatır. Bir de bilgisayarınızda şifre varsa oooo tadından yenmez :) Kısaca bu kısayol ile hızlı bir şekilde bilgisayarınızın oturumunu kapatabilir ve gönül rahatlığıyla bilgisayarınızın başından kalkabilirsiniz.

4) Word programında bu özelliği kesinlikle ama kesinlikle öğrencilerinize göstermenizi tavsiye ederim. Herhangi bir metni seçin ve Shift tuşu ile beraber F3 tuşuna basın. Bu şekilde seçmiş olduğunuz yazıdaki tüm harfler büyük harfe dönüşecektir. Bu klavye tuşu özelliğini gören öğrencilerimden gelen ses " oooooooooooooo hocam süpersiniz " :).

5) Bazen birden çok pencereleri açmak zorunda kalırız ve bu pencereler arasında gezinti yapmak çok zor olabilir. Pencereler arasında kolay bir şekilde gezinmek isterseniz sizlere güzel bir klavye kısayol tuşu söyleyeceğim :) Windows tuşu ile beraber TAB tuşuna basarsanız bilgisayarınızda açık olan pencereler arasında kolay bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder