Arduino İle Robotik Kodlamaya Nasıl Başlamalı?

Merhaba arkadaşlar. Bilişimci Ruh facebook sayfasına en çok gelen mesajlardan birisi de arduino ile robot nasıl yaparım, arduino'yu nasıl öğrenebilirim gibi sorular. Bu sorulara elimden geldiğince buradan cevap vermek istiyorum.



1) BEN NASIL BAŞLADIM ?

İlk olarak arduino ile yapılan projeleri izledim. İnternet de yer alan özellikle youtube da olan arduino videolarının neredeyse hepsini izledim desem abartmam sanırsam :) Daha sonra ilk işim Çin'den bir başlangıç kiti sipariş vermek oldu. Yanlış hatırlamıyorsam 35 gün gibi bir süre de bu başlangıç kiti elime ulaştı. Siz Türkiye'de olan firmalardan da sipariş verebilirsiniz. Çin'de fiyatlar o dönem çok uygun olduğu için ben oradan aldım. Şu an fiyatlar ne alemde açıkçası pek fikrim yok. Projelerde malzeme lazım olunca Türkiye'deki firmalardan alıyorum.

2) BOL BOL OKUDUM, İZLEDİM

İnternet üzerinde araştırma yaptığınız zaman arduino ile bir çok PDF kitap bulabilirsiniz. Bu pdf kitapları ile elektronik konularda da bilgimi artırdım aynı zamanda arduino'yu da yakından tanımış oldum. Bu arada PDF kitapları isteyenler olursa gönderebilirim.

Daha sonra youtube üzerinde yer alan videoları izledim. Videolar içerisinde çoğu şey zaten anlatılıyordu. Kendimi gidip 3-4 adet de kitap aldım. Bunlarda elimde birer kaynak olarak bulundu. Açıkça söylemek gerekirse videolar işime daha çok yaradı. Kitaplar genelde akşamları uyumadan önce baş ucumda duran uyku öncesi baktığım kaynaklar gibi oldu.

3) NASIL PROJELER YAPMAYA BAŞLADIM

İnternet üzerinde arduino ile kullanılan sensörlerin neredeyse tamamının nasıl kullanıldığı örnekleriyle birlikte var. Bu örnekleri inceleyerek çeşitli projeler yaptım. Bazı projeler zaten daha önce yapılmış nasıl yapıldığını izleyip siz de yapabilirsiniz. Kendinizi geliştirdikten sonra ise kendinize ait çeşitli projeler de yapabilirsiniz. Mesela yapmış olduğum küçük projeler;

Akıllı çöp kovası >> Detaylar için TIKLAYINIZ.

Engelden kaçan robot >> Detaylar için TIKLAYINIZ.

Güvenlik sistemi >> Detaylar için TIKLAYINIZ.

Diğer projelere göz atmak isterseniz facebook sayfasındaki Videolar kategorisine göz atabilirsiniz arkadaşlar. Gerçekten çok zor değil. Biraz araştırarak ve çeşitli denemeler yaparak siz de öğrenebilirsiniz.

Ayrıca öğrencileriniz ile mblock ile kodlama yapacaksanız burada yer alan çalışma kağıdı da işinize fazlasıyla yarayacaktır. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılanları yorum formu ile hiç çekinmeden sorabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder