Akıllı Tahtalar İle Mücadelem :)

Merhabalar arkadaşlar. Bilişim teknolojileri öğretmeni olarak hepimizin bildiği gibi Fatih projesi Bilişim teknolojileri rehberliği görevlendirmeleri yapılıyor ve bu kapsamda akıllı (etkileşimli) tahtalar ile ilgileniyoruz.

Akıllı Tahtalar ve Mücadelem :)


Akıllı tahtalar ile ilgili hepimiz bir çok problemler yaşıyoruz. Bu problemleri ve çözüm önerilerimi siz değerli bilişim teknolojileri öğretmeni arkadaşlarım ile paylaşmak istedim. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur.


1) Yedek Almak 

Tahtaların yedeğini kesinlikle kendiniz alın. Yedeği aldıktan sonra tahtalarda yaşadığınız herhangi bir problem esnasında 10-30 dakikalık bir süre içerisinde yedeğinizi tekrar yükleyerek tahtaları aktif hale getirebilirsiniz.

Tahtalara yedek yükledikten sonra herhangi bir İP çakışması yaşamamak için mutlaka her tahtanın ismini de farklı girmeyi unutmayın derim. Ayrıca tahtalara image yükledikten sonra Windows’u etkinleştirmeniz gerekiyor.

Eğer tahtalarınızda internetiniz yoksa telefonunuzun interneti ile de windows’u etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca EBA’da yer alan yedeği de indirebilirsiniz ama bu size zaman kaybettirecektir. Ve dosya boyutu çok büyük olduğu için baya bir kotanızı da meşgul edecektir.

Sizlere tavsiyem temiz bir tahtadan kendi yedeğinizi kendiniz almanız. Eğer akıllı tahtada nasıl yedek alacağınızı bilmiyorsanız sizlere tavsiyem acronis true image ile yedek almanız yönünde olacaktır. Acronis dışında ise clonezilla programı ile de yedek alabilirsiniz.

Ben de hem acronis hem de clonezilla programı ile alınan güncel yedekler var. Ben acronis true image ile yedek alıyorum. Eğer acronis true image yedek almayı ve geri yüklemeyi bilmiyorsanız güncel olarak anlattığım yazımı aşağıdaki resme tıklayarak okuyabilirsiniz.

Acronis ile image almak

2) Virüsler ile Mücadele 

Akıllı tahtalarda belki en çok yaşadığım sorun virüs sorunu. Özellikle öğretmen arkadaşların USB bellekleri virüsden geçilmiyor. Ne kadar temizlersek temizleyelim bir dakika içerisinde o virüsü yine bulaştırıyorlar :)

En çok yaşanan sorun da “USB belleğim dolu ama boş görünüyor hocam” bu sorunu çözmek oldukça basit. Bu sorunun çözümü için aşağıdaki resme tıklayarak güzel bir çözüm yapabilirsiniz.

usb bellek dolu ama boş mu

Yine USB bellerinden virüsleri uzak tutmak için da burada yer alan yöntemi kullanabilirsiniz. Bu sayede bir çok virüs USB belleklere bulaşmaz bu sayede siz de biraz rahat edersiniz. Ayrıca akıllı tahtalara virüs programı olarak da AVAST’ın ücretsiz olan sürümünü yüklüyorum ve oldukça da memnun kalıyorum. Sizlere de tavsiye ederim arkadaşlar.


3) Akıllı Tahtaların Dokunmatik Sorunu 

Yine en çok yaşanan problemlerden birisi de tahtaların dokunmatik sorunu. Sorunun en büyük nedeni tahtaların çok pis kullanılması. Öğretmen arkadaşları ne kadar uyarsak da maalesef tahtaların temizliğine çok dikkat etmiyorlar.

USB Mouse da kullanmak istemiyorlar ( çoğu sırf yeni bir Mouse almamak için :)  ) hal böyle olunca dokunmatik problemleri bizleri çok yoruyor.

Daha önce bilisimciruh.com/2017/03/akilli-tahta-dokunmatik-sorununu-nasil yazmış olduğum yazımdaki yöntemler ile dokunmatik problemini çözebilirsiniz. Eğer sorun çözülmüyorsa servisi arayıp dokunmatik sensörlerin değiştirilmesi gerekiyor.

Ben genelde tahtaları temiz tutarak sorunu hep çözdüm. Birkaç kere sorun oldu onda da sensörler bozulmuş servis gelip değiştirdi.

4) Öğrencilerin Tahtaları Teneffüslerde Kullanması 

Tahtalar tabii ki öğrenciler için. Onların kullanması için. Ama bazı haylaz öğrenciler tahtalara zarar veriyorlar. Ben şahsen elimden geldiğince teneffüslerde koridorlarda gezip tahtalara zarar verme boyutunda davranan öğrencileri tespit edip idareye gönderiyorum. Çünkü bazı öğrenciler gerçekten tahtalara zarar verebiliyor.

Nöbetçi öğretmenin ilgilenmesi gerekirken maalesef müdahale etmiyor. Şu an bu yazdıklarım ile oldukça iyi bir seneyi geride bıraktım.

5) Öğrenciler İle EBA Çalışmaları 

Öğrenciler ile bazen kendi dersimde EBA çalışması yapıyoruz. Öğrencilere EBA tanıtımı ve rehberliği yapıyorum. 7 ve 8.sınıflarda dersimiz seçmeli olduğu için her zaman 7 ve 8.sınıflarda dersim olmuyor. Bu öğrencilere EBA rehberliğini boş derslerinde yapıyorum.

Öğrencilere gerçekten çok faydalı oluyor. Siz de dersinizin olmadığı sınıflara boş derslerinde rehberlik çalışması yapabilirsiniz.

6) Faz 1 ve Faz 2 Tahtaların Garantisi Bitti Yeni Sorunlar

Bildiğiniz gibi faz 1 ve faz 2 akıllı tahtaların garantileri bitti arkadaşlar. Faz 1 olan bir okulda FP-BTR görevimi yerine getiriyorum. Malum garanti bittiği için bir çok donanımsal soruna da müdahale etmemiz gerekebiliyor. Aslında bu kadar detaya inmek bizim görevimiz mi bilmiyorum ama en ufak sorunda servisi arayıp dünyanın parasının servise verilmesine açıkça gönlüm razı olmuyor.

Geçenlerde bir tahtamızın USB girişleri bozuldu. Açıkçası elimden o kadar detaylı işler gelmiyor ama bir hocamız sağolsun yardımcı oldu ve usb girişlerini başka bir usb girişi ile değiştirerek sorunu çözmeyi başardık.
    Yorum Yap

5 yorum:

  1. Teşekkürler bilgiler için. Emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  2. Yalniz tahtalar ogrenciler icin degil ogretmenler icindir.ogretmen denetimindeki bir arac gerectir.zira bakanlikta kilit koymustur.

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler bilgileriniz için. çok yardımcı oldunuz hocam...

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler bilgileriniz için. çok yardımcı oldunuz hocam...

    YanıtlaSil
  5. Emeklerinize sağlık hocam

    YanıtlaSil