TÜBİTAK 4006 Fuarını Sonunda Bitirdim :)

Merhaba arkadaşlar. TÜBİTAK bilim fuarı bu yıl benim için çok zor geçti. Özellikle hibenin geç yatmasından dolayı çok az zamanda çok işler yaptık. Bu da ister istemez çok yorucu bir süreci de beraberinde getirdi. Sizlerle daha önceki yazılarımda Bilim fuarlarıyla ilgili tecrübelerimi paylaşmıştım şimdi de paylaşma devam ediyorum.

Bilim fuarı için tavsiyeler isimli yazımı okumak için buraya, 4006 Tübitak bilim fuarı ile ilgili sık sorulan sorulara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. İlk olarak bu yazıları kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum

İLK TAVSİYEM: TEK OLUN

Bilim fuarına katılmak için kesinlikle kimseyle iş birliği yapmamanız taraftarıyım. Çünkü bu yıl ki tecrübelerim bana bunu gösterdi. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki bu sayfada yer alan gerek bilim fuarı makaleleri olsun gerek diğer içerikler olsun sadece bilişim teknolojileri öğretmenlerine değil fen bilimleri, matematik, fizik, kimya vb. öğretmenlere de hitap ediyor. Onlarda gönül rahatlığıyla bu bilgilerden faydalanabilirler. Bunu da araya sıkıştırayım :)

İnsanlar bir işe başlarken söz veriyorlar ama günler geçtikçe ve bazı şeyleri yapamayacaklarını anlayınca ya da zaten yapan birisi var düşüncesiyle tüm işler size kalıyor. Siz de o kişiye ya da kişilere güvendiğiniz için planlarınız da aksamalar oluyor ve bu da sizleri çok zor duruma düşürüyor. İşin başında tek olmanız bazı süreçleri planlamanız da daha iyi olacaktır. Tabii ki tek ya da bir kaç kişi ile çalışıp çalışmamak sizin elinizde. Benden acı bir tavsiye sizlere.

PROJE DIŞINA ÇIKANLARA YÜRÜTÜCÜ OLARAK İZİN VERMEYİN

Özellikle son değişikliklerden sonra Tübitak bilim fuarı yapılmadan önce sunulacak olan projeler önceden sisteme giriliyor ve fuar günü sizlerin sisteme girdiği proje dışında kesinlikle farklı projelerin olmaması gerekiyor. Ama gördüğüm ve duyduğum kadarıyla sürekli olarak fuar günü farklı projelerin de 4006 tübitak bilim fuarları kapsamında gösterilmeye çalışılıyor. Bu şekilde bir durumda yürütücü olarak başınız ağrıyabilir. Belki sorun çıkmaz ama işinizi garantiye alarak fuar alanında sisteme girdiğiniz projeler dışında projeler olmamasına dikkat ediniz.. İlla farklı projelerini göstermek isteyen öğretmen arkadaşlar olursa fuar alanı dışında açılacak farklı bir alanda misafirlere gösterebilirler ve fuar dışındaki projelerde kesinlikle tübitak logosu da kullanılmaması gerekiyor.

FATURALAR ...

Fuar bittikten sonra sistem belirli bir süre sonra açılacaktır. Bu faturaları sisteme girmeniz gerekiyor. Bundan dolayı kesinlikle faturaları kaybetmeyin. Ayrıca faturaları yanlış hatırlamıyorsam 5 yıl gibi bir süre yürütücü olarak saklamanız gerekiyor. Son olarak faturaların fotokopilerini okulunuzda bırakmanızda fayda var. Orijinal faturalar yürütücüde kalacak.

FUAR RESİMLERİ

Fuar esnasında bol bol resimler çekin. Çünkü sistem açıldığı zaman sisteme eklemeniz gerekecek.

PANOLAR NASIL OLDU :)

Fuar öncesi BİLİŞİMCİ RUH' a en çok bu konu ile ilgili mesajlar geldi. Hocam panoların üzerinde ne olacak nasıl olacak gibi. Sizler tavsiyem mukavva ile çalışmanız. Yazının sonunda resimleri paylaşacağım. Benim yaptığım panoların neredeyse tamamı renkli kartonlar ve mukavvalardan oluşuyor. Tabii ki tahta ya da hazır panolar alarak uzun yıllar okul olarak kullanabilirsiniz. Ama öğrenciler ile bir şeyler yapmak daha güzel :) Ayrıca bilisimci ruh facebook sayfasını da beğenmeyi unutmayın :)



ÖĞRENCİLERİM İLE NASIL ÇALIŞTIK?

Öğrencilerim ile çalışırken araştırma projelerini yapmak çok zevkli oldu. Örnek vermek gerekirse, asitli içeceklerin insan sağlığına etkisi isimli projeleri hazırlarken öğrenciler ile çok eğlendik. 8-10 kadar kaba çeşitli asitli içecekler döktük. Limon suyu, kola, soda, sirke vb. daha sonra bu kapların içerisinde yumurta koyarak, yumurtaların değişimlerini inceledik. Öğrenciler yumurtalardaki değişimleri görmek için her gün okula ayrı bir heyecan ile geldiler :) Yine asit yağmurlarının bitkilere zararı isimli projeyi yaparken öğrencilere iki adet saksı da çiçek getirdim ve bu çiçeklere bir gün sirke ile yağmurlama yaptırdım diğer çiçeğe ise su ile yağmurlama yaptırdım :) Değişim öğrencilerin dikkatini fazlasıyla çekti ve hayli eğlendik :)

ÖĞRENCİLER EN ÇOK HANGİ KONUDA ZORLANDI?

Bilişim teknolojileri öğretmeni olunca gerek elektronik olsun gerek kodlama olsun bu tarz projelerimiz hayli fazla idi. Öğrencilere kodlama anlatırken geri dönüşler çok iyi oluyordu. Normal dersimde de özellikle 6.sınıf öğrencilerim ile zaten kodlama yaptığımız için onlarla çok sorun olmadı. Sorun elektronik kısımları yapmamızdı :) Bazen lehim yapmamız gerekti, çok iyi lehim yapanlar olduğu gibi hiç yapamayanlarda oldu. Bu kadar işle tek uğraşmak çok zor olsa da yine de eğlenceli oluyordu :) Kısaca tavsiyem öğrencilerinizin temeli yoksa kodlama ya da elektronik projelere çok fazla girmeyin.

SON SÖZLER VE PANO, PROJE RESİMLERİMİZ

Tübitak bilim fuarları öğrencilerin gelişmesine ve merak duygularının artmasında gerçekten çok faydalı oluyor. 2 senedir fuar yapıyorum gözlemlerim çok olumlu. Tek olumsuz nokta bu proje görevi olmayan öğretmenlerin ya da görevli olan öğretmenlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi ve destek olacakları yerde sürekli olarak olumsuz eleştiri yapmaları. Öğrenciler için gerçekten önemli olan onlara başarmanın vereceği o duyguyu yaşatmak, onları tebrik edip cesaretlendirmek yerine, "Bu ne be !!! Böyle proje mi olur" , " Böyle saçma işlerle uğraşmayın çocuklar gidin test çözün" gibi cümleler öğretmen arkadaşlara hiç yakışmıyor. Hem öğrencilerin hem bu fuarda görevli öğretmenlerin bu davranışlar morallerini çok bozuyor. Unutmayalım ki hayat test çözmekten ibaret değil.Öğrenciler tabii ki test çözecek tabii ki derslerine çalışacak ama hayat bunlardan ibaret değil. Çocuklar bizim çocuklarımız yazık etmeyelim... Şimdi gelin hep birlikte fuarda yer alan projelerimize yakından bakalım.


















0 yorum:

Yorum Gönder