2021 2022 TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı İle Bilinmesi Gerekenler

2021 2022 yılına ait tübitak bilim fuarı başvuruları başladı arkadaşlar. 23 Kasım 2020 – 22 Ocak 2021 (Saat: 17.30) girilmiş fakat onaylanan projeler 20 Eylül 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl pandemi dolayısıyla yapılmayan projeler mevcut. Kısaca bu yıl başvurusunu yapacağımız bilim fuarını gelecek yıldan itibaren yapacağız arkadaşlar bilginize...





Özellikle her başvuru sürecinde gelen sorular ile ilgili epey değişiklikler var. Bunlar;
  • Bilim fuarlarında kaç proje yapılır
  • Bilim fuarında en fazla kaç öğrenci görevli olmalı
  • Bilim fuarlarında en fazla kaç danışman öğretmen görevli
  • Bilim fuarlarında yürütücü değişir mi görevi bırakabilir mi
  • Bilim fuarı için egzersiz açabilir miyim

gibi bir çok soru geliyordu. Ve bu sorular ile ilgili yeni sistemde epey değişiklikler var. Yazının ilerleyen bölümlerde her sene en fazla sorulan soruların cevaplarını yazdım. Yazıyı dikkatli bir şekilde okursanız aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ayrıca bilisimciruh.com/search/label/bilim-fuari kategorisinde tübitak bilim fuarları ile ilgili bir çok bilgiyi bulabilirsiniz.

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Nasıl Başvuru Yapılır?

Tübitak 4006 bilim fuarına başvuru yapmak için bilimiz.tubitak.gov.tr/bilimFuariBasvuru.htm adresindeki formu doldurmanız gerekiyor. Form içerisinde yer alan sistem sizleri yönlendirme yapacaktır. 

Formu doldurduktan sonra onay için beklemeniz gerekiyor. Eğer daha önce ARBİS sistemine kayıtlı değilseniz ilk olarak ARBİS sistemine kayıt olmanız  gerekiyor. Yine yukarıda verilen bağlantı ile ARBİS'e kayıt olabilirsiniz.


Devlet okullarının 5-12.sınıflarında eğitim veren kurumları, bilim ve sanat merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, görme, işitme ve zihinsel engelli devlet okulları tübitak bilim fuarına başvuru yapabilirler. Özel okullar bilim fuarı için başvuru yapamazlar.

Tübitak 4006 Bilim Fuarında Kaç Proje Yapılır?

Geçen senelerde yapılan 4006 bilim fuarlarında sayı genelde 20 projeydi. Bu yıl proje sayılarında azalma olmuş diyebiliriz. Hizmet alanı 1-4 olan okullar için proje sayısı 15, hizmet alanı 5 ve 6 olan okullar için 10 proje, görme, işitme zihinsel engelliler okulları içinse en az 5 proje yapılabilir.

Ayrıca yukarıda hizmet alanına göre verilen okullar isterlerse gönüllü olarak 25 projede yapabilirler.

NOT: Ayrıca artık projelerin %50 si araştırma projesi olacak diye de bir zorunluluk yok. Araştırma, inceleme ve tasarım kategorileri içerisinden bilim fuarı projelerinizi yapabilirsiniz.

Tübitak Bilim Fuarları İle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Bilgiler

2021 2022 eğitim öğretim yılında tübitak bilim fuarları ile ilgili bazı değişikliler oldu arkadaşlar. İlk olarak bunlara madde madde bakalım.

  • Tematik alt proje alanlarında değişiklik yapılmış (Örnek vermek gerekirse matematik çıkarılmış, farklı alanlar eklenmiş.) 
  • En az 15, en fazla 25 proje ile katılım sağlanabilecek. 
  • Amaç en az 20 en fazla 50 kelime, yöntem en az 50 en fazla 150 kelime, beklenen sonuç en az 50 en fazla 150 kelime olacak. (Geçen sene insanları en çok yoran kısım bu noktaydı neyse ki düzelmiş :) ) 

  • Proje yürütücüleri e-imza kullanmadan Arbis'e kayit olarak başvurularını gerçekleştirebilecek. 
  • Proje destek miktarı= Bilim fuarı hazırlık desteği) 2000₺ arkadaşlar. Bu miktardan sonra eğer projeleriniz kabul edilirse bu miktara artı olarak kabul edilen her proje için 200 TL daha eklenecek kısacası =(Kabul olan her alt proje× 200₺ şeklinde bir miktar daha eklenecek. Maksimumum 7000 TL'ye kadar destek alınabilecek. Bu kısmı tekrar tekrar yazıyorum sizlere ilk olarak 2000 TL bilim fuarı için hazırlık ödeneği verilecek daha sonra sisteme girilen projeler kabul edilirse; her bir proje için 200 TL daha alabileceksiniz. 

  • Her bir alt proje en az iki alanında uzman dış danışman tarafından değerlendirilecek. Dış danışmanların verdiği puanların aritmetik ortalaması alt projenin puanı olacak. 
  • Sergilenmeye uygun bulunan alt projelerin puanlarının aritmetik ortalaması da Bilim Fuarının Değerlendirme Puani olarak alınacak. Destek verilecek Bilim Fuarları bu puana göre belirlenecek. 
  • Her projede en az 3, en fazla 8 öğrenci yer alabilecek. 
  • Fuarda yürütücü hariç en az 2 en fazla 3 danışman öğretmen görev alabilecek.
  • HİZMET ALANI 1-4 OLAN OKULLAR EN AZ 15 PROJE
  • HİZMET ALANI 5-6 OLAN OKULLAR EN AZ 10 PROJE
  • GÖRME İŞİTME VE ZİHİNSEL ENGELLİLERE YÖNELİK OKULLAR EN AZ 5 PROJE
  • TÜM OKULLAR EN FAZLA 25 PROJE İLE BAŞVURABİLİRLER
  • Tübitak bilim fuarı için görevli olan yürütücü; çalıştığı kurum kuruluşta kadrolu ya da tam zamanlı bir öğretmen olmalıdır. Seçilen yürütücü sözleşme imzalandıktan sonra değiştirilemez. Ancak geçerli bir sebebi varsa (okuldan tayin olma, okul müdürünün talebi vs) o şekilde yürütücülükten ayrılabilir.
  • Tübitak bilim fuarı için egzersiz açabilirsiniz arkadaşlar. Egzersiz ile ilgili detaylar için bilisimciruh.com/2016/12/tubitak-bilim-fuar-egzersiz-icin-evraklar adresini kullanabilirsiniz.



Şimdilik 2021 2022 tübitak bilim fuarları ile ilgili söyleyeceklerim bu kadar arkadaşlar. Ayrıca daha önce yazmış olduğum yazıyı da kaldırmıyorum. İlk defa proje yapacak arkadaşlar okuyup faydalansınlar diye.

Yazının aşağıda kalan kısmı 2017 yılındaki bilim fuarları ile ilgili bilgiler. Bir çok adım aynı aşağıda verilen rehberden faydalanabilirsiniz.


Tübitak 4006 bilim fuarı ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? başvurular ne zaman, nasıl başvuru yapılır her sene bilişimci ruh siteme gelen sorulardan bazıları arkadaşlar.

TÜBİTAK 4006 Bilim fuarı ile ilgili çeşitli araştırmalar yaparken karşıma özenle hazırlanmış güzel bir çalışma çıktı ve bende sizler ile paylaşmak istedim hazırlayan arkadaşımın ellerine kollarına sağlık harika bir iş çıkarmış. Çalışma içerisinde fuara nasıl başvurulur, şartları nelerdir, hangi projeler kabul edilir gibi bilgiler yer alıyor.

Ayrıca TÜBİTAK bilim fuarı ile ilgili ne projesi yapsam nasıl bir proje yapsam diye düşünüyorsanız sizlere fikir vermesi için aşağıda yer alan yazılara da mutlaka bakın derim :) 


Dosya

ÇAĞRI METNİ

TÜBİTAK BİLİM FUARI BİLGİLENDİRME SUNUMU

Diğer Yazılar:

TÜBİTAK Bilim Fuarı İçin Tavsiyeler

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı İçin Proje Fikirleri

4006 Tübitak Bilim Fuarı İle İlgili 10 Altın Madde

TÜBİTAK Bilim Fuarı Sonuç Raporu Nasıl Hazırlanır?
    Yorum Yap

1 yorum:

  1. Okul idareleri Tübitak tarafından desteklenen bilim fuarlarını sırf okulun kasasına para kalsın diye öğretmenlere baskı kurmaktalar. Çoğunun umrunda bile değil eğitim ve bilim. Sırf üst düzey müdürlere sendikacılara başkanlara kaymakamlara hava cıva olsun, gösteriş reklam olsun,okulun kasasına para girsin diye öğretmenleri bilim fuarı yapmaya zorlayan bir zihniyet var.Üstelik projeleri öğretmenler veya öğrencinin velisi yapıyor,ama fuar günü sanki öğrenci yapmış gibi ezberlerle sunuluyor. Tübitak buna ne zaman dur diyecek, milli eğitim bu rezaletten dolayı ne zaman gözü kararan idarecilerini ne zaman uyaracak. Kimse görmüyor mu bu olanı biteni. Yıllardır niteliksiz çalışmalarla yapılan bilim fuarlarına aktarılan paraların hesabı niye yapılmıyor? Bir anket yapsın meb, öğretmenlerden bu konuda görüşler alsın, böyle miymiş değil miymiş araştırsın işini aslını astarını görsün. Yazık değil mi bu öğrencilere bu öğretmenlere bu velilere?

    YanıtlaSil