BT Rehber Öğretmenleri ( Bilişim Teknolojileri) Öğretmenleri Nasıl Kurs Açar

Merhaba arkadaşlar. Bt rehber öğretmenleri yeni adıyla fatih projesi bt rehber öğretmenlerinin okulda kurs açıp açamaması ile ilgili çok fazla mail ve özelden mesajlar alıyorum. Sizlere bununla ilgili resmi yazılarla açıklamalarda bulunacağım.

FP-Btr Kurs Açabilir Mi?

BTR(Formatör Öğretmen) Kurs Açabilir Mi?

Okullarda Destekleme ve Yetiştirme Kursu açma konusunda bilişim teknolojileri öğretmenlerinin herhangi bir problemi yoktur. FP-BTR görevleri olan öğretmen arkadaşlar geçen yıllarda sorunlar yaşasalar da bu sorunlar düzeltildi.

"Yegitek 30.12.2015 tarih ve 13507730 sayılı yazının 10. maddesinde "FP-BTR olarak görevlendirilen öğretmenlere "Fatih Projesi BT rehberliği görevi olduğu günler eğitim öğretim saatleri içinde" için Ek-1’de belirtilen görevlerin dışında nöbet görevi dahil başka bir görev verilmeyecektir. Görevlendirilen öğretmenler "eğitim öğretim saatleri dışında" mevzuatı doğrultusunda belletmenlik vb. görevleri yapabileceklerdir." ve 11. maddede "......Fatih Projesi BT Rehberliği görevi eğitim öğretimin yapıldığı saatlerde yapılacak......" denilmektedir. Buna göre FP-Btr öğretmenleri FP-Btr öğretmeni olarak görevlendirildikleri okulun eğitim öğretim saatine göre çalışmakla yükümlüdür. 


Görevlendirilen öğretmenler "eğitim öğretim saatleri dışında" mevzuatı doğrultusunda belletmenlik vb. görevleri yapabileceklerdir."

Yukarıdaki maddede açıkça belirtmiş aslında arkadaşlar. Mevzuat doğrultusunda belletmenlik vb görevleri yapabiliyoruz yani kurs açabiliyoruz. 

Yine Destekleme ve Yetiştirme Kursu kılavuzu Genel Esasların 1.6 maddesinde;

"DYK'larda öncelikle ilçede kadrolu çalışan öğretmenler, kadrolu öğretmenin ihtiyacı karşılamaması durumunda ilçe tarafından çalışmasına onay verilen ücretli öğretmenler görevlendirilir." 

denilmektedir. Buna göre btr öğretmenleri Destekleme ve Yetiştirme Kursunda görev alabilirler. Bazen il ilçe mem de çalışan arkadaşlar olsun idareler de çalışan arkadaşlar olsun fp-btr kurs açamaz diyor. Bunun nerede yazdığını sorarsanız gösteremeyeceklerdir.

FP-Btr öğretmeni DYK kursu açabilir ve bunlarla ilgili kaynak yazıları da ekledim arkadaşlar. Lütfen kurs açamazsınız diyen idaredeki arkadaşlara bu bilgileri sunun.

Ayrıca ikili eğitim yapan okullarda da sabahçı grupla görevlendirilen öğretmenler sabahçı grubun eğitim öğretim yaptığı saatlerde öğleci grupta görevlendirilen öğretmenler ise öğlenci grubun eğitim öğretim yaptığı saatlerde FP-Btr öğretmenliği görevini yürütmekle yükümlüdür."



FP-BTR olan öğretmen arkadaşlarımın görevlendirmeleri görevlendirildikleri okulun ders saati içerisinde olmaktadır.  Diyelim ki okulunuz saat 7:30 da başladı 13:00 da bitti. Siz saat 13:00 dan sonra isterseniz kurs açabilirsiniz.

Çünkü FP-BTR göreviniz saat 13:00 itibariyle bitmiştir. Zaten Yegitek 30.12.2015 tarih ve 13507730 sayılı yazının 10. maddesinde de belletmenlik vb. görevleri yapabileceğimiz açık bir şekilde ifade ediliyor.

Yine 10.02.2020 yılında yayınlanan yazı içerisinde 2.madde de BTR ya da eski adıyla formatör öğretmenin kurs açabileceği net olarak ifade edilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Hafta sonu açılan kurslarda kaç saat dersimiz olursa olsun girdiğimiz kadar ek dersi alabiliriz. Örneğin 8 saat dersimiz var ve hafta sonu da 4 saat kurs açtık. Bu 4 saatin tamamını alabiliriz. Sorun yok. Ama 8 saat dersimiz var ve hafta içine kurs verdiler diyelim ki burada işler biraz karışıyor ve ders saatimiz 8 saat olduğu için 15'e tamamlamak gerekiyor.

Aslında 15'e tamamlamak zorunda değiliz ama bu durum da ilden ile değişiklikler gösterebiliyor. Bazı arkadaşlar diyelim ki ders saati 12 olmasına rağmen hafta içi mesai saati dışında DYK açtıklarını ve ücretini tam aldıklarını söylüyorlar. Benim size tavsiyem kafa karışıklığı yaşamamanız adına eğer 15 saat altı dersiniz var ve DYK kursu açıyorsanız mutlaka kursunuzu hafta sonu açın ki kafanız rahat olsun.

Ama 15 saat üstü dersiniz varsa kurs için hafta içi hafta sonu fark etmiyor. Yine BTR görevlendirme konusunda da bu 15 saat konusunda bazı illerde farklı uygulamalar oluyor. Bazı illerde BTR olan arkadaşlar illa 15 saati doldurmak zorunda bırakılıyor. Ama bir çok ildeki arkadaşlar okulda kaç saat dersi varsa giriyor ve kalan zaman da btr oluyor.



Ayrıca memurlar.net'in BURADA yapmış olduğu haberde de kurs açmamızda herhangi bir problem olmadığı açık ve nettir. Ayrıca sistem üzerinde mutlaka bilişim teknolojileri ve yazılım dersinin okul idaresi tarafından açılması gerekmektedir. Bazı idareler sistem üzerinden dersi bilişim teknolojileri öğretmenine açmamaktadır. Lütfen bu konuda dikkat edelim.


BTR Nöbet Tutar Mı? 

Diğer önemli hususlardan birisi de BTR ya da eski adıyla formatör nöbet tutar mı tutamaz mı konusu.

Eski yazılara bakarsanız tutulmuyor arkadaşlar. Yeğitek tarafından yayınlanan yeni yazıda ise BTR görevinin olmadığı gün nöbet tutabilirsiniz. Mesela pazartesi günü 7 saat(ortaokul ise) yada 8 saat (lise ise) full derse giriyorsunuz diyelim o gün FP-BTR göreviniz olmayacağı için pazartesi günü nöbet tutabilirsiniz. 

Aşağıdaki maddede de bu açıkça ifade ediliyor.

Görevlendirilen öğretmenlere Fatih Projesi BT rehberliği görevi olduğu günler eğitim öğretim saatleri içinde için Ek-1’de belirtilen görevlerin dışında nöbet görevi dahil başka bir görev verilmeyecektir. (Kaynak: Yegitek 30.12.2015 tarih ve 13507730 sayılı yazının 7. maddesi)

Yukarıda yer alan maddeye göre nöbet tutamıyoruz arkadaşlar ama bununla ilgili bir görüş yazısı var görüş yazısını okuduğunuz zaman hem nöbet tutabildiğimizi hem de DYK açabildiğimizi göreceksiniz.



Görevlendirilen öğretmene Fp-Bt rehberliği görevi yürüttüğü günler haricinde nöbet görevi verilebilecektir. Bu kısım yukarıda paylaştım görüş yazısında açık ve net olarak belirtilmektedir.

Bu ne demek eğer günlük 7 saat dersi yada 8 saat dersi olan bir okulda çalışıyorsanız bir gününüzü full ders yapacaksınız ve o gün nöbet tutacaksınız  arkadaşlar. Eğer BTR olarak farklı bir okulda iseniz zaten kendi okulunuzda nöbet tutmanızda hiç bir sorun yok.

Yine Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 44. Maddesinin 4. Fıkrasında "İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar." denilmektedir. 

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 86. Maddesinin 4. fıkrasının (ö) bendinde "Okul yönetimince belirlenip kendisine verilen nöbet görevini yerine getirir." ve 91. Maddesinin 1. fıkrasında "Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler." denilmektedir.

Buna göre FP-Btr görevi olmayan günlerde diğer öğretmenler ile aynı konumda olup ilgili maddeler gereğince nöbet tutmalıdırlar.

Kısaca bilişim teknolojileri rehber öğretmeni (btr) ya da eski adıyla formatör öğretmenler destekleme yetiştirme kursu açabilir aynı zamanda nöbet tutabilir.

Ayrıca fp-btr ile ilgili yazdığım BTR olmak ya da olmamak isimli bilisimciruh.com/2014/09/btr-olmak-ya-da-olmamak yazımı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim :)

0 yorum:

Yorum Gönder