Alice Eğitimi İle Programlamaya Merhaba

Son yılların kuşkusuz en önemli yatırımları programlama ve yazılım üstünü yapılıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde yazılım üstüne yapılan yatırımlar sayesinde, ülkeler daha fazla kalkınıyor tüketen bir toplum olmaktan çıkarak üreten bir toplum olma yolunda hızla ilerliyor. Ar-Ge çalışmaları sayesinde yeni teknolojiler çıkartarak ekonomik olarak da ilerleme kaydediyor.


Programlama yani yazılım sayesinde öğrencilerin problem çözme ve analitik düşünme becerileri gelişirken aynı zamanda problemlere farklı yollardan bakmayı da öğreniyorlar. Kısaca ezberci eğitimden sıyrılarak daha yaratıcı öğrenciler geliştiriliyor. Öğrencilerin hayal dünyasında olanları somut bir şekilde ortaya çıkarabiliyoruz.

Küçük yaştaki öğrencilere programlama öğretmek için tercih edilen programlardan birisi Scratch programıydı. Bu program ile ilgili ders notları, sunumları daha önce paylaşmıştık. Bu yazımızda ise artık Alice programı ile öğrencilere nasıl programlama yaptırabiliriz, algoritmanın mantığını nasıl öğretebiliriz bunlara değineceğiz.

Alice Nedir?

Alice 3D programlama
ortamıdır diyebiliriz kısaca. Alice programı ile öğrenciler nesne tabanlı programlamanın temelini atarlar ve ilk bilgilerini elde ederler. Öğrenciler Alice programı ile kısa oyunlar, filmler  yaratabilirler. Öğrenciler kendi hayal dünyasındakileri Alice programı ile sanal bir dünyada oluşturabilirler.

Alice ile hazırlanan programlar hızlı bir şekilde çalıştırılır ve hazırlanan animasyonlardaki nesnelerin davranışları incelenebilir.

Alice öğrencilere temelde Java programlama dilini öğretmeyi amaçlamaktadır. Java öğrenen öğrenciler kendi mobil uygulamalarını, filmlerini vb. uygulamaları kolay bir şekilde geliştirebilirler. Java şu an için bilişim dünyasının lider programlama dilleri arasında yer almaktadır. Java şu an tüm dünyada 850 milyon insanın telefonunda, televizyonunda kullanılmaktadır.

Aslında Alice ile çocuklar en çok sevdiği işi yani oyunu oynarlar. Ama farkında olmadan da programlamanın mantığını da öğrenmiş olurlar. Yeni başlayanlar için biraz zor gibi gelse de daha önce java deneyimi olanlar gerçekten profesyonel projeler çıkartabilirler.

Alice kullanırken satır satır kod yazmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken galeride bulunan nesneleri sanal dünyanıza sürükleyip bırakmaktır hepsi bu kadar :)

Alice programını bilgisayarınıza kurmak içinse gerekli olan sistem gereksinimleri ise şu şekilde;



0 yorum:

Yorum Gönder