BT Öğretmenlerinin Sorunları Neden Bitmiyor?

Evet arkadaşlar yıllar geçti aşağıda yer alan yazıyı yazalı. Şimdi o yazıyı güncelleme zamanı… Yıllar geçse de aşağıda belirttiğim sorun hiç biri giderilmedi. Ufak tefek değişiklikler olsa da bölümümüz adına çok da değişen bir şey yok. Şimdi bunu bu şekilde deyince “Bölümüz adına bir şey yok” şeklinde insanlar yanlış anlıyor. Sadece kendimiz için bir şeyler istiyoruz sanıyor. Bakın bizim çocuklarımıza biz çok yükleniyoruz.

Çocuklarımızı sanat, spor, bilim gibi alanlara yönlendirmemiz lazım, çocuklarımız çok fazla ezber yapıyor ve bu da açıkçası benim nazarımda çocuklara çok fayda sağlamıyor. Kaçırdığımız sanayi devriminden sonra endüstri 4.0 trenini kesinlikle kaçırmamız gerekiyor. Gelişen teknoloji ile yazılım üreten ülkeler yetişmek ve onlarla rekabet edebilmek adına yazılım bilen, robotik, yapay zeka, endüstri 4.0 gibi konularda bilgili kendini yetiştirmiş insan gücü şart arkadaşlar.

<< TAVSİYE YAZI >>


Bundan dolayı öğrencilerimize mutlaka bu eğitimleri vermemiz gerekiyor. Bu eğitimleri de şu an verebilecek en kapsamlı öğretmenler bilişim teknolojileri öğretmenidir. Ama bakın yıllar geçse de bilişim teknolojileri öğretmenlerinin gerek atamaları gerekse okullarda yaşadıkları sorunlar bitmek bilmiyor. Alanımızla ilgili daha önce yazmış olduğum yazı da aşağıda duruyor. Onun üzerinde de bir değişiklik yapmadan bırakıyorum.

Bakın aradan kaç yıl geçmiş ama hale düzelmeyen ve bilişim teknolojileri öğretmenlerini zorlayan çok fazla durumlar var. 2014 yılında beri Bilişimci Ruh sitemde elimden geldiğince hem öğrencilerime hem de öğretmen arkadaşlarıma yardımcı oluyorum. Çalıştığım köy okulumda öğrencilerime bilinçli bir bilgisayar kullanıcıları olmaları yanında, robotik, kodlama, photoshop gibi güncel eğitimleri de verirken maalesef bilişim teknolojileri sınıfım kapatıldı. Yanlış duymadınız gelişen teknolojiye ayak uyduralım, çocuklarımıza kodlama, robotik, yazılım öğretelim diye herkes konuşuyor ama hazır bir bt sınıfı kapatılabiliyor.

Bilgisayarlar belki eskiydi ama ben öğrencilerime en azından word, Excel, scratch, mblock, arduino gibi konuları gösteriyordum. Neyse bu yazı şimdi kişisel bir yere gitmeden devam edelim. Her geçen gün okullarda bilişim teknolojileri öğretmeni ihtiyacı artarken maalesef atamalarda bunu göremiyoruz. Diğer branşlara bakıldığı zaman Bilişim teknolojileri öğretmenlerine verilen kontenjanların az olduğunu ve arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Bakın bunu tekrar tekrar söylüyorum, bu kişisel bir çıkardan çok ülkemiz için gerekli bir şey. Özellikle akıllı tahtaları olan ve akıllı tahtalarla ilgili o kadar sorun yaşayan öğretmen varken onlara rehberlik yapacak onlara en azından bilgisayarı açıp kapatmayı dahi ! gösterecek bir bilişim teknolojileri öğretmeni şart. Yanlış okumadınız bilgisayarı açıp kapatmayı bilmeyen insanlar var.

Kaçıncı yüzyıla geldik maalesef böyle. Hal böyle olunca her okula bilişim teknolojileri öğretmeni ataması şarttır. Bırakın kodlama, robotik, yazılım, algoritma gibi konuları sadece okullara verilen akıllı tahta gibi ürünlerin korunması ve ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılması için bilişim teknolojileri öğretmeni şarttır. Akıllı tahtası olan ama bilişim teknolojileri öğretmeni olmayan o kadar fazla okul var ki… Orada yer alan akıllı tahtaların durumları hiç iyi değil. O kadar para verilip yatırım yapılıp ülkemiz adına önemli bir adım olan akıllı tahtaların korunması için bile bilişim teknolojileri öğretmeni şart. Bakın tekrar tekrar diyorum bırakın kodlamayı, algoritma, yazılım öğretmeyi sadece tahtaların korunması için bile bilişim teknolojileri öğretmeni şart.

2 Aralık 2014 yılında yazılmış olan yazı aynen duruyor. Yıllar geçtikçe yazıyı güncellemeye devam ederim.

Bu yazıya nereden başlasam bir türlü bilemedim... O kadar doluyum ki anlatamam... Eşşek yükü ile puan alıp güzel bir bölüme girdik. Adı malum BÖTE... O kadar güzel şeyler deniyordu ki ataman olmazsa özel sektörde eğitim teknoloğu olursun grafik ve web tasarımcı olursun vb. Üniversitede o kadar boktan bir eğitim verildi ki ne olduğumuzu biz de anlayamadık. BİLGİSAYARCI mı olacağız yoksa BİLGİSAYAR ÖĞRETMENİ mi? Derslerde o kadar çok eğitim dersi aldık ki bir kasa bile sökemeden okulu bitirdik. Sonra da okulda sudan çıkmış balığa döndük... Çok acı bir durum.

Aldığımız eğitim dersleri de sözde özel sektörde işe yarayacaktı. Ama nerede... Neyse şimdi bu konuları çok uzatmayayım. BT öğretmeni güç bela atandıktan sonra (87'lerle boşta kaldığını seneler vah vah vah !!!) dertleri hiç ama hiç bitmedi. Bilişim Teknolojileri dersini gereksiz gören diğer branş öğretmenleri mi desem yoksa idareleri mi desem bilemedim. BT dersi gereksiz diyenler daha gidip bir WORD programını açamazken halen BT dersi gereksiz diyebiliyorlar düşünenebiliyor musunuz? BT dersi gereksiz diyen bu zahtı muhterem insanlar aradan 2 dakika geçmeden gayet yüzsüz bir şekilde gelip "Hocam ya bilgisayar açılmıyor neden" diye soruyorlar. O kadar acele çağırıyorlar ki... Tabii ki bu arada laf da yiyebiliyorsunuz :) Neden bilgisayarlara bakmıyorsunuz gibisinden. Neyse az gidip uz gidip bilgisayara bakmaya geldiğimizde ise görüyoruz ki bilgisayar fişe takılmamış :) Doğru ya bilgisayar (BT) dersi gereksizdi !!!

Herkes Bilgisayar BİLMİYOR

Herkes bilgisayar dersi biliyor diyor çoğu branş öğretmeni arkadaş. Bilgisayarı bilen bu HERKES daha google'ı bile bilmezken facebook'u twitter'ı biliyor. İnsanların herkes bilgisayarı biliyordan anladıkları sadece facebook ve twitter'dan ibaret sanıyorlar. Çünkü facebook'a twitter'a giren bilgisayar kurdu sanıyor kendisini. Gerçekten bu insanları görünce hayrete düşüyorum. Bir taraftan BT dersi gereksiz derken diğer taraftan sorunları hiç bitmiyor. Arkadaş format atılan bilgisayarı 5 dakika içinde çökertiyorsan senin AKLIN olduğundan da şüphe ederim... Herkes BİLGİSAYAR BİL-Mİ-YOR bunu herkes anlasın

BT Öğretmeni Tamirci DEĞİLDİR 

BT öğretmenini bir çok okul TAMİRCİ sanıyor. BT öğretmenlerinin kesinlikle TAMİRCİ gibi görülmeleri çok saçmadır. Şöyle ki okuldaki resimci boya badana işlerine bakıyor mu? fenci elektrik, priz vb. işlerine bakıyor mu vb. şekilde örnekler uzatılabilir. Bilgisayar öğretmenlerine YAPICI bir dille yaklaştıktan sonra BT öğretmenleri elinden gelen her şeyi yapar. RAM bozuk diyorsun adam RAM'ı tamir et diyor. RAM'i tamir etsem okulda ne işim var :) hey Allah'ım ya sen sabır ver... mouse bozulur tamir et... Böyle bir anlayış var mı? BT ÖĞRETMENLERİ BÖYLE insanlara kendinizi ezdirmeyin!!!

BT Öğretmenleri'nin bir çoğu alanına oldukça hakimdir. Kim ne derse desin. Ama bazı şahıslar bazen bir şey sorar. Ki bu sordukları da kesinlikle BT öğretmeninin işi değildir. Ama BT öğretmeni kimseyi zor durumda bırakmamak için elinden geleni yapar. bu sefer de o karşıdaki şahıslar "Bu iş neden bu kadar uzadı" Ya arkadaş sen ananın karnında 9 ay 10 gün nasıl durdun ya dur acele etme sorun neyse çözülecek...

Son günlerde ise şu akıllı telefon furyası var. Herkesin elinde bir akıllı telefon var. Güzel helal olsun !!! Ama şöyle bir sıkıntı var nerede yazıyor BT Öğretmeni TELEFONDAN anlar diye... Tamam eli yatkındır telefona teknolojiye ama Android de çıkan bir uygulamayı ya da uygulamaları bilmek zorunda değildir. Ama bazı şahıslar nedense böyle bir hava tafraya giriyorlar. Bilişim öğretmeni çıkan son Android uygulamalarını bilecek kullanacak hatta kendisi uygulama yazacak. Allah aşkına ya neden bu kadar abartılıyor...Şunu bilmiyorlar ki madem O AKILLI TELEFONU KULLANACAK BEYNİN YOK NİYE O KADAR PARA VERİYORSUN değil mi ama... Kimse kusura bakmasın ama gerçekten çok ayıp ediliyor BT öğretmenlerine saygısızlık yapılıyor.

Daha o kadar içimde yazmak istediğim şeyler var ki buraya sığmaz.
    Yorum Yap

13 yorum:

  1. Ağzına sağlık hocam :) Bölümümüz adına biraz içler acısı ardı arkası bitmez çok şey var da neyse

    YanıtlaSil
  2. BT öğretmenyim yardımcı olalım fedakarlık yapalım dedim yıllarca; psikolojim bozuldu tamircilik yapmaktan da milletin tavırlarında da... Ayrıca güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. Ben hakikaten bıktım. Matematiğin modern halidir bilgisayar bilimi ve kodlama. Çagımız insanına öğretilmesi gereken değerlerdir. Fakat buna rağmen hala 20. Yüzyıl mantığiyla öğrenci yetiştiriyoruz. Ve okulda temel branş dersi öğretmenleri tarafından eziliyoruz. Kurs açamıyoruz. Yapacağımız etkinlikler gereksiz olarak görülüyor. Derslerimiz kaldırılıyor. Keşke polis olsaydım. En azından böyle tamirci muamelesi görmezdim.

    YanıtlaSil
  4. Al benden de o kadar.en çok da o kadar puanla bu bölüme girmek koyuyor.ama gün gelir devran döner. Çünkü biz gerçekten en donanımlı branşlardan biriyiz.

    YanıtlaSil
  5. Lafınızı esirgemeyin bu kadar basit. Öyle cevaplar verdim ki zamanında sesimi de yükselttim yeri geldi düzgün de anlattım. Biraz kalbe dokunun hocalarım. Bizim kalbimizi kırana siz de aynı şekilde davranın. Küserse onlar kaybeder küsmezse siz kazanırsınız. (erdogankocak.com)

    YanıtlaSil
  6. Ya nasılda doğru bir yazı olmuş.Bende usandım memnuniyetsiz insanlardan.Her böyle tavra giren biriyle karşılassam dişimi sıkıp neden bu bölümde kendimi harcadım diye söyleniyorum.

    YanıtlaSil
  7. Hazır BTS yi nasıl kapatırlar ya, üstelik sizin gibi bir öğretmenleri varken..Malesef söyledikleriniz çok gerçekçi.

    YanıtlaSil
  8. Hocam çok haklısınız sözde biliyor herkes bilgisayarı,teknolojiyi kullanmayı ama görüyoruz biliyoruz diyenleri. Bilgisayarın fişini takmak değil, fişi takılı olan bilgisayarın düğmesinden açamıyorlar.

    YanıtlaSil
  9. Hamdolsun ben hep yapıcı konuşan insanlarla karşılaştım. Bir keresinde bana emir verir gibi konuşan bi hocaya küfür etmeden sesimi yükselterek durumu anlatmamın da etkisi olmuş olabilir :=)

    YanıtlaSil
  10. Bu yazıyı zaman zaman okuyorum. 2010 yılında göreve başladım. O gün bugündür tüm haklarımı idarecilere karşı tırnaklarımla kazıyarak aldım. Formatör oldum, btr oldum, lisede, Anadolu lisesinde, ticaret meslek lisesinde, endüstri meslek lisesinde, özel eğitim mesleki eğitim merkezinde, ilköğretimde ve ortaokulda çalıştım. Labı olmayan okullara lab kurdum. Uğraştım çabaladım durdum. Geri dönüp baktığımda olmamışlık var olmadı birşeyler, olmuyor da. Ne yapsam olmuyor. Mesela okul idaresi 50 bin harcayıp lab kuruyor, setler alıyor ama dersi seçmiyor. Sizin lab sadece müdürün ilçe mem müdürnün ya da il mem müdürünün yanında göğüs kabartmasına yarıyor. Okulun öğrencilerin derdinin yanında başka branşların hiç yaşamadığı kendi dertlerin de oluyor. Norm sorunu, ekders sorunu, btr olma sorunu, meslek lisesine atanamama sorunu, bozulan her şeyin sana sorulması ve senin de onu biliyor olacağının beklentisi sorunu, her dönem btr için okul seçme sorunu, tayin istesen okul açılmama sorunu. İlk atamanın dışında daha hiç dolduramadım tüm tercih listesini, milletin 40 olan tercihi bizde 10 u geçmez. Böte okumak başa bela...

    YanıtlaSil