Akıllı Tahta Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı(Etkileşimli) tahta kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli şeyler var. Bunları sizler ile paylaşmak istiyorum.

Geçen günlerde yazdığım bilisimciruh.com/2014/10/akilli-tahtalarda-guvenlik-onlemleri bu yazıda akıllı tahta kullanırken alınacak güvenlik önlemlerinden bahsetmiştik. Bu yazıda ise Etkileşimli tahtaları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz bunlardan bahsetmeye çalışalım.

Akıllı Tahtalar Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Akıllı Tahta Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


1) USB Anahtarı Kullanın


Akıllı tahtalar ders çıkışında kesinlikle kilitlenmelidir ve ve açılışları kesinlikle USB anahtar ile yapılmalıdır. USB anahtar için;

  • ATAK
  • MAKS
  • E-KİLİT
  • LOGON KEY
  • USB PREDETOR
gibi programları kullanabilirsiniz. USB kilit programları ile ilgili detaylara bilisimciruh.com/2016/10/atak-program-icin-alternatifler buradaki yazımdan bakabilirsiniz. Son 3 senedir özellikle maks akıllı kilit sistemini kullanan birisi olarak sizlere tavsiye edebilirim. Öğrencilerin kırması gibi olumsuz durumlarla da hiç karşılaşmadım arkadaşlar.


2) Bozuk USB Sorunlarını Görmezden Gelmeyin


Bozuk Flash Diskler tahtalarda kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Kullanıldığı durumlarda bu bozuk Flash Diskler USB portlarını kırabilmektedir. Tahtanın USB portunun kırılması durumunda teknik servis 800 TL ücret talep etmektedir. Bu konuda gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Ayrıca bozulan akıllı tahtaların usb değişimleri için çok fazla ücret talep edilmektedir. Eğer halen aktif olarak akıllı tahtalarınızın usb girişleri aktif bir şekilde çalışıyorsa; lütfen usb çoğaltıcı alarak tahta üzerindeki usb girişlerinin bozulmasını engelleyebilirsiniz.

Bozulan usb girişleri gerçekten çok masraflı olduğu için okul idareleri yaptırmamayı tercih etmektedir.

3) Akıllı Tahtalara Mutlaka Antivirüs Programı Yükleyin


Tüm tahtaların güvenliği genelde 360 Total Security yazılımı ile sağlanmaktadır. Flash disklerinizi taktıktan sonra bu yazılım tarafından herhangi bir uyarı gelirse bu uyarıyı lütfen dikkate alın ve onar butonuna mutlaka tıklayın. Tıklanmadığı takdirde tahtalara virüs bulaşması veya flaştaki virüslerin yayılması kuvvetle muhtemeldir.

Be genelde akıllı tahtalarda Avast isimli antivirüs programını tercih ediyorum. Özellikle akıllı tahtalardaki kısa yol virüsünden korunmak için kesinlikle ama kesinlikle bir antivirüs programı tercih edin. Ayrıca kısayol virüsünden korunmak için bilisimciruh.com/2017/03/akilli-tahtalari-kisayol-virusunden-koruma buradaki yazımı da okuyabilirsiniz.

4) Yazılım Eksikliklerinizi Hemen Giderin


Tahtalarda yazılım eksikliği veya herhangi bir sorun tespit ettiğinizde bunu hemen çözün çünkü bunu çözmezseniz bilgisiz ama çok bilgili olduğunu sanan kişiler sisteminizi bozabilirler.

Özellikle bu işten anlamayan ama maalesef okuldaki tahtaları deneme olarak kullanmak isteyen bir çok kişi karşınıza çıkacaktır.

5) USB'leri Kilitlemek Çözüm Olabilir


Öğrencileri USB'leri kullanmasını istemiyorsanız buradaki adımları uygulayarak USB'leri iptal edebilirsiniz. Öğretmenler etkileşimli tahtalara herhangi bir dökuman atacak olurlarsa eğer paylaşıma açtığınız bir bilgisayar ya da akıllı tahta ile bunu ağda paylaştırıp kullanmak istediğiniz akıllı tahtaya kolay bir şekilde alabilirsiniz.

Tabi yukarıda yer alan 5.madde sadece bir öneri. USB kilitlemesi yaparsanız öğretmen arkadaşlar çok zorluklar çekebilir.

6) Time Freeze Tools Kullanın

Deep Freeze programını mutlaka duymuşsunuzdur. Ama bu program ücretli olduğu için ücretsiz olan time freeze tolls programını da kesinlikle akıllı tahtaların C diskine kurun.

Bu şekilde öğrencilerin ya da gereksiz programlar sisteme yüklendiği zaman, akıllı tahta açılıp kapandığı zaman tekrar eski haline gelecektir.

Akıllı tahtalarınızı bu program ile uzun süre aktif ve sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

7) EBA Kullanımı

Eba kullanımı konusunda öğrencilerimizde farkındalık olması adına tahtaların masaüstü resmini eba afişleri ile süsleme yapabilirsiniz. Bu şekilde öğrenciler için ve öğretmenler için farkındalık yaratabilirsiniz.

Evet arkadaşlar akıllı tahta kullanırken kesinlikle dikkat edilmesi gereken durumlar bence bunlar. Bunları uyguladığınız zaman akıllı tahtalar ile ilgili çok bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Burada yer alan öneriler dışında bir sorununuz olursa yorum formu ile ya da instagram.com/bilisimciruhcom ile hiç çekinmeden sorabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder